Cum mai arata sectorul farma de la BVB

Cum mai arata sectorul farma de la BVBPrincipalii emitenti care formeaza acest sector sunt Biofarm (BIO), Antibiotice (ATB) si Zentiva (SCD), toti producatori de medicamente si produse farmaceutice. De curand a fost admisa la categoria a 2-a a BVB si Farmaceutica Remedia, dar, fiind o companie de retail, nu este analizata in acest segment.

Sectorul farmaceutic a evoluat asemanator cu indicele BET, inregistrand o depreciere de circa 52% fata de finalul lunii septembrie 2008.

“Din pacate, in anul 2008 intreg sectorul farmaceutic a fost influentat negativ de devalorizarea monedei nationale in raport cu euro (in special importatorii), de masurile de reglementare luate de Ministerul Sanatatii prin care medicamentete sa fie prescrise folosindu-se denumirea comerciata si nu substanta activa, dar si de conflictul dintre distribuitori si Ministerul Sanatatii”, a declarat Mirela Maxim, directorul Sucursalei din Bucuresti a SSIF Interdealer Capital Invest Cluj, pentru Wall-Street.

Doua din societati au anuntat deja rezultatele pentru anul 2008, Antibiotice Iasi inregistrand o scadere a profitului net cu 68%, in timp ce cifra de afaceri a scazut cu doar 5,9%.

“Rezultatele Biofarm au fost dezamagitoare, societatea inregistrand o pierdere semnificativa, de peste 21 milioane lei, datorita realizarii unui provizion de 31,5 milioane lei ca urmare a deprecierii reversibile a portofoliului de actiuni la Bursa (in special investitii in SIF-uri)”, a mai spus ea.

Paul Brendea, analist la Prime Transaction, sustine ca nu sunt foarte mari modificari intre acesti emitenti, ca si cote de piata, in ultimul an.

“Sunt companii stabile care au o piata stabila, au produse foarte clar cunoscute si, daca au pierdut din cota de piata in ultimii ani, asta se datoreaza cresterii nivelului de trai al populatiei, care s-a indreptat astfel spre produse mai scumpe, spre producatori multinationali. Dar cred ca incepand cu 2009 alterarea nivelului de trai al populatiei va actiona in beneficiul producatorilor romani de medicamente”, a argumentat analistul.

Criza financiara si productia de medicamente

Criza financiara si productia de medicamentePrimele efecte ale crizei financiare la nivelul producatorilor farmaceutici se resimt usor in cifrele de afaceri, deocamdata, dar profitabilitatea a fost redusa.

„Cred ca rezultatele inregistrate pe tot anul 2008 nu mai sunt de referinta pentru dinamica companiilor in anul 2009. Contextul intern s-a schimbat dramatic, iar din trimestrul IV 2008 acest lucru a inceput sa se vada si in raportarile financiare ale companiilor listate la bursa de valori”, spune Andreea Gheorghe.

In opinia sa, companiile romanesti din sectorul farmaceutic raman insa sensibile la factori precum deprecierea cursului de schimb (cu efecte directe puternice asupra profitabilitatii, mai ales daca aceste companii exporta foarte putin din productia totala) si la reglementarile din industrie.

„Deocamdata societatile din domeniu nu au fost afectate in ceea ce priveste cifrele de afaceri, doar cresterea costurilor datorita deprecierii monedei nationale, a costului creditarii sau a deprecierii participatiilor detinute (in cazul BIO) a dus la reducerea profitabilitatii”, sustine Mirela Maxim.

Pana acum, Antibiotice si Biofarm au inregistrat o crestere usoara a profiturilor din exploatare pana la publicarea rezultatelor din trimestrul patru din 2008, cand companiile au inregistrat pierderi financiare.

“La Biofarm pierderile financiare au fost atat de mari incat compania a trecut la rezultat net negativ in ultimul trimestru, cauza principala fiind portofoliul de SIF-uri construit la finalul anului 2007, nu la mare distanta fata de maximele istorice”, a explicat Paul Brendea.

Este recomandata cumpararea de actiuni farmaceutice?

Este recomandata cumpararea de actiuni farmaceutice?In ciuda reticentei fata de recomandarile de investitie, specialistii sustin ca pentru orice investitor, emitentii din sectorul farma ar trebui sa fie de referinta in portofoliu.

