1 / 5

Imprumutul nu va aduce scaderi la Bursa

Acordul stand by pe doi ani cu Fondul Monetar International prevede acordarea pentru Romania a 12,9 miliarde euro, dintr-un pachet total de finantare de circa 20 miliarde euro. Prima transa, de 5 miliarde euro, va fi primita in cateva saptamani, dupa ce intelegerea va fi aprobata de boardul FMI.

Evolutia Bursei in sedinta de ieri a fost mixta. Daca dupa anuntul oficial al imprumutului indicii au scazut usor, la final au incheiat cu aprecieri usoare.

Specialistii consultati de Wall-Street spun ca Bursa nu are de ce sa scada dupa concretizarea imprumutului extern, care aduce argumente in plus pentru diminuarea riscurilor.

”E foarte important sa trecem de momentul zero indus de panica si incertitudinea generalizate. In perioada urmatoare ne putem astepta la evolutii disociate ale actiunilor listate la bursa. De exemplu sectorul ingrasamintelor chimice poate oferi surprize, la fel societatile care anunta plata de dividende”, a declarat Silviu Enache (foto), managerul SSIF KD Capital Management.

Alin Brendea, managerul Prime Transaction, sustine ca BVB nu are de ce sa scada in acest context. „Acest acord ofera argumente in plus pentru diminuarea riscurilor asociate investitiei in Romania. Reducerea riscului de tara ar trebui, cel putin teoretic, sa imprime un interes mai mare pentru activele romanesti”, a explicat el.

In comparatie cu Ungaria, care a contractat un imprumut de la FMI in octombrie 2008, evolutia BVB a fost contrara. Daca Bursa din Budapesta a scazut la aparitia primelor zvonuri, revenind pe cresteri in momentul conretizarii, BVB vine dupa o perioada de aprecieri constante.

„Nu credem ca putem face comparatii intr-o perioada atat de agitata si imprevizibila ca cea pe care tocmai o traversam. Nu cred ca avem motive sa ne asteptam la scaderi prin prisma semnarii unui acord cu FMI”, a continuat Brendea.

Totusi, atat conjunctura interna cat si contextul mondial sunt diferite pentru cele doua state. „ Pentru Romania imprumutul FMI are rol de asigurare a stabilitatii, acest semnal transmis in exterior poate fi de bun augur”, sustine Enache.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri