Care sunt motivele aprecierii BVB din ultimele sedinte?

Care sunt motivele aprecierii BVB din ultimele sedinte?Evolutia Bursei din ultimele doua saptamani a parut ca sfideaza toate stirile negative care au venit dinspre economia romaneasca. Desi estimarile privind cursul valutar si inflatia nu dau semnale optimiste, BVB s-a aliniat evolutiilor de pe bursele mature si a reactionat la alti factori interni. Astfel, in ultimele 14 sedinte doar cinci au inchis cu scaderi relativ minore, comparativ cu prabusirile din ultima perioada.

Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca aceste reveniri sunt normale dupa scaderile din primele doua luni ale anului si ca sunt legate de contextul global.

"Cresterile semnificative din ultimele zile au venit in stransa legatura cu aprecierile pietelor externe, dar si pe baza anumitor factori interni cum ar fi modificarile contabile in privinta bilanturilor SIF-urilor, asteptarile create de acordarea de dividende pentru anumite companii si calmarea situatiei de incertitudine in privinta economiei Romaniei prin semnarea unui acord cu organismele internationale. Ele sunt normale dupa scaderile accentuate din lunile ianuarie si februarie”, a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction (foto).

Ovidiu Fer, analist la firma ceha Wood&Company a remarcat ca sentimentul general s-a imbunatatit dupa cateva vesti pozitive din sectorul bancar, precum zvonurile de la Citigroup.

Saptamana trecuta, directorul executiv al Citigroup, Vikram Pandit, declara ca banca are in prezent cea mai buna performanta trimestriala din 2007, ultima data cand a afisat profit.

Alin Cucos, analist la casa de brokeraj Estinvest Focsani sustine ca motivatiile acestor reveniri sunt in mare parte, de natura tehnica, un val ascendent intr-o piata bear.

“Sunt pur si simplu niste reajustari in piata dupa doua luni crancene pe scadere in acest debut de an, pe fondul retragerii in aceasta perioada a celor ce mai aveau pachete de lichidat, imbunatatirii sentimentului pe pietele mondiale si reducerii aversiunii fata de risc pe pietele financiare est-europene. Avem de-a face cu un cvasi-bear market rally pe alocuri mai degraba segmentat, si in niciun caz generalizat, aceasta fiind, de fapt, si trasatura, poate principala, a consolidarilor in usoara ascensiune din acest martie”, a declarat analistul.

Cotatiile actuale inglobeaza stirile negative din economie

Cotatiile actuale inglobeaza stirile negative din economieSpecialistii explica aprecierile BVB din ultimele sedinte prin inglobarea in preturile actuale a stirilor negative care continua sa apara.

“Toate aceste date macro nu au inundat doar media, ci si indicii in primele doua luni ale anului. Astfel ca informatiile actuale au fost deja incorporate si anticipate. Desigur, in cazul in care cadrul economic al Romaniei si perceptia asupra riscului de tara nu inregistreaza in urmatoarele luni imbunatatiri graduale, nici bursa nu va performa in vreun fel, un scenariu neutru fiind intrarea in consolidare”, considera Alin Cucos (foto).

Astfel, nivelul la care a ajuns piata bursiera (scaderi de 80-90% fata de maxime) a inglobat cele mai pesimiste asteptari din partea investitorilor straini in privinta Romaniei.

"Stirile macroeconomice care vin in acest moment cred ca sunt deja incluse in preturi, iar pe termen scurt cred ca evolutiile vor merge in aceeasi directie ca si pietele externe, cu mentiunea ca fiecare companie in parte poate sa evolueze si comform activitatii economice pe care o intreprinde: acordarea sau nu de dividende pentru anul financiar 2008 si rezultatele financiare pe primul trimestru”, sustine Necula.

Astfel, Oviu Fer crede ca scaderea de productie era asteptata si moneda nationala a fost destul de stabila in ultimele luni, deci subiectele sunt incluse.

“Sa nu uitam ca piata de capital anticipeaza economia reala cu 6-7 luni. Cum s-a prabusit atunci cand economia crestea, asa isi poate reveni cand economia scade. Cred ca in principiu este vorba de o corelare cu external in general plus cateva particularitati (coincidente fericite) precum oferta de cumparare de la RRC sau profitul SIF-urilor”, a mai spus analistul de la Wood.

