1 / 6

Cum va reactiona Bursa in cazul unui acord de finantare?

Conform ultimelor stiri si speculatii, Romania este foarte aproape de a contracta un imprumut extern de la FMI, Banca Mondiala sau BEI. Conotatiile acestei vesti sunt in mare parte negative, fiind considerata o recunoastere oficiala a problemelor economiei romanesti.

Prin comparatie cu Ungaria, care a contractat un imprumut de la FMI la sfarsitul anului trecut, Bursa ar trebui sa evolueze pozitiv in momentul finalizarii unui acord, dupa scaderile anticipative. Dar situatia interna si externa este diferita in cazul Romaniei si evolutiile pot fi surprinzatoare.

”Contractarea unui imprumut cu FMI este un eveniment negativ, recunoscandu-se astfel oficial ca economia romaneasca are probleme. Pe de alta parte este important ca Romania reuseste cu aceste sume sa acopere deficitul de cont curent, chiar daca FMI o sa impuna conditii stricte pentru accesarea imprumutului. Daca comparam cu ce s-a intamplat in alte tari, bursa ar trebui sa creasca odata cu anuntul incheierii unui acord de imprumut, dar depinde si de evolutia buselor internationale in acel moment”, a declarat, pentru Wall-Street, Mirela Maxim, director sucursala Bucuresti a Interdealer Capital Invest.

Andrei Ciubotaru, broker la Vanguard, sustine ca statul roman nu ar fi trebui sa isi propuna un deficit in acest an dificil, dar odata decizia luata criteriul pentru mediul economic (implicit pentru Bursa) va fi pretul platit pentru acesti bani.

„Daca statul roman se va imprumuta de pe piata libera atunci el va plati o dobanda foarte mare (piata secundara de obligatiuni indica o tinta de aproximativ 15% a dobanzii de platit pentru imprumuturi in euro). Un acord cu una din institutii ar putea aduce avantajul unei dobanzi de platit semnificativ mai mici, ceea ce ar insemna o presiune fiscala asupra agentilor economici mai mica in viitor (nu va fi nevoia de plata a dobanzii atat de stringenta incat sa conduca la majorari de taxe si impozite in viitor)”, a explicat brokerul.

Catalin Bolohan, director de investitii la Explore Asset Management, sustine ca incheierea unor acorduri de finantare cu organismele internationale este inevitabila, insa nu estimeaza efecte directe si imediate asupra pietei de capital din Romania.

„Este insa un demers necesar pentru ameliorarea perceptiei comunitatii financiare internationale privind riscurile asociate investitiilor in Romania, cu efecte pozitive pe termen scurt in privinta stabilitatii cursului valutar si a fluxurilor private de capital in si din economia romaneasca. Un imprumut extern contractat cu FMI este insa de natura sa impuna constrangeri bugetare foarte tari, avand un impact prociclic si sporind riscul intrarii Romaniei in recesiune”, a declarat Bolohan.

Este greu de anticipat cum va reactiona piata de capital la aceasta miscare, din cauza numeroaselor variabile existente.

„Este posibil sa asistam la o crestere pe termen scurt, dar o posibila intoarcere de trend va depinde si de alte variabile momentan necunoscute. Ucraina, de exemplu, nu da semne de stabilizare dupa contractarea imprumutului, ramane de vazut cum va evolua economia Romaniei in viitor”, ne-a spus Silviu Enache, director general la KD Capital Management.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri