Proiectele Intercapital vizeaza clientii si diversificarea veniturilor

Proiectele Intercapital vizeaza clientii si diversificarea veniturilorPentru o societate de servicii de investitii financiare, comisioanele de tranzactionare sunt principalele surse de venit, mai ales daca vorbim de o firma orientata spre partea de retail. Daca in perioadele foarte bune ale Bursei au aparut si au rezistat foarte multe companii de talie mica si medie, independente, fara sustinerea unui brand, criza face diferentele intre cele puternice si cele aflate la limita.

Pentru a contracara efectele scaderii dramatice a lichiditatii si pentru a evita agravarea unor probleme inevitabile in aceasta situatie, managerul Intercapital Invest a explicat ca a luat cateva masuri, unele anticipative.

“Am diversificat structura de clienti, prin cresterea ponderii celor institutionali. In mod traditional, aveam o baza de clienti de retail extinsa atat prin tranzactionarea online, cat si pentru tranzactionare prin broker. Un exemplu concludent este tranzactia cu Policolor pe care am intermediat-o, cea mai mare de la BVB din 2008”, a explicat Razvan Pasol (foto).

De asemenea, compania a dezvoltat tranzactionarea altor instrumente financiare, precum derivatele pe piata de la Sibex, ajungand pe locul trei in topul intermediarilor. “Am facut acest pas pentru a oferi clientilor un alt fel de instrumente, pentru ca atunci cand piata scade ne-am orientat pe derivate. Astfel, am lansat un proiect important pentru clienti, dar si pentru a diversifica sursele de venituri”, a admis el.

Compania ofera si servicii de tranzactionare a obligatiunilor, un aspect important pentru clienti, dar care nu aduce venituri foarte mari, a mentionat Pasol.

Un alt reper relevant pentru veniturile companiei de brokeraj este acela ca toti banii proprii ai firmei sunt plasati in piata monetara, in depozite, valuta. “Acest lucru completeaza foarte bine veniturile, mai ales ca in perioada actuala dobanzile sunt mai mari”.

Cu toate acestea, Pasol ne-a spus ca s-a recurs si la o ajustare a costurilor la toate capitolele.

“Mai avem in vedere cateva noi proiecte pe care le vom lansa in curand. Este vorba tot de servicii de investiti financiare, nu ne reorientam spre altceva. Dorim ca in perioada aceasta dificila sa le oferim clientilor nostri abordari, variante si produse noi”, a declarat Pasol, fara a dezvalui detalii despre proiectele Intercapital.

El a mentionat ca are in vedere si extinderea pe piete regionale sau globale de tranzactionare, motivand ca se observa un interes din partea investitorilor, desi inca relativ scazut.

Pentru clienti, firma pune foarte mare accent pe partea de training, oferind lunar cursuri complet gratuite, adresate exclusiv clientilor, abordand diverse teme si strategii, precum analiza fundamentala si tehnica, derivate, obligatiuni, fonduri.

“Cand piata creste, castigam mai toti la bursa, dar cand scade e mai complicat, nu prea stim ce sa facem. Clientii sunt speriati, este o perioada dificila, mai ales ca nu toata lumea a inteles anvergura si complexitatea situatiei. Incercam sa transmitem semnale realiste, atat pe partea teoretica, dar si pe cea practica”, a detaliat Pasol.



Compania are resurse proprii de 9 milioane lei, cash

Compania are resurse proprii de 9 milioane lei, cash“Nu avem probleme din cauza crizei, avem bani pusi bine, in depozite, am facut doua majorari de capital in ultimii ani. Avem resurse proprii de 9 milioane lei, nu am cumparat actiuni, cea mai mare parte din bani fiind cash”, a declarat Pasol.

Dar fondurile proprii sunt diferite de venituri si cheltuieli. Pe partea de costuri, cand lichiditatea a scazut dramatic, s-a constatat ca exista o gama de resurse nejustificate pentru situatia actuala. Astfel, de la 1 aprilie au fost inchise agentiile din Brasov si Bacau, la care au fost totusi pastrati agenti delegati. “Toate categoriile trebuie renegociate, am facut si reduceri de personal, pentru ca scopul principal este sa fim eficienti”.

Pasol estimeaza venituri in scadere pentru acest an, in special din cauza lichiditatii foarte reduse. In 2008, veniturile companiei au crescut usor fata de anul precedent.

