1 / 4

Variatia de 300% afisata de sistem este una nominala

Actiunile Bancii Transilvania au fost suspendate de la tranzactionare din 15 septembrie 2008 pentru operarea unei majorari de capital social si consolidarea valorii nominale, fiind astfel ocolite de scaderile agresive inregistrate in octombrie de Bursa.

Valoarea nominala a unei actiuni TLV s-a modificat de la 0,10 lei, la 1 leu/actiune, iar capitalul social a ajuns la aproape 1,06 miliarde lei.

Specialistii consultati de Wall-Street au explicat de ce variatia reala era negativa desi sistemul afisa o crestere cu peste 300%.

Astfel, in primul rand, variatia de peste 300% este o variatie nominala, calculata ca raport intre pretul de astazi (1,14 lei) si pretul de referinta, de 0,2620 lei (din 12 septembrie 2008).

“Insa, atunci cand avem de-a face cu operatiuni asupra capitalului social sau asupra valorii nominale, variatia nominala nu are nici o valoare. Asta deoarece actionarul nu resimte aceasta variatie, ci el resimte variatia reala”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

“Ultimul pret de inchidere al TLV a fost 0,2620, in urma operatiunii de reverse split echivalentul matematic ar fi 2,62, dar pe sistemul bursei o asemenea corectie probabil ca trebuie sa fie direct raportata la pretul de inchidere anterior consolidari, asadar daca ultimul pret a fost 0.262 si acum este 1,14 deci sistemul afiseaza o crestere de 320%, dar in realitate la 1,14 de fapt s-a inregistrat o scadere de 58%”, a explicat Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management.

Acesta a mai spus ca scaderea este resimtita de actionari in bani, cresterea reprezentand modificarea pretului raportat la ultima zi de tranzactionare.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri