Investitorii romani stau cu un ochi pe pietele externe si cu celalalt pe economie

Investitorii romani stau cu un ochi pe pietele externe si cu celalalt pe economieIn ultima perioada, in conditiile in care discutiile despre un imprumut extern pentru sustinerea economiei Romaniei au inceput sa prinda contur, bursa a reusit sa se rupa de trendul general de crestere. Insa incertitudinea legata de situatia economica prin care trecem si criza care a cuprins intregul glob isi lasa amprentele asupra deciziilor si gandirii investitorilor.

“In momentul de fata predomina investitorii speculatori in piata, deoarece investitorii de portofoliu sunt inhibati de perspectivele incerte pe termen mediu si lung. Iar pentru speculatori, reperele de baza nu sunt cele fundamentale nici intr-o situatie de normalitate, ci cel mult reperele de analiza tehnica”, a declarat, pentru Wall Street, Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

Totusi, el subliniaza ca in prezent nu trecem printr-o situatie de normalitate - asa cum am fost obisnuiti cu interesul termenului pe bursa romaneasca, deoarece pe o bursa cu istoric, chiar si aceste perioade de criza se incadreaza in normalitatea unui ciclu lung – iar reperele cele mai utilizate sunt stirile, evolutiile internationale, declaratiile liderilor de opinie, in general, factori externi Bursei.

Marius Pandele, head of research la Vanguard, este de parere ca in afara evolutiilor pietelor externe au aparut si evenimente punctuale in viata companiilor. Printre exemple se afla proiectul CNVM legat de ofertele publice de preluare si decizia de mentinere a profiturilor SIF-urilor.

Alte repere importante sunt date de diverse rapoarte sau declaratii ale unor oficiali din institutiile financiare internationale, fie ele agentii de rating, banci de investitii sau organisme precum Fondul Monetar International (FMI) sau Banca Mondiala, precizeaza Pandele.

Nu in ultimul rand, un reper extrem de important dupa care se ghideaza bursa in ultima perioada este felul in care evolueaza lucrurile la nivel guvernamental.

“Adoptarea sau neadoptarea unui plan anticriza, decizia privind contractarea unui imprumut extern, aprobarea bugetului de stat si eventualele rectificari bugetare ulterioare, precum si alte asemenea subiecte, au o influenta mai mare decat in alti ani asupra Bursei”, sustine reprezentantul Vanguard.

Imprumutul extern este, momentan, cel mai important reper

Imprumutul extern este, momentan, cel mai important reperDaca am face o comparatie intre modificarea politicii de dobanda de referinta a bancii nationale din Statele Unite, Federal Reserve, si evolutia bursei americane, inaintea inceperii crizei creditelor, am putea observa o legatura foarte stransa.

Cand rata dobanzii era majorata, bursa scade deoarece investitorii alegeau sa-si retraga banii de pe piata de capital pentru a investi in depozite. Daca Fed-ul decidea scaderea dobanzii de referinta, investitorii introduceau capitalul in bursa pentru a obtine un randament superior, insa in conditiile de fata aceste repere s-au dizolvat.

In cazul pietei de capital romanesti, deciziile BNR si imprumutul extern, ce urmeaza a fi contractat, sunt repere ale evolutiei pietei, cu siguranta mult mai importante decat pana acum.

Ce inseamna contractarea unui imprumut extern pentru Bursa?

“Daca in perioade mai bune ale economiei nationale deciziile BNR sau ale guvernului treceau de multe ori neobservate, acum ele sunt privite cu mai multa atentie, pentru ca pot influenta decisiv economia si, implicit, bursa”, explica analistul Vanguard.

Nici rezultatele financiare nu mai influenteaza evolutia emitentilor, deoarece situatiile din 2008 nu mai reflecta, in multe cazuri, realitatea din prezent la nivelul companiilor.

Profiturile sau pierderile inregistrate de emitentii de la BVB influenteaza piata doar daca aduc schimbari importante si numai pe termen scurt, afirma Brendea, pe termen mediu, insa, isi pierd importanta si atentia generala se muta inapoi pe pietele straine.

Toti investitorii asteapta rezultatele de pe primul semestru din acest an pentru a vedea adevaratele efectele ale crizei financiare asupra activitatii.

In contextul crizei, datele fundamentale ar trebui sa conteze

In contextul crizei, datele fundamentale ar trebui sa contezeBrendea considera ca acum investitorii trebuie sa urmareasca datele palpabile, ce pot fi masurate usor si interpretate dupa regulile bunului simt. Daca P/E sau P/B sunt indici abstracti, care acum mai mult debusoleaza investitorii deoarece sunt determinati nu atat de rezultatele financiare, cat de frica, o imagine mai clara ne-ar oferi capitalizarea societatii sau politica de dividend.

“Toate SIF-urile au o capitalizare de 274 milioane euro. E mult, e putin? Aici fiecare isi poate face o idee comparand suma cu alte repere. De exemplu, cu bugetul de publicitate din 2007 al Coca-Cola Romania - 158 milioane euro valori brute - s-ar putea achizitiona acum toate actiunile la SIF Banat-Crisana, SIF Transilvania si SIF Oltenia. Sunt repere de bun simt, care arata anomaliile dintr-o criza, dar este foarte greu de estimat cand vor inceta aceste anomalii”, subliniaza Brendea.

In piata, trebuie sa se tina de cont de faptul ca aceeasi stire poate provoca intr-o zi cresteri iar in urmatoarea scaderi in lant, in functie de punctul de vedere in care este interpretata.

In general, reperele dupa care se ghideaza in prezent investitorii la bursa ofera mai degraba ocazia unor presupuneri bazate pe intuitie si, mai rar, ofera informatii care sa ajute la estimarea cu o exactitate cat de cat ridicata a evolutiei pietei, sustine Marius Pandele.

El afirma ca, de multe ori se intampla ca pe termen scurt piata sa mearga in directii ce par ciudate la prima vedere, ca urmare a faptului ca reperele respective sunt interpretate in mod diferit de fiecare investitor.

Un exemplu ar fi imprumutul extern de la FMI, care pentru unii a fost un motiv de a cumpara actiuni, in ideea ca o astfel de miscare ofera o asigurare suplimentara pentru economie, iar pentru altii a fost un motiv de a vinde, anticipand dificultatile Romaniei de a rambursa un credit atat de mare si de a indeplini cerintele impuse fara a se crea probleme macroeconomice si mai mari.