“Anul trecut, scaderea lichiditatii pe piata a fost graduala, in ianuarie aveam inca o lichiditate buna. Astfel, in medie, scaderea nu a fost dramatica fata de 2007, mai ales ca am si compensat cu o serie de tranzactii mai mari. In 2009, raportat la 2007 sau chiar la 2008, scaderea lichiditatii este destul de dramatica, ceea ce implica, inevitabil si o diminuare a veniturilor. Este greu sa estimez o cifra, au trecut doar trei luni si ramane de vazut cum va evolua piata”, a declarat managerul.

Preliminar, pe primul trimestru veniturile sunt in scadere, cifrele urmand a fi anuntate la sfarsitul lunii.

In ce priveste profitul companiei aferent anului trecut, bilantul este in proces de auditare, dar este in jur de zero, ne-a declarat Pasol.

“Am investit in dezvoltarea firmei, am crescut cota de piata, am ajuns cea mai mare firma de brokeraj independenta, ocupand locul sase la BVB si Sibex. Obiectivul nostru a fost sa iesim pe zero”, spune managerul.

In 2009, el se asteapta la pierderi, motivand ca nu poate fi bugetat un profit in actualele conditii de lichiditate.


Cotele de piata nu mai sunt la fel de relevante

Cotele de piata nu mai sunt la fel de relevanteChiar daca anul 2009 s-ar putea incheia pe pierderi, Pasol sustine ca scopul firmei nu este profitul, ci acela de a-si pastra eficienta si de a imbunatati continuu serviciile pentru clienti.

“Mergem in continuare cu alte proiecte, precum cursurile sau sponsorizarile expeditiilor pe Himalaya sau Everest, in acest an. Sunt si acele proiecte noi, care implica efort, costuri, dezvoltare IT, marketing, deci vor fi investitii destul de mari si in 2009”, a explicat el.

Pasol sustine ca, in conditii de lichiditate scazuta, cotele de piata nu mai sunt la fel de relevante ca in perioadele de crestere. “Lichiditatea a scazut atat de mult, incat daca vine cineva si face o tranzactie mai mare, nesemnificativa ca volum in alte conditii de piata, obtine o cota de 5-10%. Astfel, aceste aspecte si-au pierdut din relevanta”.

Practic, cota de piata inseamna tranzactii cat mai mari. “In 2008 si 2009 noi am considerat ca piata merge jos, uneori contra pareri generale si nu era etic sa le recomandam clientilor sa cumpere doar ca sa facem rulaj si sa avem o cota de piata cat mai mare. Nu ar fi fost corect, ei si-ar fi pierdut increderea, iar scopul nostru este sa ii ajutam, chiar daca am renuntat in mod constient la o serie de venituri potentiale”, afirma directorul Intercapital.

Compania nu a pierdut un numar semnficativ de clienti in aceasta perioada, dar nici nu au venit investitori noi. “Sunt cativa care vin pe ideea ca este un moment bun de intrat, dar nu avem motive sa ii incurajam”.


Este o perioada interesanta, dar trebuie sa fim precauti

Despre perioada actuala, Pasol spune ca este “un mic trend ascendent”, fiind posibil sa fie doar o revenire pe fondul tendintei generale de scadere.

“Factorii externi conteaza in primul rand, orice factor intern fiind pe locul doi. Economiile externe s-au mai asezat, ultimul plan de un trilion de dolari a fost bine primit, dar sunt inca probleme in zona auto sau la creditare”, explica managerul.

Pe de alta parte, Bursa prevede evenimentele economice si daca avem o perspectiva buna legata de economii pentru 2010 sau chiar la finalul lui 2009, este posibil sa vedem reveniri.

Bursele trec printr-un trend descendent din iulie 2007, de la care se pare ca au luat o pauza. Pentru perioada urmatoare, Pasol vede trei scenarii, din care doua sunt cele mai probabile: revenire temporara urmata iar de scaderi, o perioada stabila cu evolutii in zig-zag sau o revenire.

“Cred ca primele doua scenarii sunt mai probabile, al doilea cu o probabilitate mai mare. Avem o tendinta de crestere, cine e mai agresiv si are curaj poate specula acest moment”.

El sustine ca cea mai mare parte a investitorilor straini vor astepta semnale mai clare despre evolutia pietelor dezvoltate si dupa ce prind curaj, vor veni si in Romania si vor sustine o crestere mai mare.

“Cresterea Bursei la noi va avea doua etape: cea initiala, pe fondul corelarii, brusca dar nu de amplitudini foarte mari si cea sustinuta de investitorii straini, cand vor fi evolutii pozitive si pe pietele externe. Nu stim cand va fi, va mai exista volatilitate, dar cred ca ne pregatim de momentul in care vom incepe cumparari esalonate, precaute”, a mai spus Razvan Pasol.