In 2008, panica investitorilor a inlocuit notiunile de analiza

In 2008, panica investitorilor a inlocuit notiunile de analizaPierderile din 2008 de peste 80% inregistrate de companiile listate pe piata reglementata a Bursei de la Bucuresti au facut ca rolul analizei, indiferent de natura - tehnica sau fundamentala - sa scada foarte mult, evolutiile fiind determinate de frica investitorilor.

“Investitorii de portofoliu urmaresc, de obicei, analiza fundamentala, doar toate reperele au disparut pentru investitori. Totusi, nu mai exista fundamente, actiunile s-au depreciat atat de mult incat par ieftine, dar persista frica ca pot pierde si mai mult”, explica Paul Brendea (foto).

El afirma ca speculatorii, mult mai prezenti in aceste momente in piata, folosesc analiza tehnica intrucat le ofera semnale pe termen scurt. Prin intermediul analizei tehnice, investitorii pot face estimari pe o perioada scurta de timp, de la cinci zile pana la evolutia intraday.

Analiza tehnica poate insela, deoarece nici investitorii mari nu tin cont de repere cand isi reduc expunerile pe anumite regiuni, si nici cei de retail care vand pe baza sentimentelor. Iar cum pe bursa activeaza tot mai putini investitori, in luna ianuarie fiind activi doar 4.000-5.000, orice analiza poate fi data peste cap foarte usor.

Randamentul dividendelor conteaza mai mult in aceste momente

Randamentul dividendelor conteaza mai mult in aceste momenteBrendea subliniaza ca ceea ce conteaza cel mai mult in prezent sunt politicile de dividende si randamentul acestora (DIVY). In 2008 s-a vazut ca, desi deprecierile inregistrate de actiuni au fost semnificative, dividendele oferite au mai redus din pierderi.

“Majoritatea investitorilor analizeaza dividendele din anii precedenti si incearca sa estimeze care va fi suma oferita in 2009, cat va insemna aceasta la cursul valutar, si acest lucru daca societatile isi vor pastra politica de impartire a profitului”, apreciaza analistul Prime Transaction.

Desi analiza fundamentala si cea tehnica mai este folosita de catre unii investitori, piata este prea slaba, cel mai greu cantarind frica si dorinta de lichiditati. Practic, toata lumea doreste sa aiba banii si siguranta pe care o ofera lichiditatile in aceste moment de criza.

“Sunt convins ca cine cumpara acum nu are cum sa piarda in urmatorii cinci ani. S-a ajuns la preturi foarte mici, iar capitalizarea este un indicator de baza la care investitorii ar trebui sa se uite in aceste momente. Avem companii mari cu valori de piata de 5-6 milioane de euro”, spune analistul.

Totusi, Bursa nu trebuie vazuta ca o banca, unde banii plasati se inmultesc, ci ca un mediu in care capitalul poate creste foarte mult ori se poate reduce considerabil pe parcursul unui an.

Indicii nu mai au suporturi, doar praguri psihologice

Indicii nu mai au suporturi, doar praguri psihologiceLa depasirea minimului din octombrie si atingerea pragului suport de 9.500 de puncte de catre indicele societatilor de investitii financiare (SIF), BET-FI, investitorii erau impartiti in doua tabere: unii dintre acestia considerau ca actiunile puteau sa strapunga acest prag si sa scada in continuare, iar altii erau convinsi ca sub aceasta valoare se va intra la cumparare.

“S-a vazut cum s-a trecut «ca prin branza» prin acest prag de 9.500 de puncte ajungand la 9.000 de puncte unde investitorii credeau ca vor regasi alt suport. Insa pragul a fost unul simbolic si SIF-urile au scazut sub acest nivel”, precizeaza reprezentantul Prime Transaction.

El a mai declarat din cauza scaderile semnificative indicii nu mai au praguri suport, ci doar unele psihologice, cum a fost cel de 9.000 de puncte pe BET-FI.

“Din cauza faptului ca Bursa de Valori Bucuresti nu are o istorie atat de indelungata, in comparatie cu cea din New York, nu mai exista praguri pe analiza tehnica. La BVB pe grafice se observa un trend de cresteri, dupa care o mare scadere, nefiind format un ciclu bursier. Astfel toate reperele s-au dizolvat”, considera analistul.