“In conditiile in care cineva doreste sa investeasca pe bursa in aceste momente, societatiile din domeniul farma ar trebui sa fie in topul investitiilor, dupa cum s-a observat din ultimele raportari, cifrele de afaceri nu sunt afectate de criza. Din pacate, profitabilitatea societatiilor a fost afectata de deciziile Ministerului Sanatatii si de devalorizarea monedei nationale”, a mai spus Mirela Maxim.

In schimb, Paul Brendea ne-a declarat ca in aceasta perioada nu recomanda investitia in nimic, decat speculatorilor. “Ei pot sa beneficieze de volatilitatea ridicata pe care o are piata. Insa investitorilor de portofoliu le recomand asteptare”, a argumentat acesta.

Insa, cu referire la sectorul farma, acesta considera ca exista doua perceptii contrare.

“Exista perceptia de actiuni defensive, care inclina balanta de partea cumparatorilor, si perceptia generala despre Romania si Europa de Est, care da castig de cauza vanzatorilor. Apoi, ar mai fi diferentele la nivel de companii: Biofarm la polul de risc cel mai ridicat datorita expunerii pe SIF-uri, Antibiotice undeva la jumatate, cu o serie de probleme legate de recuperarea creantelor, si Zentiva, care trebuie sa confirme imbunatatirile din primele noua luni din 2008”, a explicat analistul Prime Transaction.

In toamna lui 2008, analistii le recomandau ca actiuni defensive – companiile ale caror produse sunt caracterizate de o elasticitate redusa fata de veniturile consumatorilor.

”Sectorul farmaceutic sau cel de utilitati este considerat ‹‹defensive››, ceea ce inseamna ca atunci cand economia incepe sa dea semne de slabiciune, acestea prezinta un risc de investitie mult mai scazut. Chiar daca mediul de afaceri se inrautateste, cererea pentru produse farmaceutice sau utilitati este mai putin elastica”, a declarat, pentru Wall-Street, Andreea Gheorghe, director departament analiza la Intercapital Invest.

La actiuni de refugiu intra industrii ca cea alimentara, farmaceutica, chiar si utilitatile.

“Nu stiu cat de mult mai conteaza criteriul acesta, la fel ca multe alte criterii ce tin de analiza fundamentala sau tehnica, acum, cand miscarile de pe bursele din intreaga lume sunt generate de frica”, spune Paul Brendea.

Mirela Maxim considera ca actiunile farma sunt considerate in continuare defensive, cererea de medicamente trebuind sa se mentina constanta, in ciuda crizei.

Antibiotice Iasi - afectata de scaderea cursului valutar

Antibiotice Iasi - afectata de scaderea cursului valutarAntibiotice Iasi (ATB) a inregistrat in anul 2008 o stagnare a veniturilor totale incasate. In trimestrul al patrulea din anul trecut a suferit o scadere cu 85% a rezultatului din exploatare si un rezultat net negativ.

„Un important impact negativ asupra profitului l-a avut deprecierea monedei locale, Antibiotice importand (conform datelor din 2007) aproximativ 70% din materia prima. Un alt motiv al dinamicii mai slabe inregistrate a fost inghetarea preturilor la medicamente. La 1 februarie 2009, Antibiotice si-a ajustat pretul la jumatate din produsele realizate la un curs de 4 lei pentru un euro, ceea ce a dus la o crestere medie de pana la 20% a pretului. Anul trecut, preturile medicamentelor din portofoliul producatorului au fost inghetate la un curs de 3,33 lei pentru un euro. Compania estimeaza ca in 2009 va inregistra o crestere de 10% a cifrei de afaceri si de 15% a profitului”, a explicat Andreea Gheorghe.

Producatorul de medicamente Antibiotice Iasi (ATB) a obtinut anul trecut un profit net de 10,17 milioane lei (2,76 milioane euro).

Andreea Gheorghe a declarat ca se asteapta ca Antibiotice Iasi sa se incadreze in tinta de cifra de afaceri, insa nu si in tinta de profit pentru anul 2009, care poate fi mai mic, in functie de evolutia cursului de schimb.

„Cu un BETA de peste 1, nici Antibiotice Iasi nu poate fi considerata o companie ‹‹defensive›› ,,probabil acest lucru datorandu-se expunerii ridicate a rezultatelor la evolutia leului in comparatie cu euro si a dependentei preturilor la medicamente de reglementarile din sector”, a continuat analista.

Compania a avut anul trecut o cifra de afaceri de 215,8 milioane lei (58,59 milioane euro), cu 5,9% mai mici decat cele din 2007, care se cifrasera la 229,41 milioane lei.

