Cred ca urmeaza o crestere a numarului de investitori si a lichiditatii

Criza financiara a propulsat alternativa investitiei in instrumente cu venit fix pentru investitori, dar si posibilitatea de finantare a companiilor.

Marius Bostan (foto), senior partner la compania de consultanta VMB Partners, ne-a declarat ca pentru acest an sunt planificate opt emisiuni de obligatiuni relativ mari, care au contractat deja creditul punte si urmeaza emisiunea, pentru refinantare.

Compania de consultanta a fost prevazatoare si a recomandat asigurarea subscrierii garantate a obligatiunilor.

“In cazul in care nu se vand toate obligatiunile in piata, avem scrisori de la grupuri financiare care au promis subscrierea tuturor titlurilor ramase”, a explicat acesta.

Astfel, pentru acest an sunt prognozate emisiunile a opt municipalitati. Consiliul Judetean Alba va avea o emisiune de 50 milioane de lei cu o maturitate de 17,5 ani. Focsani si Slobozia emit obligatiuni de 50 milioane de lei, cu scadente de 18, respectiv 20 de ani. De asemenea, este ateptata o emisiune de la Bistrita, de 35 milioane de lei, cu o maturitate de 20 de ani.

Cea mai mare emisiune, de 100 milioane de lei, vine de la Iasi, a doua transa, cu maturitate de 19 ani. De asemenea, municipalitatile din Bacau si Alba Iulia vor emite 40 de milioane si respectiv 32 de milioane, cu maturitate de 17 si 18 ani.

Cea mai mica emisiune va fi a municipalitatii din Orastie, 12,5 milioane de lei, cu o maturitate de 20 de ani.

“Cu putine exceptii, dobanzile la imprumuturile bancare ale administratiilor locale se calculeaza dupa formula ROBOR + marja % pe an, iar la obligatiuni folosind formula (ROBID + ROBOR) / 2 + marja %. Marja la obligatiuni este cuprinsa intre 0,1% - 2%, asa ca obligatiunile sunt mai avantajoase pentru administratiile locale care au folosit aceasta oportunitate de a atrage capital fata de cele care au apelat la banci. Pe de alta parte, aceeasi formula demonstreaza ca, in cazul obligatiunilor municipale, investitorii realizeaza plasamente in instrumente cu randamente superioare celor oferite de depozitele bancare”, a explicat consultantul.

Raportand aceste randamente la nivelul inflatiei din 2008 (aproximativ 6,3%), rezulta castiguri reale din dobanzile obligatiunilor municipale de peste 6%, in conditiile in care randamentul mediu anual al obligatiunilor municipale a fost de 12,95 %, a mai spus Bostan.

El estimeaza in perioada urmatoare un avans al apetitului pentru emisiunile de bonduri.

“Cresterea numarului de investitori va duce la o lichiditate mai mare. Titlurile au un avantaj datorita modului de calcul al dobanzii, riscul e relativ scazut si in mare parte legat de dobanzile interbancare. Randamentul mediu a fost de cca 12,95 % anul trecut si am vazut cu totii ca si fondurile de obligatiuni au raportat o dinamica foarte buna”, a continuat consultantul.

El ne-a explicat ca niciuna dintre municipalitatile cu emisiuni de bonduri nu prezinta riscuri de nerambursare. “Nu am recomandat formule bullet – cu rambursare la final - ci obligatiuni amortizate. Rambursarile se fac in transe, riscul de neplata scazand foarte mult. Chiar daca am fost criticati ca am recomandat volume mici cu maturitati mari, nu putem sa recomandam titluri care nu sunt potrivite pentru emitent”, a mai spus Bostan.

Avantajele emiterii si investirii in bonduri

Avantajele emiterii si investirii in bonduriBondurile prezinta avantaje atat pentru emitenti, cat si pentru cei care le detin. Din pacate, pe piata romaneasca, numarul bondurilor listate este inca foarte mic si provine numai de la municipalitati si institutii financiare.

Unul din aspectele bune din acest an, in care apetitul pentru astfel de titluri a crescut foarte mult, este suspendarea impozitului pe venitul din obligatiuni, o masura buna luata de Ministerul Finantelor, in opinia lui Marius Bostan.

In plus, obligatiunile pe termen mai lung micsoreaza si riscul de reinvestire, oferind posibilitatea diversificarii portofoliului pentru fondurile de investitii.

“Titlurile ofera o siguranta mai mare decat depozitele. Municipalitatile stau foarte bine financiar si au riscuri scazute de nerambursare, nu pot da faliment. Aceste instrumente sunt foarte bune pentru fondurile de pensii, care au un orizont de investire asemanator cu perioadele de maturitate”, crede reprezentantul VMB Partners.

De aici deriva un avantaj important pentru economia romaneasca, deoarece banii din fondurile de pensii, de exemplu, sunt investiti in tara.

“Este mai sigur pentru un administrator de fonduri roman sa isi plaseze banii tot in tara. Va fi mai greu de justificat faptul ca a plecat cu banii in alta tara, care a sucombat. Cred ca administratorii ar trebui sa analizeze si sa fructifice acest avantaj”, a mai spus Bostan.

Astfel, avantajele obligatiunilor sunt clare: transparenta, posibilitatea de tranzactionare la Bursa, randamentele.

Pentru emitent, costurile financiare sunt mult mai reduse comparativ cu creditele, mai ales ca si BVB si CNVM au redus costurile, a explicat Marius Bostan.


Ce factori vor creste apetitul pentru obligatiuni?

Ce factori vor creste apetitul pentru obligatiuni?Daca in acest moment la BVB avem doar obligatiuni municipale si cateva emise de institutii financiare, Marius Bostan se asteapta sa asistam si la emisiuni ale unor companii solide din economia romaneasca.

“Noi credem ca va fi o oportunitate de atragere de capital, fiind una din solutiile pentru lipsa creditarii bancare. Cred ca putem avea emisiuni ale unor companii mari si sigure, solide, cu management transparent si un business-plan precis”, spune consultantul.

In opinia sa, exista doua elemente esentiale care vor face bondurile atractive: posibilitatea de convertire in actiuni si asigurarea unor transe de rambursare.

Emiterea unor obligatiuni cu posibilitate de convertire in actiuni la scadenta ar fi un element care ar face diferenta si ar atrage investitori.

“In aceasta perioada de criza, si companiile solide au nevoie de finantare pentru a continua proiectele si dezvoltarea businessului. Daca ea convinge investitorii ca pot ajuta compania sa reziste cu acest capital din emisiunea de bonduri, la scadenta acestia pot sa isi transforme obligatiunile in actiuni. Nu trebuie sa uitam ca dupa criza va urma si o perioada de crestere, in care compania va deveni foarte valoroasa. Astfel, ofera posibilitatea de a deveni actionar la un emitent solid, intr-o perioada buna”, a explicat Bostan.

In opinia sa, daca o companie mare ar oferi aceste optiuni suplimentare, ar mari apetitul.

In plus, obligatiunile pot fi o optiune buna si pentru banci, ar putea fi mai sigur sa plaseze banii in obligatiuni decat intr-un credit, sunt un instrument cu venit fix si un mijloc de diversificare a portofoliului.

“In caz ca se intampla iar lucruri neprevazute, e relativ mai usor sa transferi datoria de la un jucator la altul sau sa o vand prin intermediul Bursei. O banca poate sa transfere mai greu un credit decat o obligatiune”, argumenteaza Marius Bostan.

Un alt aspect care ar putea creste apetitul acestor titluri este un mecanism de garantare, de asigurare a unei parti din bani.

“Este posibil ca un emitent sa aiba o problema cu rambursarea unei transe, din cauza unor factori. Se poate imagina un sistem prin care acea parte din bani sa fie rambursata de un fond de garantare sau de o firma de asigurari. In acest fel creste increderea in obligatiuni, investitorul are siguranta ca isi va primi banii”, a mai spus consultantul.

Ce implica emisiunea de obligatiuni?

Ce implica emisiunea de obligatiuni?Infiintata acum 10 ani, VMB Partners ofera, printre altele, servicii de consultanta pentru emitentii de valori mobiliare cu venit fix (obligatiuni municipale si corporatiste).

Pana in prezent peste 80 % din emisiunile de obligatiuni din Romania s-au realizat cu sprijinul companiei, valoarea totala a finantarilor obtinute depasind 1,2 miliarde lei (peste 330 milioane euro).

Marius Bostan explica de ce emiterea de obligatiuni este cea mai interesanta metoda de finantare la momentul actual.

“Daca o municipalitate are nevoie de bani pentru realizarea unor proiecte de investii care sa ajute la dezvoltarea pe termen lung a respectivei zone, este nevoie de capital. Banii din fondurile structurale sunt buni, dar sunt insuficienti pentru dezvoltarea de care avem nevoie in prezent, ca sa ajungem la un nivel cel putin egal cu ultimele tari din Uniunea Europeana. Deci, clar, nevoia de bani este mai mare decat posibilitatile actuale si emisiunea de obligatiuni devine o alternativa din ce in ce mai interesanta”, spune Bostan.

El defineste emisiunea de obligatiuni ca un contract de imprumut direct intre emitent si investitori. “Este un credit direct, care implica si drepturi de creanta ale investitorului asupra veniturilor locale, dar obligatiunile sunt si titluri tranzactionabile pentru cine vrea sa le transfere pe piata reglementata de la BVB”.

In ce priveste activitatea VMB Partners, consultantii calculeaza necesarul de finantare a administratiei si structureaza datoria pe termen lung. Pentru a ajuta municipalitatile, VMB a gandit un produs ce include un credit-punte si emisiune de obligatiuni.

“Daca o municipalitate are nevoie de 100 de milioane de lei, de exemplu, pe care promite ca ii va rambursa treptat, trebuie avut in vedere si costul banilor. Pentru ca de obicei dureaza cativa ani ca acestia sa fie cheltuiti, am structurat un mecanism financiar flexibil”, spune consultantul.

Astfel, compania atrage banii dintr-un credit-punte pe masura realizarii investitiilor. Apoi emite obligatiunile pentru refinantare.

“Pentru a micsora costul de stat cu banii in cont, folosesc avantajul unei linii de credit si mixez cu obligatiunile. Noi ne ocupam de structurarea titlurilor de valoare, de toata consilierea financiara de care are nevoie emitentul”, a continuat Marius Bostan.

Un exemplu atipic marca VMB - Municipiul Timisoara

Un exemplu atipic marca VMB - Municipiul TimisoaraIn 2005, executivul Municipiului Timisoara a decis sa urmeze recomandarile VMB Partners si a emis obligatiuni pe o perioada de 6 ani cu dobanda fixa in lei de 8,25%, speculandu-se astfel o oportunitate in piata bazata si pe faptul ca Statul a amanat o emisiune de titluri.

“Municipalitatea plateste astazi numai 8,25% in contextul in care Statul ofera la banii atrasi randamente de peste 14%. In aceasta perioada in care ratele interbancare sunt ridicate este dificil de estimat oportunitatea de a emite obligatiuni cu dobanda fixa, mai ales cu maturitati medii sau lungi. Pentru a avea volume mari si lichiditate este necesar ca maturitatile sa fie indelungate pentru a mentine un grad de indatorare scazut care sa se incadreze in constrangerile legale”, ne-a explicat Bostan.

Pentru maturitati lungi sunt necesare formule cu dobanzi variabile pentru a micsora riscul atat pentru emitent, cat si pentru investitori.

Incepand din 2001, multe municipalitati si judete au reusit sa-si finanteze proiectele de dezvoltare prin emisiuni de obligatiuni.

“Clauzele clare din prospect, cotarea la Bursa de Valori, posibilitatea tranzactionarii, transparenta, oportunitatea oferita cetatenilor de a investi, randamentul calculabil asigurat investitorilor, costul mai scazut decat al unui credit obisnuit si alte avantaje au facut ca acest credit obligatar sa fie accesat din ce in ce mai frecvent de administratiile locale”, a conchis Marius Bostan.