Obligatiunile vor ajuta la deblocarea circuitului banilor

Obligatiunile vor ajuta la deblocarea circuitului banilorDupa demisia lui Stere Farmache din functia de director general al Bursei, Anca Dumitru (foto) a fost aleasa de Consiliul Bursei pentru a asigura interimatul timp de 6 luni, primind avizul CNVM pe 16 ianuarie.

Strategiile Bursei de contracarare a efectelor crizei vizeaza doua directii generale - dezvoltarea pietei de instrumente cu venit fix si deschiderea Bursei pentru investitori.

Anca Dumitru ne-a declarat ca planurile sunt, in mare parte, aceleasi de pana acum, propuse de Consiliul de Administratie impreuna cu Executivul si aprobate de actionari.

“In afara de proiectele asumate, avem misiunea foarte grea de a reduce costurile de functionare, pentru ca intreaga piata se confrunta cu o situatie speciala, care cere masuri speciale”, a declarat directorul BVB.

In ultima perioada, piata a demonstrat ca instrumentele cu venit fix au fost extrem de atractive pentru investitorii ce nu mai au acelasi apetit pentru actiuni.

“In perioadele in care preturile variaza la extreme, investitorii sunt mai sceptici in a investi in actiuni. Astfel, s-a demonstrat ca instrumentele cu venit fix sunt mai atractive, pentru ca investitorul stie la ce sa se astepte si stie exact orizontul de timp in care investeste”, explica Dumitru.

Din ultima parte a anului trecut, apetitul investitorilor pentru obligatiuni a crescut foarte mult, valoarea transferurilor instrumentelor cu venit fix depasind lichiditatea actiunilor, in mai multe sedinte.

Se tranzactioneaza cu interes atat titluri de stat, cat si obligatiuni municipale si obligatiuni emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare, divizie a Bancii Mondiale.

Astfel, randamentele obligatiunilor listate la BVB au inregistrat o crestere dubla fata de inceputul lui 2008, datorita cresterii dobanzilor bancare.

In acest sens, Asociatia Brokerilor in parteneriat cu Bursa de Valori Bucuresti organizeaza o conferinta pe tema obligatiunilor, care va prezenta avantajele acestor produse, urmata de un seminar pe acelasi subiect.

“Pe langa riscurile scazute, obligatiunile sunt si la indemana companiilor cu dificultati in obtinerea de finantare din partea bancilor si sunt sceptici in a lansa oferte de listare. Pe de o parte, managerii poate nu sunt convinsi sa isi largeasca actionariatul si sa piarda din control iar, pe de alta parte, nu stiu cum va fi primita oferta in piata”, a mai spus Dumitru.

Directorul BVB crede ca prin astfel de operatiuni, comunitatea brokerilor din Romania poate contribui la deblocarea circuitului banilor in economia reala.

Bursa vizeaza cresterea transparentei mecanismelor

Bursa vizeaza cresterea transparentei mecanismelorUn alt aspect pe care Bursa il vizeaza pentru perioada urmatoare este deschiderea institutiei pentru publicul larg. Aceasta idee a demarat deja, miercurea trecuta, prin lansarea proiectului “Ziua Portilor Deschise la BVB”.

Astfel, oricine este interesat poate asista la deschiderea Bursei, poate cunoaste un broker si poate sta de vorba cu el. Scopul proiectului este cresterea transparentei bursei si informarea mai exacta pentru o eventuala investitie in piata de capital.

“La noi este o problema de incredere, nu s-au produs fenomene care sa justifice scaderile cotatiilor, fiind cauzate de criza financiara. Traim intr-o economie globala, in care banii circula si nu avem cum sa fim izolati. De aceea, incercam sa promovam companiile cu rezultate financiare bune, desi valoarea lor actuala de piata nu este justificata de indicatorii fundamentali”, este de parere Anca Dumitru.

Ea considera ca trebuie evidentiate companiile cu potential si nu trebuie uitata ideea ca piata bursiera e caracterizata de ciclicitate.

