2 / 5

Vanguard: Controlam cu mare atentie costurile proiectelor

Scaderea lichiditatii la BVB afecteaza toate firmele de brokeraj, in mauri diferite, direct proportionale cu dependenta de business-ul oferit de Bursa.

“ Chiar daca in 2008 cota de piata a Vanguard (in functie de valoare totala a tranzactiilor) a crescut procentual cu 32%, in termeni absoluti valoarea totala tranzactionata prin Vanguard pe BVB s-a redus cu 39%. Evident ca veniturile din tranzactii BVB au fost in scadere. Din pacate, 2009 nu pare sa vina cu schimbari favorabile majore in termeni de lichiditate”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihaela Biciu, CEO Vanguard (foto).

Acesta ne-a explicat ca, din fericire, tranzactiile pe pietele externe au redus din dependenta de BVB a firmei Vanguard, desi probabil ca efectele crizei se vor resimti si in sumele rulate pe aceste piete.

Masurile luate sau programate in acest moment vizeaza in primul rand cresterea eficientei eforturilor la nivelul companiei.

“Nu <<facem economii oricat ne-ar costa asta>>, ci controlam cu mare atentie costurile la proiectele care nu-si confirma viabilitatea in timp, iar la unele dintre acestea renuntam. Continuam insa investitiile in tehnologie si in performanta platformelor oferite clientilor. Desi avem un buget aprobat pentru 2009, situatia speciala a pietei de capital ne face sa monitorizam veniturile si cheltuielile luna de luna si, la nevoie, sa ajustam cu o frecventa trimestriala bugetul si masurile luate”, a mai spus Biciu.

Managerul Vanguard nu este foarte optimist in ce priveste anul acesta, care nu va fi usor pentru niciun participant la piata.

“Sa ne gandim numai ca BVB estima in bugetul sau o valoare medie zilnica de tranzactionare de 5 mil. EUR (la un curs de schimb sub cursul actual), ceea ce ar presupune, la un comision mediu la nivelul pietei de 0,6%, 60.000 EUR comisioane zilnice. (Valoarea zilnica estimata de BVB trebuie dublata in calcule, pentru a lua si vanzarile si cumpararile in considerare). Ar fi 60.000 EUR comisioane zilnice din tranzactii la BVB alocate la 70 participanti, din care primii 25 fac cca 80% din tranzactii (la nivelul anului 2008)”, a explicat acesta.

Astfel, chiar daca nivelul comisioanelor incasate nu urmeaza intocmai valoarea tranzactiilor efectuate, tot nu e loc pentru toti, a conchis Mihaela Biciu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri