P. Brendea, Prime: Investitorilor le lipsea o doza mare de incredere

P. Brendea, Prime: Investitorilor le lipsea o doza mare de incredereSectorul societatilor de investitii financiare de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) s-a apreciat cu 6,9% in sedinta de ieri, pe fondul unei euforii generale in piata si a celei mai mari lichiditati din an.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 4,02%, pana la 2.389,08 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 3,17%, pana la 1.553,26 puncte. Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a castigat 6,89%, pana la 10.785,56 puncte.

BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 4,91%, pana la 226,42 puncte, iar BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic, a castigat 2,61%, pana la 355,04 puncte.

Lichiditatea BVB a fost de aproape 24 milioane de lei, din care doar 1,5 milioane s-au inregistrat pe piata Rasdaq.

„Vedem un entuziasm pe bursa, ceea ce n-am vazut demult si, mai important, se cumpara actiunile lichide, ceea ce poate fi un semnal ca au intrat investitori mai mari. In mod cert este confirmat faptul ca inca mai exista bani, exista si dorinta de a investi pe bursa, tot ce lipsea era o doza mai mare de incredere, o rupere a barierelor pe care le-a impus prudenta excesiva”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea, analist la Prime Transaction (foto).

Rebound-ul bursei romanesti se inscrie intr-o miscare de revenire mai ampla care cuprinde atat pietele de capital dezvoltate cat si cele emergente.

”In cazul pietei noastre, alaturi de elementele pozitive legate de contextul international, s-au adaugat si o serie de factori interni care au intensificat valul de optimism in randul investitorilor, fapt confirmat si de cresterea sensibila a volumelor de tranzactionare”, a explicat Gabriel Aldea, director departament Front Office la Intercapital Invest.


Aldea, Intercapital: Cred ca multi investitori isi vor marca profiturile

Aldea, Intercapital: Cred ca multi investitori isi vor marca profiturileBrokerii consultati de Wall-Street spun ca asistam la marcari de profituri, determinate de un optimism temporar in pietele financiare.

„Chiar daca aceste cresteri sunt justificate de scaderile mari consemnate de majoritatea cotatiilor companiilor de la BVB in ultimile luni, trebuie sa fim constienti ca deocamdata nu avem confirmari legate de o slabire a intensitatii crizei economice mondiale ci mai degraba niste proiectii foarte optimiste legate de un final al recesiunii in Statele Unite ale Americii”, este de parere Gabriel Aldea (foto).

Strict referitor la piata noastra, „constatam din punct de vedere tehnic o supracumparare la nivelul tuturor indicilor ceea ce lasa loc si unor miscari de corectie, mai ales ca multi investitori vor fi din ce in ce mai tentati sa-si marcheze profiturile acumulte pe termen foarte scurt”, a mai spus brokerul Intercapital.

El sustine ca in situatia in care aceste proiectii vor fi infirmate, valul actual de optimism se poate transforma foarte rapid intr-unul de pesimism, volatilitatea ridicata inregistrata pe majoritatea pietelor facand posibila o astfel de miscare.

”Optimismul nu poate fi decat pe termen scurt, deoarece pe termen mediu o sa fie marele hop al rezultatelor trimestrului intai si un alt mare hop cand se trece in perioada ex-dividend. Astfel, se mai marcheaza din profituri si e foarte bine ca se intampla asta”, explica Brendea.

El consudera ca preturile foarte mici de la sfaristul lui februarie, perioada de aplatizare, anuntarea dividendelor, discutiile privind acordul cu FMI si imbunatatirea contextului international, in special pe pietele de capital, sunt factorii principali care motiveaza ultimele evolutii de la Bursa.


Bursa nu a iesit inca din zona ieftina

Pe langa reboundul tehnic si marcarile de profit, Brendea sustine ca exista si un entuziasm al investitorilor care vor sa intre chiar si acum la cumparare, macar sa mai prinda o parte din crestere.

„Sunt cresteri de peste 20% pe indici de la inceputul acestei luni, depasite mult de cresterile extraordinare ale unor actiuni ca BRD (58%) sau SIF2 (peste 48%). Dar daca ne uitam pe un grafic cu o perioada mai lunga, vedem ca nu s-a ajuns decat la nivelurile de pret de la finalul lunii ianuarie, deci inca suntem in zona ‹‹ieftina››”, explica analistul Prime Transaction.

Bursele europene cresteau semnificativ la ora incheierii sedintei BVB, pentru a treia sedinta la rand, dupa ce Trezoreria Statelor Unite a anuntat un program in valoare de 500 miliarde de dolari, destinat eliberarii bancilor de activele toxice, ceea ce a urcat cotatiile actiunilor din sectorul financiar.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 2,05% iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 2,08. Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC 40, castiga 1,86 procente.

Actiunile BRD au atras cea mai mare lichiditate, de 5,25 milioane lei, iar pretul lor a crescut cu 4,13%, pana la 6,30 lei.

Tot pe segmentul bancar, titlurile Banca Transilvania (TLV) s-au scumpit cu 11,26%, pe o lichiditate de 2,53 milioane lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 7,05%.

Pe segmentul SIF, tranzactiile cu actiuni SIF Oltenia (SIF5) au insumat 2,34 milioane lei, iar titlurile s-au apreciat cu 9,3%.

Pretul titlurilor SIF Moldova (SIF2) a crescut cu 13,11%, pe fondul unor schimburi de 2,29 milioane lei, iar actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) au captat o lichiditate de 1,07 milioane lei si s-au apreciat cu 7,3 procente.

Titlurile Petrom (SNP) au atras cel mai mare rulaj de pe segmentul energetic, de 3,25 milioane lei, si s-au apreciat cu 2,63%.

Actiunile Transelectrica (TEL) s-au apreciat cu 2,59%, pe o lichiditate de 480.700 lei, in vreme ce titlurile Rompetrol RRC) s-au scumpit cu 1,72%.

Pe piata obligatiunilor a fost transferat un pachet de 55 titluri de stat (B1403A), pentru suma totala de 551.114 lei, la un pret egal cu 98,71% din valoarea principalului.