In toate pietele exista cativa jucatori care detin suprematia

In toate pietele exista cativa jucatori care detin suprematiaAcest fenomen de impartire inegala a cotelor de piata intre jucatori este prezent pe toate pietele lumii, fiind un fenomen firesc.

“Fragmentarea e naturala, in conditiile scaderii continue a activitatii de tranzactionare. Cred ca in esenta aceasta tendinta incepe sa reflecte realitatea faptului ca piata de capital din Romania este una foarte mica. Nu poti avea 75 de jucatori credibili pe o astfel de piata. Totusi in spatele numerelor se ascunde faptul ca sunt doua piete separate: brokerii pentru institutii si brokerii pentru persoane fizice. Cred ca criteriile de separare intre invingatori si invinsi sunt diferite intre cele doua piete”, a declarat, pentru Wall-Street, Tony Romani, bancher de investitii la Freeman&Co.

In prima luna a acestui an, diferenta intre primii cinci intermediari de la BVB si restul de aproape 70 a fost mai mare decat in 2008, acestia cumuland o cota de piata de aproape 50 de procente, din care numai primul jucator, Raiffeisen Capital&Investment, avea peste 15 procente.

”In orice piata din lume, exista cativa jucatori care detin suprematia. Distributia cotelor pe piata de capital de la noi pare foarte naturala. Statistic, o sa gasim raporturi de 80%-20% in majoritatea cazurilor. Putem sa observam nu numai ca piata este normal fragmentata prin prisma raportului dintre primii 5 si restul, dar si ca primii 5 jucatori detin cote de piata relativ egale”, considera Vlad Ionescu, partener in cadrul Prognosis.ro.

La Bursa din Sibiu situatia este diferita. Din 35 de intermediari activi pe aceasta piata, primii trei in functie de rulaje totalizeaza peste 70% din cota totala, atat pe anul 2008 cat si pe luna ianuarie.

“Legat de Sibex, desi sunt multi intermediari, presupun ca putini dintre ei si-au orientat efectiv produsele spre segmentul de derivate, adica si-au obtinut licenta de tranzactionare, dar nu incearca sa se foloseasca de ea. Nu isi promoveaza activ serviciile pe Sibex, nu informeaza clientii despre oportunitatile de pe aceasta piata. Din aceasta cauza, probabil sunt cativa jucatori majoritari. Ma refer la segmentul de retail”, a mai explicat Vlad Ionescu, pentru Wall-Street.

Pe de alta parte, daca majoritatea clientilor persoane fizice sau a institutionalilor prefera sa foloseasca un anumit SSIF inseamna ca le ofera serviciile de care au nevoie si nu au motiv sa migreze, a continuat el.

Ce efecte pot avea aceste diferente de cote de piata?

Ce efecte pot avea aceste diferente de cote de piata?Ovidiu Fer, analist la compania ceha Wood&Co sustine ca diferenta majora intre cotele de piata poate avea efecte negative.

”Se creaza posibilitati de manipulare si comisioanele tind sa fie mai ridicate”, a declarat Fer, pentru Wall-Street. In plus, analistul crede ca aceasta criza prin care trecem va diferentia jucatorii din piata de capital.

“Cu siguranta ca multi jucatori vor fi afectati. Numarul lor este foarte mare si nu cred ca isi pot justifica cheltuielile in actualele conditii de lichiditate”, a explicat Fer.

In ultimii ani, cand piata de capital statea bine atat la cotatii cat si la rulaje, diferentierea dintre cotele SSIF-urilor active nu era atat de evidenta si nici nu avea riscuri majore.

Insa, in aceasta perioada, cand rulajele zilnice de la BVB depasesc cu greu un million de euro, este foarte greu ca toti actorii sa supravietuiasca, mai ales ca cea mai mare parte a lichiditatii se imparte intre primii cinci.

Astfel, efectele vor fi vizibile prin inchiderea unor societati de brokeraj de talie mica sau prin fuziuni.

”Pe termen scurt cred ca vom asista la inchiderea multor brokeri dintre cei mai mici. Cei cu putina initiativa vor incerca sa fuzioneze operatiunile cu alti jucatori de pe piata in incercarea de a ramane pe linia de plutire. Cei care nu se misca insa repede isi vor vedea clientii plecand intr-un timp record. Pe termen mediu, cred ca vom vedea concurenta devenind mai intensa in privinta serviciilor si facilitatilor oferite si mai putin intensa in privinta preturilor. Pe termen lung cred ca vom asista la separarea modelului de business intre brokerii mari care actioneaza direct pe piata si firme mici care furnizeaza clienti brokerilor mari”, crede Tony Romani.

