1 / 5

Brokerii nu recomanda momentan investitia in acesti emitenti

Cele mai cunoscute companii din sectorul turistic de la BVB sunt THR Marea Neagra (EFO), Turism Felix (TUFE) si Casa de Bucovina Club de Munte (BCM), toate listate la categoria a II-a a Bursei.

Exista insa si alti emitenti tranzactionabili din domeniu, precum Calimanesti Caciulata (CALU), Turism Covasna (TUAA) si Hercules Baile Herculane (ERCA), prezente la categoria a III-a a pietei Rasdaq.

Turismul reprezinta un sector de activitate cu potential pe termen lung in cazul Romaniei si acesta a fost unul din motivele pentru care companiile din acest domeniu au inregistrat cresteri impresionante in perioada 2006-2007.

“Criza financiara mondiala care a afectat si piata noastra de capital s-a resimtit foarte puternic si la nivelul companiilor din sfera turismului, scaderea cotatiilor fiind drastica. Scaderile pe aceste companii au fost generate atat de contextul general negativ, nefavorabil investitiilor in actiuni, cat si de premiselor negative ale industriei turistice la nivel global si local, in conditiile in care trebuie sa fim constienti ca bugetul per familie alocat unor astfel de cheltuieli va scadea in mod semnificativ pretutindeni”, a explicat Gabriel Aldea, director department front office la Intercapital Invest.

In plus, perceptia negativa a multor turisti cu privire la calitatea slaba a serviciilor prestate de unitatile turistice autohtone comparativ cu a acelora din zonele invecinate sau raportul calitate pret dezavantajos sunt elemente care pot afecta in mod suplimentar industria turistica romaneasca, a continuat el.

“Acest sector este unul ce ar trebui sa vada in anii ce vor urma o dezvoltare mai sustinuta dar cu toate acestea de-a lungul timpului se poate spune ca rezultatele investitiilor pentru imbunatatirea calitatii si modernizare nu s-au ridicat la asteptarile asociate acestui domeniu”, a declarat, pentru Wall-Street, Adrian Duna, analist la compania de brokeraj KD Capital Management.

Astfel, specialistii evita sa recomande acest sector pentru o potentiala investitie in momentul de fata.

Cristian Negoita, broker la Confident Invest a identificat cateva motive in acest sens, printre care lichiditatea foarte scazuta din cauza actionariatului concentrat si lipsa unei eficiente in activitatea acestor emitenti, vizibila in rezultatele financiare destul de proaste.

“Faptul ca la majoritatea emitentilor controlul este detinut de SIF3, care nu a reusit sa eficientizeze managementul acestor societati in cei aproape 15 ani de cand le au in portofoliu mi se pare de asemenea un punct slab. In plus, nici in ceea ce priveste transparenta nu putem spunea ca vreunul din acesti emitenti exceleaza”, a continuat Negoita.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri