1 / 4

Investitorii romani stau cu un ochi pe pietele externe si cu celalalt pe economie

In ultima perioada, in conditiile in care discutiile despre un imprumut extern pentru sustinerea economiei Romaniei au inceput sa prinda contur, bursa a reusit sa se rupa de trendul general de crestere. Insa incertitudinea legata de situatia economica prin care trecem si criza care a cuprins intregul glob isi lasa amprentele asupra deciziilor si gandirii investitorilor.

“In momentul de fata predomina investitorii speculatori in piata, deoarece investitorii de portofoliu sunt inhibati de perspectivele incerte pe termen mediu si lung. Iar pentru speculatori, reperele de baza nu sunt cele fundamentale nici intr-o situatie de normalitate, ci cel mult reperele de analiza tehnica”, a declarat, pentru Wall Street, Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

Totusi, el subliniaza ca in prezent nu trecem printr-o situatie de normalitate - asa cum am fost obisnuiti cu interesul termenului pe bursa romaneasca, deoarece pe o bursa cu istoric, chiar si aceste perioade de criza se incadreaza in normalitatea unui ciclu lung – iar reperele cele mai utilizate sunt stirile, evolutiile internationale, declaratiile liderilor de opinie, in general, factori externi Bursei.

Marius Pandele, head of research la Vanguard, este de parere ca in afara evolutiilor pietelor externe au aparut si evenimente punctuale in viata companiilor. Printre exemple se afla proiectul CNVM legat de ofertele publice de preluare si decizia de mentinere a profiturilor SIF-urilor.

Alte repere importante sunt date de diverse rapoarte sau declaratii ale unor oficiali din institutiile financiare internationale, fie ele agentii de rating, banci de investitii sau organisme precum Fondul Monetar International (FMI) sau Banca Mondiala, precizeaza Pandele.

Nu in ultimul rand, un reper extrem de important dupa care se ghideaza bursa in ultima perioada este felul in care evolueaza lucrurile la nivel guvernamental.

“Adoptarea sau neadoptarea unui plan anticriza, decizia privind contractarea unui imprumut extern, aprobarea bugetului de stat si eventualele rectificari bugetare ulterioare, precum si alte asemenea subiecte, au o influenta mai mare decat in alti ani asupra Bursei”, sustine reprezentantul Vanguard.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri