1 / 5

Specialistii recomanda acumularea prudenta, pe termen lung

Prima recomandare a specialistilor este prudenta. Pentru un orizont de timp mai mare de doi ani, cu un sfert din banii disponibili, acumulare treptata si prudenta de actiuni se poate cumpara.

„Nu recomand intrarea la cumparare cu mai mult de un sfert din banii disponibili in aceasta perioada. Anul trecut spuneam jumatate, acum recomand doar un sfert. Dar tot indemn cumpararea, chiar daca intr-o maniera mult mai prudenta decat in trecutul apropiat”, a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction (foto).

Unul dintre elementele cele mai importante de care trebuie sa tina seama un broker in momentul in care ofera o recomandare de investitii este perioada de timp vizata.

„In masura in care investitorul are in vedere o investitie pe termen lung consider ca achizitia treptata de actiuni solide este una oportuna in aceasta perioada, o analiza fundamentala a majoritatii companiilor indicand o subevaluare destul de insemnata, rezultata in principal ca urmare a contextului actual de criza. In momentul in care efectele crizei isi vor reduce din intensitate si vor fi premise importante pentru o relansare a economiei globale se va schimba si perceptia investitorilor cu privire la atractivitatea companiilor de la BVB, conturandu-se in acest fel un nou trend de crestere”, crede Gabriel Aldea, broker si director front-office la Intercapital Invest.

Astfel, cum orizontul de timp este un factor esential, o investie pe termen lung este extrem de indicata in momentul de fata. Marius Pandele, head of research la Vanguard recomanda o perioada de 4-5 ani, timp in care economia mondiala isi va reveni si cotatiile vor ajunge din nou aproape de maxime.

”Pentru cei care nu vor sau nu pot sa astepte atat, e nevoie de atentie sporita si, nu in ultimul rand, trebuie luata in calcul atat piata spot cat si piata de derivate de la Sibiu, unde se pot lua si pozitii short”, a mai spus acesta.

Un alt indicator important ce ar trebui sa indice un potential de crestere si, deci, apetit la cumparare, este faptul ca valoarea de piata a actiunilor este subevaluata in raport cu potentialul lor.

"Rezumandu-ma doar la faptul ca anumite societati mari din Romania listate la cota bursei sunt probabil cei mai mari contribuabili la bugetul tarii, iar valoarea de piata a actiunilor la ora actuala in baza analizelor financiare ne indica faptul ca sunt puternic subevaluate in raport cu performantele lor si perspectivele pe care le au, consider ca este o mare sansa pentru cei care detin lichiditati de a acumula aceste actiuni la asemenea preturi”, a declarat Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri