Consiliul si-a luat angajamentul sa listeze Fondul in 2009

Consiliul si-a luat angajamentul sa listeze Fondul in 2009Planurile pe termen scurt ale noului consiliu de supraveghere vizeaza listarea Fondului pana la sfarsitul acestui an, a explicat Mircea Ursache (foto).

“Este facuta evaluarea celor 88 de societati din Fondul Proprietatea si avem sprijinul tuturor micilor actionari prezenti la intalnire, pentru listare. Este problema de care ne vom ocupa imediat, sa alegem un administrator si abia dupa ce lucrurile se vor concretiza vom discuta strategia Fondului”, a declarat Mircea Ursache, pentru Wall-Street.

Ene Dinga, ales ieri in Consiliul de Supraveghere al Fondului, doctor in economie si consilier al premierului, a declarat, pentru Wall-Street, ca pe termen foarte scurt este urgenta selectarea administratorului extern.

“Procedura de selectie este in faza finala, comisia de selectie este ‹‹turata›› la maximun pe acest obiectiv. Procedura de listare la bursa a Fondului este si ea avansata (de exemplu, s-a facut evaluarea patrimoniului). Listarea Fondului se va face in acest an, acesta este un angajament pe care actualul Consiliu de Supraveghere intelege sa si-l asume (listarea este conditionata de selectarea administratorului si de incheierea contractului de management cu acesta)”, sustine Dinga.

Saptamana trecuta, Daniela Lulache, directorul Fondului Proprietatea, declara ca viitorul administrator va avea nevoie de cel putin jumatate de an pentru a se clarifica asupra situatiei fondului, astfel ca listarea Fondului mai poate fi facuta in 2009 doar daca s-ar mentine actualul manageriat, conform NewsIn.

"Pana nu vom avea o hotarare guvernamentala in ce priveste inregistrarea fondului la CNVM, suntem in stand-by cu demararea procesului de listare a Fondului Proprietatea", a spus Lulache.

Intarzierea procesului de selectie a unui manager pentru Fondul Proprietatea face imposibila listarea Fondului la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) in acest an, au declarat surse apropiate Fondului, la inceputul acestei luni.

Ene Dinga: Interesul actionarilor, crucial in functionarea Fondului

Ene Dinga: Interesul actionarilor, crucial in functionarea FonduluiIn Consiliul de Supraveghere au mai fost alesi Ene Dinga, Gratiela Iordache, Anca Oprea, Ioan Adam, Corin Trandafir si Eduard Boian.

Ene Dinga (foto)
a declarat ca exista o buna comunicare intre membrii Consiliului si directoratul executiv al Fondului.

“Cel mai important lucru este responsabilitatea de care membrii Consiliului sunt constienti ca le revine si dorinta acestora de a face ca misiunea si ratiunea de a fi a Fondului sa fie implementate cu mai multa celeritate, diligenta, transparenta si eficienta (nu numai economica, dar si sociala). Consiliul este convins ca interesul actionarilor este crucial in functionarea Fondului”, a explicat Dinga.

Despre noul Consiliu de Supraveghere ales ieri, Mircea Ursache, singurul membru vechi reales, spune ca este “o echipa de profesionisti si oameni specializati in domeniu”.

Ene Dinga este fost ministru al Integrarii Europene, doctor in economie si membru in Consiliul Consultativ al primului ministru.

In prezent este profesor universitar si director general adjunct al Institutului Bancar Roman si cercetator stiintific, gradul 1, la centrul de cercetari financiare si monetare “Victor Slavescu” al Academiei Romane.

Gratiela Iordache este deputat PD-L, secretar de stat in Ministerul Finantelor si o participanta activa in piata de capital, cu experienta profesionala la casa de brokearj Voltinvest si SIF Oltenia. Iordache a fost si vicepresedinta comisiei de buget, finante si banci a Parlamentului, pana in octombrie 2006.

Anca Oprea este presedinta Autoritatii Nationale a Restituirii Proprietatilor, membra PSD si consilier al presedintelui partidului.

Un alt membru al Consiliului de Supraveghere este Ioan Adam, avocat international specializat pe probleme de restituire a proprietatilor, seful catedrei de drept civil in cadrul Facultatii de Drept si Sociologie a Universitatii Transilvania din Brasov si membru PSD din 2000.

Ceilalti doi membrii sunt Corin Trandafir, avocatul care ii reprezenta pe mostenitorii lui Malaxa si Auschnit, actionari la FP, si Eduard Boian – director in cadrul Ministerului Finantelor Publice.

Vechii membri ai boardului Fondului Proprietatea erau Giovanni Ravasio (presedinte), John N. Chrissoveloni, Mircea Ursache, Radu Francis Florescu, Ingrid Zaarour, Jozsef Birtalan si Flavia Teodosiu.




Plata dividendelor FP, dupa ce ministerul va rezolva problema actiunilor nevarsate

Plata dividendelor FP, dupa ce ministerul va rezolva problema actiunilor nevarsateActionarii Fondului Proprietatea au decis ca plata dividendelor aferente anului 2008 sa se realizeze dupa 30 de zile de la data la care Ministerul Finantelor va varsa valoarea actiunilor subscrise si nevarsate la Fond sau le va anula, a mai spus presedintele AVAS, Mircea Ursache.

"In cel mult 30 de zile, Ministerul Finantelor Publice (MFP) va rezolva problema actiunilor in valoare 560 milioane lei pe care le are subscrise, insa nevarsate la Fond", a spus Ursache.

In prezent, sunt blocate actiuni in valoare de 560 milioane lei, deoarece statul nu a varsat contravaloarea lor. Luna trecuta, Fondul Proprietatea lua in calcul posibilitatea de a da in judecata Ministerul Finantelor pentru a recupera 560 milioane lei, adica valoarea capitalului social subscris si nevarsat de catre minister, potrivit unor surse apropiate Fondului.

Fondul a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din sectorul energetic.