“Investitia in bursa trebuie sa fie pe termen lung. Noi incercam sa promovam aceasta idee si in seminariile de initiere pe care Asociatia Brokerilor le face. Prima regula este ca nu trebuie investiti bani de care ai nevoie in perioada urmatoare si nu trebuie sa te grabesti sa vinzi actiunile cumparate, astfel incat sa poti prinde momentul cand pretul de vanzare sa devina mai mare decat cel de cumparare”, explica Anca Dumitru.

Din acest punct de vedere, sefa de la BVB considera ca 2009 este un an avantajos, castigul din piata de capital fiind scutit de impozitul pe profit.

'Legatura Bursei cu economia reala si cu investitorii trebuie sa fie stransa'

'Legatura Bursei cu economia reala si cu investitorii trebuie sa fie stransa'In ce priveste colaborarea cu Ministerul Finantelor, Anca Dumitru spera ca vor continua proiectele incepute cu reprezentantii guvernului anterior.

“Deja avem cateva intalniri coordonate de Ministerul, cu participarea CNVM, care nu pot decat sa ma bucure. Discutam multe aspecte, atat cel traditional, de atragere de noi companii de stat la cota Bursei, dar avem si proiecte noi, pe care nu le pot dezvalui decat in clipa cand se vor concretiza”, ne-a declarat aceasta.

Directorul Bursei nu crede in totalitate in ideea ca piata de capital a anticipat evolutiile economiei reale, considerand ca este nevoie ca bursa sa fie luata in seama de oamenii politici si de investitori ca sa ajunga sa indeplineasca aceasta functie.

”Exista opinii care spun ca bursa anticipeaza intrarea si iesirea din criza, dar nu sunt foarte sigura de acest lucru. Legatura dintre bursa si economia reala, investitori si clasa politica este foarte stransa si vrem sa atragem atentia guvernantilor. Bursa nu trebuie privita ca o societate privata ce vrea sa atraga avantaje pentru companie sau obtinerea profitului. Bursa e detinuta in mare parte de brokeri, care au nevoie de functionarea mecanismelor. De aceea, trebuie sa asiguram costuri accesibile pentru piata de capital si mecanisme care sa functioneze la standarde internationale”, a mai spus Anca Dumitru.

'Este o mare onoare pentru mine sa ocup aceasta functie'

'Este o mare onoare pentru mine sa ocup aceasta functie'Intr-o lume considerata a barbatilor, propunerea si alegerea Ancai Dumitru in functia de director al Bursei a fost o premiera pentru piata romaneasca de capital, fiind a patra femeie director de burse, dupa institutiile din Londra, Sofia si Belgrad.

“Nu am considerat-o o provocare, ci a fost o mare onoare. Sunt recunoscatoare membrilor Consiliului Bursei pentru increderea pe care mi-au acordat-o. Nu am perceput nicio diferenta legata de faptul ca sunt femeie. Dar exista schimbari, pe plan personal. Am noi responsabilitati carora trebuie sa le fac fata, care ma solicita si, uneori, trebuie sa pun pe planul doi alte aspecte ale vietii pentru a ma putea concentra. Dar este foarte important sa ducem la indeplinire strategiile si sa promovam activitatea bursei”, a conchis directorul Bursei de Valori Bucuresti.

Anca Dumitru si-a inceput activitatea pe piata de capital in 1995, iar doi ani mai tarziu a devenit director general al pietei Rasdaq. Dupa fuziunea dintre BVB si Rasdaq, in 2005, ea a continuat sa gestioneze operatiunile aferente pietei Rasdaq.

Din aceasta functie, Anca Dumitru a coordonat implementarea sistemului alternativ de tranzactionare, crearea platformei XMBS si a militat pentru crearea categoriei Rasdaq-Star, proiect aflat in strategia Bursei pentru acest an. Aceasta ocupa si functia de director general al Asociatiei Brokerilor.