Criza va expune jucatorii slabi din orice piata

Criza va expune jucatorii slabi din orice piataIstoria financiara ne-a demonstrat ca orice criza scoate la iveala slabiciunile unor jucatori sau rezistenta altora la conditii nefavorabile. Piata financiara romaneasca nu va fi scutita de acest efect.

“Crizele au darul de a expune slabiciunile fiecarei piete, iar faptul ca aceasta criza va fi urmata de o perioada prelungita de tatonare nu face decat sa garanteze iesirea de pe piata a celor care nu au resurse de reziste”, a mai spus Romani.

Cum orice lupta are si invinsi si invingatori, bancherul de pe Wall Street ne-a mai spus ca, in opinia sa, vor supravietui cei cu o prezenta importanta pe segmentul institutional sau cei care au in spate grupuri puternice, cu strategii de business ce includ si bursa romaneasca.

“Vor mai supravietui si cei mai inteligenti dintre actualii jucatori, cei care vor decide sa fuzioneze in perioada imediat urmatoare, inainte sa fie prea tarziu. Un jucator important pe piata de fuziuni e posibil sa devina domnul Dinu Patriciu care si-a exprimat interesul de achizitii pe aceasta piata prin intermediul companiei Finite Assets”, a completat acesta.

Pana la urma, aceasta selectie facuta de clienti este fireasca si se extinde in paralel cu evolutia crizei.

“Este normal ca efectele crizei sa se resimta asupra intermediarilor. Ma astept ca fragmentarea sa devina si mai pronuntata, in conditiile actuale. Cei care ofera servicii de buna calitate si cei care au stiut sa ‹‹protejeze›› portofoliile clientilor vor avea de castigat, pe de alta parte, cei care au multi clienti nemultumiti care cred ca SSIF-ul este de vina, vor avea de suferit. Este o ‹‹selectie naturala›› care in timp de criza se acutizeaza. E firesc, daca esti nemultumit, schimbi sau renunti de tot la furnizorul de servicii”, ne-a explicat Vlad Ionescu.

Piata financiara din SUA este extrem de fragmentata

Piata financiara din SUA este extrem de fragmentataAcest fenomen nu este intalnit numai in piata romaneasca, o diferentiere a jucatorilor fiind vizibila si in alte tari din Europa sau in SUA.

Astfel, conform unui studiu al companiei Wood din Cehia, market-share-ul detinut de Raiffeisen in piata financiar-bancara romaneasca este de 39,80%.

In Ungaria, KBC detine o cota de 22,50%, in Cehia, peste 33 de procente din piata sunt ale Companiei Patria. In Polonia, liderul este ING, cu o cota de aproape 15% in timp ce Erste detine in Austria cel mai mic market-share (n.r.- marimea segmentului de piata al unei companii in comparatie cu cel al competitorilor din regiune), de 9,7 procente.

In schimb, in Statele Unite ale Americii situatia este relativ diferita de restul lumii.

“Piata este extrem de fragmentata in principal din cauza legilor si regulamentelor pe 2 nivele paralele (la nivel de stat si la nivel federal), dar si a evolutiei dinamice a pietei de capital din ultimele decenii si nivelul de sofisticare a produselor oferite”, a explicat Tony Romani.

Astfel, in SUA sunt peste 10.000 de brokeri specializati pe diverse tipuri de produse.

“Insa pe piata de brokeraj de retail sunt 3-4 jucatorii uriasi si inca vreo 20 jucatori mari la nivel national. Apoi sunt cateva sute pe brokerajul institutional. Si in cele din urma sunt restul de 10.000 de alti jucatori sau intermediari cu tot felul de modele de business”, a conchis acesta.

In 2008, primii 5 brokeri de la BVB detineau peste 35%

In 2008, primii 5 brokeri de la BVB detineau peste 35%Anul trecut, cea mai mare cota de piata de la Bursa din Bucuresti a fost detinuta de KBC Securities, cu peste 11 procente. Primii 5 jucatori din cei peste 70 prezenti pe piata de intermediere detineau o cota de 35,52% din total.

