Piata de capital este contaminata de pesimism

Piata de capital este contaminata de pesimismIn sedinta de ieri, indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri, a scazut cu 4,46%, iar BET-C a coborat cu 4,17%. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 6,15%, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a scazut cu 4,85%.

BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri, a coborat cu 5,17procente, in timp ce indicele BET-NG a pierdut 3,10%.

“Avem un debut de saptamana foarte grav afectat de problemele inregistrate de zona Europei de Est. S-a discutat prin presa si mediile economice despre acest aspect si despre faptul ca e nevoie de urgentarea masurilor in aceste tari. Romania este pe lista si acest lucru s-a observat in mod brutal ieri. Sigur si rezultatele financiare preliminate au venit in aceeasi nota, iar perspectivele pentru 2009 nu sunt deloc optimiste. Investitorii au fost cuprinsi de teama si dezamagire si astfel am avut o reactie negativa semnificativa”, a declarat, pentru Wall-Street, Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.

Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, sustine ca motivul principal al scaderilor de ieri poate fi corelatia pietei autohtone cu evolutiile pietelor externe.

Saptamana trecuta am asistat la o evolutie destul de contrara a pietei autohtone, a SIF-urilor in special, comparativ cu cea a pietelor externe.

”Majoritatea indicilor externi se aflau saptamana trecuta in zona minimelor inregistrate in lunile octombrie-noiembrie 2008, iar BET-FI a consemnat sase sedinte consecutive de apreciere. Aceasta evolutie in neconcordanta cu pietele externe s-a dovedit a fi nefundamentata si a determinat scaderea mai consistenta a pietei autohtone in sedinta curenta”, a explicat Grigoras.

Un alt factor care a dus la scaderi consistente este sentimentul negativ al investitorilor fata de zona Europei Centrale si de Est care a fost vizibil in deprecierile puternice ale monedelor din zona, spune brokerul Intercapital.

“Probabil o mare parte din investitorii straini incearca noi iesiri din aceste piete din cauza semnalelor macroeconomice tot mai negative”, a explicat acesta.

Dincolo de rezultatele financiare nesatisfacatoare ale unor emitenti si de rally-ul esuat pe SIF-uri de saptamana trecuta, se pare ca cel mai important motiv este situatia negativa din regiune.

“Adevarul probabil este ca piata este efectiv contaminata in ultimele doua sedinte de o stare tehnica si de facto major depresiva. Este nevoie de cash, se lichideaza pozitii, apare si panica, iar rezultatul este cel care este - piata capituleaza, pentru ca o bursa care are un comportament atat de agresiv pe un termen foarte scurt nu face altceva decat sa capituleze. Ca detaliu, atmosfera este una sumbra in toata Europa de Est, cu indicele CECE EURO de la Viena la -5% la un moment dat in cursul zilei. Deci, si o tendinta regionala nefasta, plus presiuni valutare pe monedele locale”, a explicat Alin Cucos, analist la SSIF Estinvest.

Alin Cucos, Estinvest: Romania nu este un faliment national

Alin Cucos, Estinvest: Romania nu este un faliment nationalConditiile incerte si miscarile neprevazute ale pietei ingreuneaza orice estimare, in special pe termen scurt. Brokerii sunt sceptici in a prevede evolutia Bursei de Valori Bucuresti in perioada urmatoare.

“In aceste conditii de incertitudine, nu stim in ce masura mai este pragmatica incercarea de a vizualiza tendintele pe termen scurt. Pornim totusi de la premisele ca acei factori pozitivi declansatori ai unui rally precum cel din noiembrie pot aparea in acest trimestru. Romania nu este un faliment national”, a declarat Alin Cucos, analistul Estinvest.

Piata evolueaza in conditii de incertitudine maxima si volatilitate ridicata, fiind posibila orice variatie.

”Piata este lipsita de repere. Argumentele fundamentale pe care ne bazam pana acum le vedem foarte firave in bilanturile companiilor din cauza pierderilor financiare si constituirii de provizioane impotriva pierderilor potentiale. Argumentele tehnice incep sa nu mai aiba relevanta din cauza lipsei de lichiditate. Orice e posibil, iar orice sume nu foarte mari pot influenta balanta intr-o directie sau alta, antrenand apoi o implicare a speculatorilor care vor continua minitrendul. Orice predictie in aceasta perioada este doar o incercare de a ghici ce se va intampla”, a conchis brokerul Prime Transaction.

Nicu Grigoras crede ca indicii pietei americane sunt foarte importanti pentru evolutia viitoare a BVB.

”Daca pe fondul stirilor economice negative piata americana va face noi minime comparativ cu nivelurile atinse in octombrie-noiembrie atunci, pe termen scurt, trendul de scadere al indicilor BVB va fi accentuat”, a explicat el.

Lichiditatea creste proportional cu scaderile cotatiilor

Lichiditatea creste proportional cu scaderile cotatiilorIn sedinta de ieri, lichiditatea totala a Bursei a fost de 2,7 milioane de euro, din care 2 milioane de lei s-au realizat pe piata principala.

“Lichiditatea creste pe masura ce piata inregistreaza deprecieri, deoarece se activeaza ordine de cumparare din partea celor care acumuleaza si din partea speculatorilor. Lichiditate scazuta vedem in conditii de evolutie laterala si in conditii de crestere datorita temerilor vanzatorilor de a nu vinde prea ieftin”, explica Necula.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au atras cea mai mare lichiditate in sedinta de ieri, de 1,07 milioane lei, iar pretul lor a scazut cu 7,81%, pana la 4,84 lei, in timp ce titlurile Banca Transilvania s-au depreciat cu 5,7%, pana la cotatia de 0,745 lei, in urma unor schimburi de 957.500 lei.

Alin Cucos este de parere ca lichiditatea este oricum redusa in acest an. “La aceste standarde de lichiditate ale bursei locale, nu stim in ce masura mai exista o relatie directa intre presiune la vanzare si o crestere moderata a turnoverului”, a mai spus acesta.

Titlurile SIF Oltenia s-au ieftinit cu 9,09%, pe o lichiditate de 889.900 lei, in vreme ce tranzactiile cu actiuni SIF Moldova au insumat 780.800 lei, iar titlurile s-au depreciat cu 7,84%.

Pretul titlurilor SIF 4 a scazut cu 2,57%, pe fondul unor schimburi de 632.900 lei, iar actiunile Petrom au captat o lichiditate de 554.300 lei si s-au depreciat cu 2,68%.

Titlurile Transelectrica s-au ieftinit cu 3,55%, in timp ce actiunile SIF Banat-Crisana au pierdut 8,64%, pe fondul unei lichiditati de 497.400 lei.

Titlurile Erste Bank s-au depreciat cu 5,12%, ajungand la 38,90 lei, iar actiunile SIF Transilvania s-au ieftinit cu 4,68 procente.