Evolutia este doar temporara, valul de scaderi nu da semne de incheiere

Evolutia este doar temporara, valul de scaderi nu da semne de incheiereChiar daca apreciereile au fost destul de importante si sustinute de o lichiditate in crestere, specialistii spun ca trebuie sa ne pastram imaginea de ansamblu si sa nu o consideram o iesire din trendul general de scadere.

"E normal ca pe o revenire a pietei volumele sa creasca deoarece investitorii pasivi incep sa castige mai multa incredere si revin in piata. Momentan aceasta crestere as pune-o mai mult pe seama unei reveniri normale dupa scaderi exagerate de lipsa de incredere in orice, dar momentan nu avem semnale ca am iesit dintr-o evolutie de tip range sau ca trendul pe termen lung de scadere s-a incheiat”, a explicat brokerul Prime Transaction.

Alin Cucos a mai spus ca aceasta evolutie este nesemnificativa in evolutia pe termen lung, care rezida dintr-o relaxare a pietei si o imbunatatire a sentimentului global pe pietele mondiale.

“Sa fim echilibrati si sa pastram imaginea de ansamblu. Pe un grafic de 1 an de zile, acest val nu reprezinta aproape nimic, sau, oricum, foarte putin. Echilibrele sunt fragile. Astfel ca nu stim in ce masura putem vorbi de optimism pe termen scurt. Miza e alta, fiind cea cu bataie pe termen mediu-lung, si anume ca sentimentul sa nu se inrautateasca din nou, iar indicii sa se ajusteze mai sus incet, dar in liniste”, a declarat analistul Estinvest.

El considera ca numai anticiparile privind unele consolidari pozitive in economia si sistemul bancar mondial vor putea mentine indicii globali la anumite praguri de echilibru.

“Sa nu ne imbatatam cu apa rece. Cred ca in viitorul apropiat este posibil sa asistam si la un oarecare marcare de profit pe mai toate pietele. Pe piata noastra in particular, un eventual accord cu FMI (si speculatiile pana la realizarea sa) pot prelungi acest sentiment pozitiv. Pe langa asta ar mai fi unele vesti pozitive care ar putea aparea (gen dividende si in special la BCR, pentru SIF-uri)”, ne-a declarat Ovidiu Fer.


Incertitudinile continua. Pe termen lung, estimarile sunt imposibile

Incertitudinile continua. Pe termen lung, estimarile sunt imposibileSemnalele recente nu pot decat sa anticipeze o evolutie pe termen scurt. Pe o perioada mai lunga, insa, brokerii si analistii evita sa faca estimari, mai ales ca ultimul an a demonstrat ca este posibil orice.

“Sincer cred ca mai este mult pana departe. In sensul ca la nivel global trebuie sa existe un ‹‹de-leveraging››, companii care sa isi plateasca treptat din datorii catre banci si mai apoi bani care sa se reintoarca in economie. Cred ca vom vedea default-uri de companii si lucrurile se vor aseza treptat”, sustine Ovidiu Fer (foto).

Astfel, el crede ca mai sunt multe lucruri ingrijoratoare care pot determina noi valuri de scaderi (probleme in China, SUA etc).

“Pentru 2009 ma astept la volume reduse pe piete si de pasi marunti din partea investitorilor. Cred ca sunt multe paradigme care au cazut si sunt putini cu pareri precise asupra viitorului”, a conchis analistul.

Gabriel Necula spune ca e imposibil de anticipat directia pietei pe termen lung, dar merge pe ideea ca o scadere de 80-90% a pietelor este mai mult decat suficienta, chiar exagerata, din punct de vedere al normalitatii si al bunului simt.

"Totusi turbulentele financiare, lipsa de lichiditati si ajustarea economiei la noul context si masa monetara cred ca mai pot duce la evolutii oscilante si volatilitate ridicata. Evolutia bursiera pe termen lung depinde intr-o mare masura de stabilizarea sistemului financiar-bancar si a pietei imobiliare, iar in acel moment va ramane doar riscul unei recesiunii prelungite, dar abia atunci cred ca vom putea spune ca ceea ce a fost mai greu a trecut. Posibil sa se intample acest lucru pana la sfarsitul anului, dar pana atunci se poate intampla orice pe bursa in functie de asteptari”, a explicat Necula.