KBC Securities Romania a fost cea mai activa casa de brokeraj de la BVB, dupa ce a intermediat tranzactii de 1,97 miliarde lei si a captat o cota de piata de 11,17%, potrivit statisticilor transmise de BVB.

Pe locul doi s-a clasat Raiffeisen Capital&Investment, care a intermediat in 2008 tranzactii de 1,3 miliarde lei, cu o cota de piata de 7,36%.

Sucursala din Bucuresti a ING Bank a operat pe Bursa in 2008 schimburi de circa 1,18 miliarde lei, ceea ce reprezinta o cota de piata de 6,67%.

BT Securities a ocupat a patra pozitie in clasamentul anual, cu o valoare tranzactionata de 1,05 miliarde lei si o cota de 5,6%, in timp ce UniCredit CAIB Securities a avut rulaje de 690,83 milioane lei si o cota de piata de 3,9%.

Pe luna ianuarie, clasamentul a fost usor diferit fata de anul precedent, dar cota totala a primilor 5 jucatori a urcat pana la aproape 50%, in raport cu scaderea dramatica a lichiditatii de la BVB.

Astfel, Raiffeisen Capital&Investment a intermediat in ianuarie tranzactii totale de 94,49 milioane lei si a avut o cota de piata de 15,75%, urmata de ING Bucuresti, care a tranzactionat 65,57 milioane de lei si a captata o cota de 10,93% din piata.

Pe locul trei in topul lunar s-a clasat BT Securities, care a avut tranzactii totale de 54,27 milioane lei si o cota de 9 procente, urmata de liderul anului trecut, KBC Securities, ce a acumulat doar 7,9 procente din total.

RBS Securities a completat topul, cu tranzactii de 34 milioane de lei si o cota de aproape 6 procente din piata.

Sibex 3 intermediari detin peste 70% din piata

La Bursa din Sibiu, fragmentarea este mult mai evidenta decat la Bucuresti. Din 35 de intermediari activi pe aceasta piata, trei dintre ei au totalizat in 2008 peste 70% din cota de piata.

In ianuarie, primii 3 intermediari in functie de rulaje au totalizat 76 de procente din total.

Casa de brokeraj Broker Cluj s-a clasat pe primul loc in topul intermediarilor la Bursa din Sibiu pe 2008, cu 1,01 milioane de contracte si o cota de 27% din total.

Vanguard Bucuresti a fost doilea intermediar la Bursa din Sibiu, in 2008, cu 879.210 contracte si o cota de piata de peste 24 de procente, urmata de Estinvest Focsani, care a intermediat 694.116 contracte, reprezentand 19% din piata.

In luna ianuarie, Estinvest, Vanguard si Intercapital au totalizat impreuna 76 de procente din cota de piata.

Casa de brokeraj Estinvest Focsani a urcat pe primul loc in topul intermediarilor de la Bursa din Sibiu (Sibex), in prima luna a acestui an, cu 31.683 de contracte la termen incheiate, reprezentand 30% din piata.

Vanguard Bucuresti a fost doilea intermediar la Bursa din Sibiu, in ianuarie, cu 28.480 de contracte si o cota de 27%, urmat de Intercapital Invest, cu 21.796 de contracte intermediate si o cota de piata de peste 20%.

Liderul fondurilor deschise cota de piata de 42%

Si in cazul fondurilor deschise de investii diferentierea este foarte mare inca de la primul jucator, care a acumulat 42% din cota de piata, in luna ianuarie.

Primele cinci fonduri, in functie de activele administrate au o cota de piata de peste 77 de procente din total.

Astfel, in ianuarie, BCR Asset Management a fost liderul de piata cu active in administrare de 400 milioane lei si o cota de piata de 42%.

Pe urmatoarea pozitie se afla BRD Asset Management, cu o cota de 14,1% din totalul activelor, ceea ce reprezinta 134 milioane lei.

Raiffeisen Asset Management s-a plasat pe al treilea loc, cu active totale gestionate de 84,8 milioane lei si o cota de piata de 8,9%, in timp ce activele administrate de EFG Mutual Funds Management au ajuns la sfarsitul lunii trecute la 68,1 milioane lei, ceea ce corespunde unei cote de piata de 7,2%.

Administratorul de fonduri al Bancii Transilvania, BT Asset Management, s-a clasat pe locul al cincilea, cu active de 54,4 milioane lei si o cota de piata de 5,7%.