1 / 6

Cauzele morale ale falimentului Lehman Brothers

Falimentul Lehman Brothers va ramane un eveniment memorabil in istoria financiara a lumii. Ziua de 15 septembrie 2008, in care gigantul financiar si-a anuntat prabusirea, a fost punctul maxim al crizei, ce a declansat un sir de evenimente financiare dramatice.

Dupa mai mult de patru luni, Victor Dan povesteste cum a simtit acele zile, ca fost angajat al Lehman si prieten cu multi dintre oamenii de acolo.

“Pe 14 septembrie, un fost coleg de la Lehman m-a chemat la birou. Mi-a spus ceva prin telefon, despre ce urma sa anunte a doua zi. Cand am ajuns acolo, toata lumea isi strangea lucrurile de pe birouri, strada era inchisa si plina de reporteri si paparazzi. Era o atmosfera de inmormantare si umor sumbra in acelasi timp”, povesteste Dan.

Lehman Brothers era, probabil, una din singurele companii de pe Wall-Street in care nu conta foarte mult de la ce universitate veneai, ci cat de bun erai in meserie.

“Nu trebuia sa ai diplome si <<pedigree>>, sa vii de la cele mai bune scoli. Eu am avut sefi care nu terminasera facultatea si erau printre cei mai profitabili traderi de pe Wall Street si manageri foarte buni. La Lehman era o foarte buna meritocratie”.

Sunt zvonuri care spun ca aroganta specifica LB si cultul pe care CEO-ul companiei il crease ar fi fost cauzele morale ale prabusirii gigantului.

“Dick Fuld era cel mai longeviv CEO de pe Wall Street si a facut un fel de cult al Lehman Brothers. Se spune ca de asta a si cazut. Firma s-a dezvoltat foarte mult, angajatii erau cei mai buni si pe research, si pe partea de trading, si pe investment banking. Dick a devenit foarte popular, avea o cultura vasta, ceea ce a dus si la o anumita aroganta. Lehman si-a asumat foarte multe riscuri pentru ca erau cei mai buni”, ne-a declarat Victor Dan.

Dick Fuld a condus timp de 15 ani una din cele mai renumite si mai vechi banci din Statele Unite. Dupa faliment, presa internationala l-a considerat in multe articole drept "managerul care a falimentat Lehman Brothers".

Dupa faliment, prin presa internationala circulau zvonuri ca Fuld ar fi avut ocazia sa vanda gigantul unei companii coreene, dar tranzactia nu s-a incheiat din cauza unor neintelegeri.

“Se vorbeste ca s-a dus la negocieri, era de acord sa vanda, dar avea doua mari pretentii: compania sa isi pastreze numele si sa aiba oricand posibilitatea sa o rascumpere. Coreeni nu au acceptat si dealul a picat”, ne-a dezvaluit Dan.

La cateva zile dupa faliment, concernul japonez Numura Holdings a preluat operatiunile asiatice ale bancii de investitii pentru 525 de milioane de dolari. Banca britanica Barclays controleaza activitatea din America si Europa.

Desi in momentul falimentului, romanul nu mai era angajat Lehman, avea suficiente surse incat sa afle detalii din interior. Victor Dan ne-a mai spus ca foarte multi din angajati se muta de la Barclays la Nomura, conditiile fiind mult mai bune.

Despre momentul in sine al falimentului, acesta sustine ca nu a fost bine controlat de Guvernul american. “In acest caz, s-a actionat pe principiul economiei libere. Paulson si Bernake n-au fost de acord sa cedeze bani guvernului pentru a salva gigantul financiar”.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri