1 / 6

“Cred ca urmeaza o crestere a numarului de investitori si a lichiditatii”

Criza financiara a propulsat alternativa investitiei in instrumente cu venit fix pentru investitori, dar si posibilitatea de finantare a companiilor.

Marius Bostan (foto), senior partner la compania de consultanta VMB Partners, ne-a declarat ca pentru acest an sunt planificate opt emisiuni de obligatiuni relativ mari, care au contractat deja creditul punte si urmeaza emisiunea, pentru refinantare.

Compania de consultanta a fost prevazatoare si a recomandat asigurarea subscrierii garantate a obligatiunilor.

“In cazul in care nu se vand toate obligatiunile in piata, avem scrisori de la grupuri financiare care au promis subscrierea tuturor titlurilor ramase”, a explicat acesta.

Astfel, pentru acest an sunt prognozate emisiunile a opt municipalitati. Consiliul Judetean Alba va avea o emisiune de 50 milioane de lei cu o maturitate de 17,5 ani. Focsani si Slobozia emit obligatiuni de 50 milioane de lei, cu scadente de 18, respectiv 20 de ani. De asemenea, este ateptata o emisiune de la Bistrita, de 35 milioane de lei, cu o maturitate de 20 de ani.

Cea mai mare emisiune, de 100 milioane de lei, vine de la Iasi, a doua transa, cu maturitate de 19 ani. De asemenea, municipalitatile din Bacau si Alba Iulia vor emite 40 de milioane si respectiv 32 de milioane, cu maturitate de 17 si 18 ani.

Cea mai mica emisiune va fi a municipalitatii din Orastie, 12,5 milioane de lei, cu o maturitate de 20 de ani.

“Cu putine exceptii, dobanzile la imprumuturile bancare ale administratiilor locale se calculeaza dupa formula ROBOR + marja % pe an, iar la obligatiuni folosind formula (ROBID + ROBOR) / 2 + marja %. Marja la obligatiuni este cuprinsa intre 0,1% - 2%, asa ca obligatiunile sunt mai avantajoase pentru administratiile locale care au folosit aceasta oportunitate de a atrage capital fata de cele care au apelat la banci. Pe de alta parte, aceeasi formula demonstreaza ca, in cazul obligatiunilor municipale, investitorii realizeaza plasamente in instrumente cu randamente superioare celor oferite de depozitele bancare”, a explicat consultantul.

Raportand aceste randamente la nivelul inflatiei din 2008 (aproximativ 6,3%), rezulta castiguri reale din dobanzile obligatiunilor municipale de peste 6%, in conditiile in care randamentul mediu anual al obligatiunilor municipale a fost de 12,95 %, a mai spus Bostan.

El estimeaza in perioada urmatoare un avans al apetitului pentru emisiunile de bonduri.

“Cresterea numarului de investitori va duce la o lichiditate mai mare. Titlurile au un avantaj datorita modului de calcul al dobanzii, riscul e relativ scazut si in mare parte legat de dobanzile interbancare. Randamentul mediu a fost de cca 12,95 % anul trecut si am vazut cu totii ca si fondurile de obligatiuni au raportat o dinamica foarte buna”, a continuat consultantul.

El ne-a explicat ca niciuna dintre municipalitatile cu emisiuni de bonduri nu prezinta riscuri de nerambursare. “Nu am recomandat formule bullet – cu rambursare la final - ci obligatiuni amortizate. Rambursarile se fac in transe, riscul de neplata scazand foarte mult. Chiar daca am fost criticati ca am recomandat volume mici cu maturitati mari, nu putem sa recomandam titluri care nu sunt potrivite pentru emitent”, a mai spus Bostan.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri