Recomandarile de cumparare pe termen lung se pastreaza

Recomandarile de cumparare pe termen lung se pastreazaAcum doua luni, cand Bursa nu iesise inca din starea de apatie, specialistii recomandau asteptarea unor semnale de intoarcere pentru investitii in piata de capital sau, pentru cei mai curajosi, o cumparare prudenta si treptata.

La vremea aceea, recomandarile s-au dovedit bune, pentru ca in februarie, piata a scazut cu 16 procente.

„S-a vazut ca e bine sa se cumpere actiuni cand nimeni nu mai crede in cresteri (ultima saptamana din februarie a fost o perioada de depresie totala, deci un moment bun de cumparare pentru cei cu nervii tari) dar si atunci cand incepe sa apara entuziasmul pentru a prinde ceva din eventualele cresteri mai accelerate (obligatoriu cu stop-loss). Dar repet, numai pentru investitorii experimentati, deoarece e o perioada sensibila in care se poate intampla orice”, a declarat, pentru Wall-Street, Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

El sustine ca raliurile din martie-aprilie au fost o reactie surprinzatoare la scaderile mari din primele doua luni ale anului si nu crede in revenirea pietei in acest moment.

Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest, este de parere ca aprecierile din ultimele doua luni pot reprezenta un punct de plecare pentru un nou trend ascendent si isi pastreaza recomandarile de cumparare pe termen lung.

„Daca privim lucrurile si din perspectiva faptului ca multe companii listate la BVB sunt subevaluate din punct de vedere fundamental, nu vad niciun motiv pentru care recomandarile de cumparare avand ca tinta investitorii cu orizonturi investitionale pe termen lung sa nu fie pastrate. Pe de alta parte, cresterile sustinute din ultima perioada lasa loc si la corectii, astfel incat realizarea de achizitii progresive consider ca ramane in continuare cea mai inteleapta optiune pentru investitori”, recomanda Gabriel Aldea.


Ce sectoare merita atentia investitorilor?

Ce sectoare merita atentia investitorilor?Rares Sofariu (foto), director de cercetare si dezvoltare la KD Capital Management, sustine ca aceste cresteri sunt normale in contextul in care valoarea actiunilor atinsese un nivel minim. El aminteste de volatilitatea bursei si de conditiile macroeconomice care sunt esentiale in influentarea pietei de capital.

„Conditiile actuale de piata, evolutie macroeconomica, etc, imi spune ca in aceste momente trebuie sa tratam cu o mai mare atentie portofoliul nostru, si in acesta situatie trebuie construita o strategie fiabila conditiilor de piata, care sa tina cont in primul rand de volatilitatea ei, stiri macroeconomice, analize sectoriale, analiza emitentului si nu in ultimul rand de sentimentul investitorilor”, explica Sofariu, pentru Wall-Street.

In opinia sa, in aceasta perioada sunt doua tipuri de investitori, cei care acumuleaza si cei speculativi, iar conditiile actuale avantajeaza aceste operatiuni atat pe miscari speculative cat si pe acumulare.

Ca recomandari pe sectoare si actiuni, specialistul sustine ca trebuie definit foarte clar termenul de actiune riscanta. „Pana acum doua luni si SIF-urile erau actiuni riscante, recomandarile noastre au fost facute pe acele societatii din acele sectoare de activitate care si in conditii de criza au posibilitatea sa functioneze la parametri normali”, continua el.

In condiile inversarii trendului intr-unul ascendent, Gabriel Aldea crede ca randamentele cele mai bune vor fi oferite de catre actiunile din sectorul financiar, ultimile doua luni fiind in acest sens sugestive.

„Domeniile energie si utilitati au in general performante peste medie in cazul unui trend descendent insa in situatia unei piete de crestere performantele acestora sunt sub medie. Cu toate acestea, daca avem in vedere experienta pietelor de capital mature, observam ca in perioadele de schimbare de trend randamentele medii inregistrate de sectoare de utilitati si energie sunt asemanatoare cu cele din sectorul financiar in special datorita faptului ca pe segmentul financiar volatilitatile sunt foarte mari numai in sensul cresterilor ci si al scaderilor”, a explicat el.

In acest sens, domeniile utilitati si energie raman in picioare ca optiuni indicate pana la o confirmare a schimbarii de trend, recomanda brokerul Intercapital.


Cum va evolua BVB in al doilea trimestru din 2009?

Cum va evolua BVB in al doilea trimestru din 2009?Desi cresterile din ultimele saptamani au fost importante, specialistii evita sa faca previziuni certe despre evolutia Bursei in al doilea trimestru din 2009.

„Pe baza informatiilor si evolutiei pietei din ultimile luni nu putem concluziona ca trendul descendent s-a incheiat, o confirmare a acestui lucru putand-o avea probabil, cel mai devreme, in toamna. Atata timp cat o multime de factori interni pozitivi precum dividendele acordate de catre companiile autohtone listate, modificarea de catre CNVM a reglementarilor privind modalitatea de stabilire a profitului pentru acordarea de dividende de catre SIF-uri, parcurgerea de catre statul roman a tuturor pasilor pentru incheierea de acordului de finantare cu FMI, sau realizarea de catre reprezentantii BVB a demersurilor de sustinere a ridicarii pragului de detinere la SIF-uri, au fost deja inclusi in preturile actuale din piata, decisiva pentru urmatoarea perioada consider ca va fi traiectoria pietelor externe”, a declarat Gabriel Aldea (foto).

In plus, raportarile financiare aferente primului trimestru din acest an ce vor fi facute publice de catre companiile autohtone odata cu inceputul lunii mai vor fi un alt element important care va influenta evolutiile de la BVB pe termen scurt, considera Aldea.

„Acum e perioada de rezultate financiare la americani. Dupa care urmeaza raportarile trimestriale de la noi. Trebuie sa asteptam sa vedem nu neaparat cum sunt aceste rezultate, ci cum sunt ele digerate si percepute de piata. E prea devreme pentru verdicte fiindca nu avem toate datele necesare. Si fara date nu facem decat sa ghicim”, considera Paul Brendea.

Pe de alta parte, Rares Sofariu sustine ca cel mai important indicator al momentului este «sentimentul investitorilor», care, daca se mentine, ar putea duce la mentinerea trendului actual.