Pierderile din 2009 sunt greu de prognozat

Pierderile din 2009 sunt greu de prognozatSpecialistul Prime Transaction afirma ca in 2009 diferenta dintre realitate si estimari poate fi foarte mare. “In acest an nu te poti baza pe nicio variabila, nu ai siguranta ca estimarile vor fi corecte, marja de eroare in privinta profiturilor societatilor fiind foarte mare”, continua el.

O estimare a pierderilor pe care indicii o pot inregistra in acest an este la fel de greu de realizat.

Indicii au pierdut peste 30%, iar Paul Brendea considera ca vor inchide anul curent in scadere in acest an, deoarece ar trebui sa recupereze foarte mult doar pentru a ajunge la zero. Pana la jumatatea anului, estimarile nu sunt bune, nici macar dinafara, nu exista semnale pozitive, iar pe international persista frica.

“Personal nu cred ca piata mai poate scadea atat de mult ca in 2008, dar am vazut ca nimic nu este imposibil. Totusi, persista o frica, care nu se manifesta doar in Romania, o teama de recesiune, mai adanca sau de lunga durata, iar daca semnalele sunt proaste nimeni nu investeste”, explica analistul.

Rezultatele financiare din T1 vor semnala efectele crizei in Romania

Rezultatele financiare din T1 vor semnala efectele crizei in RomaniaDesi au fost companii care au afisat profituri bune pentru anul anterior, toti investitorii asteapta rezultatele finale de pe primul semestru din 2009.

Practic, castigurile din 2008 ale companiilor listate nu au fost afectate atat de puternic de catre criza, doar la nivel contabil s-au constituit provizioane, s-au reevaluat datoriile in valuta, au fost introduse pierderi pe financiar.

“Toata lumea se asteapta ca in primul trimestru al acestui an sa fie mai vizibile efectele crizei. Eu ma astept sa reduca profitul operational si cash-flow-ul, in timp ce pana acum afectat le-a fost profitul financiar pe partea de datorii si operationalul pe partea de provizioane”, mai precizeaza Brendea.

Daca rezultatele nu vor fi asa de proaste cum se estimeaza in T1, probabil investitorii vor reintra la cumparare, deoarece fundamentele companiilor vor conta in acel moment. Acum pe Bursa exista companii cu o rata PER (price earnings ratio) de 2, 1 sau chiar mai mici, ceea ce in urma cu un an parea incredibil.

“2008 este uitat de catre investitori, foarte important va fi primul trimestru din 2009, deoarece toata lumea se asteapta ca acest an sa fie unul prost”, apreciaza analistul.

Dupa trecerea crizei, analiza fundamentala va fi prioritara

Dupa trecerea crizei, analiza fundamentala va fi prioritaraFacand o comparatie intre achizitiile puternice din perioada 98-99 si vanzarile semnificative din jumatatea anului 2007 si anul precedent, se poate observa ca plasamentele au avut loc fara a se analiza fundamentele companiilor. Dar acest tip de cercetare bursiera va conta din nou odata cu trecerea crizei, apreciaza analistul.

In urma cu un an, contextul international a fost prost, in timp ce cel intern a fost bun. Lucrurile s-au schimbat in 2009, iar situatia macroeconomica in Romania este foarte proasta, ceea ce se vede si din evolutia pietei de capital autohtone.

“Cand pietele internationale isi vor reveni la normal, dar nu cred ca acest lucru va avea loc anul acesta, daca marile economii ale lumii vor incepe din nou sa creasca, va conta analiza fundamentala, vor conta criteriile ce tin de fiecare companie in parte, poate de fiecare sector in parte. Cand problemele se vor rezolva, investitorii nu se vor mai uita asa de mult la contextul international”, afirma Brendea.

Chiar si intr-un scenariu in care contextul intern va fi prost, iar cel extern se va calma, legatura cu Uniunea Europeana va aduce stabilizare si in Romania si, implicit, pe piata de capital autohtona.