Antibiotice Iasi are un capital social de 45,49 milioane lei, divizat in 454,9 milioane actiuni cu o valoare nominala de 0,10 lei. Actionarul majoritar al companiei este Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), cu o detinere de 53,02%. SIF Oltenia (SIF5) detine 10,10%.

La inceputul anului trecut, AVAS a hotarat publicarea anuntului de revocare a ofertei de vanzare a societatii Antibiotice Iasi si restituirea integrala a sumelor platite de investitori pentru dosar si accesul la camera de date.

Biofarm sunt asteptate pierderi financiare in 2009

Biofarm Bucuresti (BIO) a raportat o crestere de 9% a veniturilor totale pentru anul 2008 fata de 2007 si de 13% in ultimul trimestru din 2008 fata de aceeasi perioada a anului trecut. Profitul din exploatare a scazut usor, cu 6%, in anul 2008, iar in ultimul trimestru al anului trecut acesta a crescut cu 26%.

Compania a raportat o pierdere 33 milioane lei in Tr. IV 2008, cauzata in primul rand de pierderi financiare foarte mari.

„Biofarm a decis la finalul anului 2007 sa investeasca o suma de 40,6 milioane lei in actiuni listate la bursa, scaderea acestora din ultimul an ducand la constitutirea unor provizioane foarte mari, acestea anuland profitul operational si ducand la inregistrarea unui rezultat net puternic negativ pentru anul 2008”, sustine Andreea Gheorghe.

Decizia Ministerului Sanatatii de a ingheta preturile medicamentelor la un curs de 3,33 lei pentru un euro in 2008 nu a avut un impact semnificativ asupra companiei, doar 20% din portofoliul sau de medicamente fiind expus acestor reglementari.

„Expunerea ridicata a rezultatelor Biofarm la evolutiile de pe piata de capital reprezinta un punct vulnerabil pentru companiei si ma astept ca investitorii sa penalizeze in continuare acest lucru. Probabil compania va inregistra in continuare o dinamica de crestere moderata a cifrei de afaceri si a profitului operational, insa va raporta in continuare pierderi financiare”, a continuat directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Aceasta a mai spus ca domeniul de activitate s-ar putea sa nu conteze foarte mult pentru investitori in anul 2009 in cazul Biofarm, compania putand inregistra dupa publicarea rezultatelor preliminate evolutii negative in ton cu piata sau peste medie.

Biofarm Bucuresti are un capital social de 109,48 milioane lei, divizat in 1,09 miliarde actiuni, cu o valoare nominala de 0,10 lei. Potrivit ultimei raportari, SIF5 Oltenia controla 16,42% din actiunile Biofarm, SIF Banat-Crisana - 12,53%, SIF Moldova - 11,46%, in timp ce Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) detine 1,04% din actiuni.

Va confirma Zentiva imbunatatirile din primele 9 luni ale lui 2008?

Va confirma Zentiva imbunatatirile din primele 9 luni ale lui 2008?Conform calendarului financiar afisat de Bursa de Valori Bucuresti, producatorul de medicamente Zentiva Romania (SCD) va depune rezultatele preliminate pe 2008 pe 23 martie.

Analistii financiari asteapta o confirmare a rezultelor favorabile din primele trei trimestre ale anului trecut, desi, este posibil ca propagarea crizei financiare in ultima parte a anului sa se resimta in business-ul companiei.

In primele 9 luni ale lui 2008, vanzarile nete ale Zentiva Romania au inregistrat cresteri de doar 2%, raportat in lei, in timp ce la nivel de grup vanzarile Zentiva N.V. au sporit in primele 9 luni cu 18% (calculate in CZK), pe fondul cresterii constante a vazarilor din Turcia (+22% in moneda locala).

„Evolutia favorabila a rezultatelor de vanzari ale companiei Zentiva in Romania reflecta in mod direct reconsolidarea activitatii pe plan local si beneficiile schimbarilor de strategie initiate in ultimul an care au prevazut reorientarea concentrarii dinspre cota de piata catre optimizarea capitalului de lucru, eficientizarea costurilor si profitabilitatea financiara. Toate acestea au condus la consolidarea si dezvoltarea infrastructurii operationale si la durabilitatea afacerii”, declara atunci Dragos Damian, director general Zentiva.

Grupul Zentiva are peste 6.000 de angajati si detine unitati de productie in Cehia, Slovacia, Romania si Turcia.