2 / 5

Bursa vizeaza cresterea transparentei mecanismelor

Un alt aspect pe care Bursa il vizeaza pentru perioada urmatoare este deschiderea institutiei pentru publicul larg. Aceasta idee a demarat deja, miercurea trecuta, prin lansarea proiectului “Ziua Portilor Deschise la BVB”.

Astfel, oricine este interesat poate asista la deschiderea Bursei, poate cunoaste un broker si poate sta de vorba cu el. Scopul proiectului este cresterea transparentei bursei si informarea mai exacta pentru o eventuala investitie in piata de capital.

“La noi este o problema de incredere, nu s-au produs fenomene care sa justifice scaderile cotatiilor, fiind cauzate de criza financiara. Traim intr-o economie globala, in care banii circula si nu avem cum sa fim izolati. De aceea, incercam sa promovam companiile cu rezultate financiare bune, desi valoarea lor actuala de piata nu este justificata de indicatorii fundamentali”, este de parere Anca Dumitru.

Ea considera ca trebuie evidentiate companiile cu potential si nu trebuie uitata ideea ca piata bursiera e caracterizata de ciclicitate.

“Investitia in bursa trebuie sa fie pe termen lung. Noi incercam sa promovam aceasta idee si in seminariile de initiere pe care Asociatia Brokerilor le face. Prima regula este ca nu trebuie investiti bani de care ai nevoie in perioada urmatoare si nu trebuie sa te grabesti sa vinzi actiunile cumparate, astfel incat sa poti prinde momentul cand pretul de vanzare sa devina mai mare decat cel de cumparare”, explica Anca Dumitru.

Din acest punct de vedere, sefa de la BVB considera ca 2009 este un an avantajos, castigul din piata de capital fiind scutit de impozitul pe profit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri