1 / 4

Primele efecte ale crizei se vor reflecta in rezultatele financiare

Incepand cu aceasta saptamana, sunt asteptate primele raportari preliminate ale companiilor listate la Bursa, pe anul 2008. Specialistii spun ca efectele crizei financiare se vor reflecta in aceste rezultate, desi scaderile reale vor fi vizibile incepand cu 2009.

„Rezultatele emitentilor vor fi si bune, si rele, ca de obicei, o plaja mare de variatii. De regula, la final de an se fac anumite operatiuni contabile care ‹‹strica›› ritmul de pe parcursul anului (acolo unde nu exista ciclicitate). Exemple de asemenea operatiuni sunt provizioanele (constituire sau anulare/diminuare) sau reevaluarea creantelor si datoriilor in alte monede decat moneda nationala. Si cum raportarile financiare ale companiilor listate rareori contin informatii despre aceste aspecte, e dificil de estimat care ar fi impactul lor asupra rezultatelor din ultimul trimestru”, a declarat Paul Brendea, analist la Prime Transaction.

Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest, a declarat, pentru Wall-Street, ca se asteapta ca performantele financiare ale emitentilor din trimestrul 4 sa fie mai slabe comparativ cu cele din primele trimestre ale anului trecut, daca activitatea companiilor nu este una sezoniera.

„Prin performante ma refer in primul rand la profitabilitate, care ar trebui sa fie afectata atat de cresterea costurilor de finantare prin credite bancare, cat si de incetinirea dinamicii de crestere a cifrei de afaceri. Gradul mediu de indatorare inregistrat de companiile listate pe piata reglementata a BVB era dupa trimestrul al treilea din 2008 de aproximativ 35% (fara banci si Oltchim). Deprecierea leului fata de principalele valute si cresterea dobanzilor la credite cu siguranta vor genera costuri financiare suplimentare fata de primele trei trimestre ale anului 2008 si implicit o presiune mare asupra profitului final”, a explicat analista.

In plus, o incetinire a dinamicii afacerilor companiilor listate va pune, de asemenea, o presiune pe profitul net, datorita elasticitatii mai mici a costurilor fixe si a previzibilitatii mai scazute a managerilor cu privire la inrautatirea mediului de afaceri la finalul anului 2008, considera Andreea Gheorghe.

Cristian Negoita, broker la Confident Invest, a declarat ca se asteapta la rezultate bune pentru anul trecut, dar cu o scadere a activitatii in ultimul trimestru.

Brokerii spun ca primele efecte ale crizei in activitatea emitentilor se vor vedea, in special in ultimul trimestru al anului trecut, dar cu un impact mai mic.

„De-abia din 2009 vom vedea deplinul efect al crizei la nivel de rezultate. Pentru 2008, probabil vom vedea la unele companii o crestere a provizioanelor constituite si, ca atare, o diminuare corespunzatoare a rezultatelor operationale”, a mai spus Brendea.

Practic, primele efecte ale crizei la nivel de companii s-au vazut de anul trecut, cand au fost anuntate multe disponibilizari de personal si oprirea temporara a activitatii.

„Acest lucru ar trebui sa se reflecte in rezultatele financiare de pe ultimul trimestru al lui 2008”, crede Negoita.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri