Specialistii recomanda acumularea prudenta, pe termen lung

Specialistii recomanda acumularea prudenta, pe termen lungPrima recomandare a specialistilor este prudenta. Pentru un orizont de timp mai mare de doi ani, cu un sfert din banii disponibili, acumulare treptata si prudenta de actiuni se poate cumpara.

„Nu recomand intrarea la cumparare cu mai mult de un sfert din banii disponibili in aceasta perioada. Anul trecut spuneam jumatate, acum recomand doar un sfert. Dar tot indemn cumpararea, chiar daca intr-o maniera mult mai prudenta decat in trecutul apropiat”, a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction (foto).

Unul dintre elementele cele mai importante de care trebuie sa tina seama un broker in momentul in care ofera o recomandare de investitii este perioada de timp vizata.

„In masura in care investitorul are in vedere o investitie pe termen lung consider ca achizitia treptata de actiuni solide este una oportuna in aceasta perioada, o analiza fundamentala a majoritatii companiilor indicand o subevaluare destul de insemnata, rezultata in principal ca urmare a contextului actual de criza. In momentul in care efectele crizei isi vor reduce din intensitate si vor fi premise importante pentru o relansare a economiei globale se va schimba si perceptia investitorilor cu privire la atractivitatea companiilor de la BVB, conturandu-se in acest fel un nou trend de crestere”, crede Gabriel Aldea, broker si director front-office la Intercapital Invest.

Astfel, cum orizontul de timp este un factor esential, o investie pe termen lung este extrem de indicata in momentul de fata. Marius Pandele, head of research la Vanguard recomanda o perioada de 4-5 ani, timp in care economia mondiala isi va reveni si cotatiile vor ajunge din nou aproape de maxime.

”Pentru cei care nu vor sau nu pot sa astepte atat, e nevoie de atentie sporita si, nu in ultimul rand, trebuie luata in calcul atat piata spot cat si piata de derivate de la Sibiu, unde se pot lua si pozitii short”, a mai spus acesta.

Un alt indicator important ce ar trebui sa indice un potential de crestere si, deci, apetit la cumparare, este faptul ca valoarea de piata a actiunilor este subevaluata in raport cu potentialul lor.

"Rezumandu-ma doar la faptul ca anumite societati mari din Romania listate la cota bursei sunt probabil cei mai mari contribuabili la bugetul tarii, iar valoarea de piata a actiunilor la ora actuala in baza analizelor financiare ne indica faptul ca sunt puternic subevaluate in raport cu performantele lor si perspectivele pe care le au, consider ca este o mare sansa pentru cei care detin lichiditati de a acumula aceste actiuni la asemenea preturi”, a declarat Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management.

Exista stabilitate in ringul bursier?

Exista stabilitate in ringul bursier?In aceasta perioada cei mai stabili emitenti sunt cei care activeaza in domenii de activitate cu perspectiva, indispensabile economiei, spun specialistii.

„Domenii precum energia si utilitatile sunt demne de luat in consideratie. Pe termen scurt este importat a se tine seama de situatia financiara a emitentilor si de politica de dividende pe care aceste societati o vor adopta in aceasta perioada”, crede Rares Sofariu (foto).

Gabriel Aldea ne-a explicat ca monopolul statutului in situatia Transgaz si Transelectrica reprezinta surse suplimentare de stabilitate si confera un confort important actionarilor. "In acelasi timp companiile din sectorul farmaceutic pot fi vizate cu precadere de catre investitori, cererea de produse farmaceutice mentinandu-se relativ constanta chiar si in contextul unei crize”, sustine Aldea.

Marius Pandele crede ca este destul de greu de vorbit despre stabilitate in conditiile in care marea majoritate a actiunilor scad cu aceeasi viteza.

"Emitenti stabili din punct de vedere al afacerii exista, cu siguranta, aici fiind vorba in principal de companiile mari, asupra carora criza ar putea avea efecte sub medie, cu o prezenta solida pe pietele pe care activeaza si cu un grad de indatorare cat mai scazut. Printre ele putem aminti companii ca Petrom, BRD, Banca Transilvania, Erste Bank, Transelectrica, Transgaz si chiar Rompetrol Rafinare, desi aici nu se respecta criteriul unei datorii scazute, iar compania este pe pierdere. La acestea se adauga SIF-urile, care pot supravietui o perioada indelungata scaderilor de pe piata de capital, datorita lipsei datoriilor”, a detaliat Pandele.

Insa, in ce priveste stabilitatea in plan bursier, acesta nu crede ca exista in acesta perioada, avand in vedere ca trendul este dat de factori externi care afecteaza in masuri aproximativ egale toate companiile cotate.

Paul Brendea nu crede ca se poate vorbi de stabilitate, pe o lichiditate atat de scazuta.

"Am vazut in ultimele luni o volatilitate ridicata si la titlurile lichide, practic lichiditatea generala la BVB a scazut atat de mult incat s-au atenuat diferentele de volatilitate dintre, sa spunem, SIF-uri sau banci si companiile din esalonul al doilea. Sunt exemple de companii care inregistreaza variatii mici de la inceputul anului si pana acum, dar daca lichiditatea este redusa nu cred ca putem vorbi de stabilitate”, a declarat acesta.

Ce actiuni sa cumparam la Bursa din Bucuresti?

Ce actiuni sa cumparam la Bursa din Bucuresti?In aceste conditii si tinand cont de recomandarile specialistilor, ce achizitii sunt indicate? Care sunt companiile cu potential pe termen mai lung?

"Ar trebui sa definim potentialul, fiindca ce insemna potential anul trecut probabil nu mai inseamna nimic acum. Cand e o aversiune ridicata fata de orice inseamna investitie, putem avea zeci de companii la bursa cu un PER chiar mai mica decat 1, ca tot nu se cumpara”, a declarat Paul Brendea.

Acesta recomanda sectoarele al caror output prezinta o elasticitate mica fata de puterea de cumparare a populatiei (cel mai bun exemplu aici e cel alimentar) sau cele care se asteapta sa beneficieze de fonduri destinate infrastructurii (constructii, echipamente, instalatii etc.).

"Insa nu sunt convins ca un investitor se poate baza pe ceva acum, cel putin nu pe termen scurt”, a completat analistul Prime Transaction.

Gabriel Aldea (foto) recomanda sectorul financiar, motivand ca va reprezenta o optiune de investitii foarte cautata de catre investitori, randamentele pe termen lung putand fi dintre cele mai bune.

In acelasi timp, trebuie vizate si sectoarele care vor gasi resursele necesare sa treaca de aceasta perioada atat prin atragerea de fonduri europene cat si prin acele masurile legislative care vor stimula dezvoltarea acestora.

"In aceasta categorie putem include companiile profitabile, care obisnuiesc sa acorde dividende in fiecare an, si a caror afacere este suficient de solida incat sa supravietuiasca crizei. In mare parte aceasta categorie are la baza tot emitentii despre care am discutat si mai sus”, crede Pandele.

Ca sectoare, analistul Vanguard il recomanda pe cel financiar si pe cel petrolier. "Poate si cel farmaceutic, insa reprezentantele acestui sector la BVB nu sunt suficient de solide incat sa garanteze o iesire din criza in conditii bune. Sectorul petrolier (si mai ales SNP) va avea de castigat pentru ca pe termen lung pretul petrolului va creste din nou, iar cel financiar pentru ca pe de o parte gradul de bancarizare va trebui sa se imbunatateasca, si pe de alta parte pretul activelor isi va reveni”, a mai explicat acesta.

Exista actiuni de refugiu la BVB?

Exista actiuni de refugiu la BVB?Parerile despre existenta acestui tip de actiuni pe piata de capital romaneasca sunt impartite. Daca unii analisti considera ca sunt cativa emitenti care ar putea intra in
categoria "defensive stocks”, sunt si voci care sustin ca ele nu se intalnesc la BVB.

Marius Pandele (foto) a declarat ca nu exista actiuni de refugiu la BVB, in perioada de criza, mai ales ca am vazut de anul trecut ca majoritatea companiilor urmeaza trendul pietei, iar cele cateva care se rup de acesta o fac din motive extrem de punctuale.

"Companii sau sectoare de refugiu am putea gasi mai degraba pe bursele externe mai dezvoltate, cum este cea din Austria, unde exista emitenti mai siguri catre care s-au indreptat investitorii institutionali locali in asemenea perioade, pastrand si cotatiile la un nivel ceva mai ridicat. In Romania, cine a iesit din piata a iesit de tot, indiferent ce actiuni avea in portofoliu, asa ca preturile s-au prabusit intr-un mod cat se poate de unitar”, a mai spus acesta.

In plus, neavand investitori institutionali locali care sa isi mute banii de pe actiuni mai riscante cum ar fi, teoretic, cele din sectorul financiar catre actiuni mai sigure precum cele din utilitati si a-i tine astfel in piata, nu am avut nici reactia fireasca de pe alte piete, unde actiunile din anumite sectoare scad mai putin decat media in asemenea perioade, continua Pandele.

"Si nici nu vom avea aceasta reactie, asadar nici companii sau sectoare de refugiu. Pentru ca nu are cine sa se refugieze pe ele”, a conchis analistul Vanguard.

Paul Brendea, reprezentantul Prime Transaction da un exemplu de actiuni defensive (sectorul alimentar), dar nu crede in valabilitatea lor.

"In aceasta perioada de criza nu cred in valabilitatea unor defensive stocks, deoarece nu mai conteaza reperele fundamentale, investitorii vand fiindca au nevoie de siguranta data de lichiditati si nu fiindca actiunile lor ar fi rele”, sustine analistul.

O alternativa interesanta in perioada de criza, pentru un management al riscului mai fiabil sunt instrumentele financiare cu grad mai mic de risc, cum ar fi obligatiunile municipale, corporative si titlurile de stat, crede Rares Sofariu, KD Capital Management.

"Si guvernantii ar trebui sa se aplece cu mai multa incredere spre instrumentele oferite de piata de capital, finantarea prin emisiune de obligatiuni poate decongestiona criza de lichiditati actuala vizibila in sistemul bancar”, a mai spus acesta.