Managementul riscului valutar

Managementul riscului valutarNevoia de acoperire a riscului valutar prin tranzactii cu contracte futures pe valuta a determinat tot mai multe companii sa apeleze la aceste instrumente si, implicit, dezvoltarea lor in ultimii ani.

Primul pas in crearea unui management al riscului valutar eficient este identificarea riscului unei companii, care poate fi risc tranzactional, economic sau de translatie, a explicat Cosmin Bucur, directorul departamentului de piete financiare la RBS Romania, in cadrul conferintei organizate de Asociatia Brokerilor, pe tema riscului valutar.

In continuare, specialistul a explicat ca trebui definite obiectivele urmarite, gradul in care compania doreste sa isi fixeze ratele de schimb pentru a isi asigura stabilitatea rezultatelor financiare sau minimizarea riscului fluxului de lichiditati.

Dupa ce obiectivele au fost definite, si-a identificat expunerea valutara si si-a setat toleranta la risc si scopul hedging-ului, se afla in pozitia de a desemna si implementa o strategie.

Conform unui studiu ISDA (International Swaps and Derivatives Associations), 92% din primele 500 de companii ale lumii folosesc produse derivate pentru riscul valutar si 85,1% isi acopera riscul de dobanda in timp ce 78,2% acopera riscul valutar.

“Se observa o sete de predictibilitate in randul companiilor mari si mijlocii mai ales in ultima perioada, cand riscul valutar este tot mai mare, din cauza crizei”, a declarat Bucur.

Riscurile cursului valutar, sub lupa expertului pe derivate de la BVB


Ce sunt contractele futures ?

Ce sunt contractele futures ?Contractul futures insemna obligatia de a cumpara sau de a vinde un activ suport la un pret si cantitate negociate la momentul incheierii tranzactiei.

Contractele forward reprezinta instrumente derivate care sunt negociate in mod privat pe o piata extra-bursiera/interbancara (OTC) si care sunt adaptate („customizate“) la necesitatile celor doua parti ale contractului, a explicat Elena Marchidann, seful departmentului dezvoltare produse noi de la BVB.

“Partile contractante se obliga sa cumpere (pozitie long), respectiv sa vanda (pozitie short) un activ suport la o data viitoare, la un pret si cantitate stabilite in momentul incheierii tranzactiei”, a explicat ea.

Contractele futures sunt de fapt contracte forward standardizate care sunt tranzactionate pe o piata bursiera reglementata.

Aceste instrumente au foarte multe avantaje in fata celor de pe piata OTC, pornind de la tranzactionarea organizata si supravegheata de CNVM, pana la transparenta si lichiditate.

“Piata derivatelor beneficiaza de mecanismele specifice market makerilor in vederea asigurarii lichiditatii pietei. RBS Romania este prima banca din tara care va activa ca ‹‹ furnizor de lichiditate›› pentru contractele futures pe Euro/Ron”, a mai spus Elena Marchidann.




Expunerea riscului in exercitiul financiar al unei companii

Expunerea riscului in exercitiul financiar al unei companiiIulian Panait, presedintele KTD Invest a prezentat in cadrul conferintei o serie de companii al caror rezultat financiar a fost afectat de riscul valutar.

Astfel, Oltchim Ramnicu Valcea a avut anul trecut pierderi din curs si dobanzi de 36 milioane de euro, Transelectrica de 36 milioane de euro numai din cursul valutar.

Compa Sibiu a avut pierderi din curs de 4,5 milioane de euro, in timp ce Farmaceutica Remedia a pierdut 1 million de euro din fluctuatiile valutare.

”Majoritatea societatilor comerciale cu activitate in domeniul productiei se confrunta cu expuneri valutare majore, datorate volumului mare de operatiuni exprimate in valuta (moneda unica europeana – EUR si Dolarul SUA-USD), care au in corespondent inregistrari, cheltuieli ori venituri exprimate in moneda noastra nationala”, a declarat Iulian Lupu, expert financiar-bancar in departamentul de tranzactionare si supraveghere piete reglementate.

Astfel, expunerea are trei componente majore: valoarea(suma care genereaza riscul), timpul si sensul(expunerea la cresterea sau la scaderea cursului valutar).

Tranzactiile bursiere care permit transferul riscului rezultat din expunerile valutare sunt cele cu instrumente financiare derivate te tipul contractelor futures, a explicat Lupu.

”Tranzactiile cu contracte futures pe valute, pe langa transferul riscului valutar, dau participantilor si informatii privind valoarea cursului valutar la care se pot efectua operatiuni de schimb valutar la anumita data in viitor. Negocierile pentru aceste contracte se poarta pe valoarea cursului unei valute pe care participantii la piata si-l asuma pentru o data viitoare (data scadentei contractului futures). Daca piata este formata dintr-un numar mai mare de participanti, pretul futures poate sa fie un pret de referinta pentru data scadentei”, a continuar expertul.

Importatorii si exportatorii pot sa ia in considerare pretul futures stabilit din tranzactiile incheiate pe Piata Derivatelor la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ca fiind pret de referinta pentru o data viitoare.

“Strategiile de transfer a riscului valutar prin intermediul contractelor futures pornesc de la cursul astfel negociat pentru valuta respectiva, considerat ca un curs de referinta. Ignorarea acestei valori este un risc suplimentar pe care si-l asuma cei ce decid sa ocoleasca piata futures”, a mai spus Iulian Lupu.