1 / 5

2007 versus 2008

Anul 2007 a fost unul de glorie a pietei Rasdaq, cand indicele compozit, Rasdaq-C, a crescut cu 96,5%, cea mai mare performanta de la lansarea din 1998, iar lichiditatea zilnica concura serios cu cea realizata pe piata reglementata a BVB. Indicele categoriei I a Rasdaq, RAQ-I, s-a apreciat cu 67,1% acum doi ani, in timp ce RAQ-II, indicele categoriei II, a crescut cu 100,6%.

Totusi, criza financiara care a afectat si piata de capital romaneasca si aversiunea in crestere a investitorilor fata de risc a impins indicele Rasdaq-C sa inregistreze in 2008 o pierdere de 55,25%, cea mai mare scadere anuala din 1998.

Amplitudinea scaderilor actiunilor de pe piata Rasdaq, desi ridicata, a fost in general mai redusa decat cea a deprecierilor de pe piata reglementata, care a depasit 80%.

“Daca facem o comparatie, la nivelul indicilor celor doua piete, putem observa ca scaderile indicilor BVB din maximele istorice si pana in prezent sunt cuprinse intre 79%, pentru BET, si 89% pentru BET-FI, in timp ce corectia pietei Rasdaq este semnificativ mai mica, cei trei indici reprezentativi ai segmentului corectandu-se in medie cu doar 65%”, ne-a explicat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Una dintre motivatiile situatiei este lipsa lichiditatii emitentilor de pe Rasdaq, dar si numarul foarte ridicat de companii care intra in componenta indicilor. Insa la o analiza a emitentilor vizibili listati pe aceasta piata se pot constata scaderi la fel de mari sau poate in unele cazuri mai severe decat corectiile inregistrate de societatile de la cota BVB.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri