Bursa ar putea avea o vara de respiro

Bursa ar putea avea o vara de respiroUltimii ani au dovedit ca interesul investitorilor scade pe perioada verii, vacantele si concediile determinandu-i sa se focalizeze spre alte activitati decat cea investitionala.

Ultimele doua veri au fost exceptii de la aceasta regula. Daca 2007 a adus maxime istorice, anul trecut a coincis cu o perioada de scaderi, ca urmare a crizei financiare mondiale.

Gabriel Aldea (foto), broker la Intercapital Invest, crede ca vara aceasta se va incadra in tiparul atmosferei de vacanta. "Scaderea interesului ar putea avea ca efect, pe langa o scadere a lichiditatii, si o corectie a preturilor actiunilor, o parte dintre investitori putand decide sa profite de ultimele luni de crestere pentru a iesi temporar din piata”, a declarat el, pentru Wall-Street.

Iulian Panait, presedintele KTD Invest, se asteapta la scaderi pe timpul verii la BVB sau, in cel mai fericit caz, la intrarea intr-un culoar de consolidare.

„Perioada curenta este una de crestere si care mai poate continua, insa din luna iulie probabilitatea aparitiei unor corectii pe piata creste destul de mult, in special in perioada raportarilor financiare pe trimestrul II”, a declarat el.

Si Adrian Duna, analist la KD Capital Management, se asteapta la o vara linistita la Bursa, cu volume mai reduse decat in ultimele luni.

„Dar in orice moment va exista posibilitatea unei zile sau unor zile cu volatilitate ridicata, consider ca Bursa va ramane urmarita de investitori indeaproape si corelata la evenimentele externe. Avand in vedere evolutia de anul trecut si de la inceputul anului, pana acum nu cred ca putem vorbi de atmosfera de vacanta”, sustine el.

Daca nu se vor intampla evenimente deosebite pe pietele externe, piata de capital va continua in aceeasi directie neclara.

„Avand in vedere evolutia pietei din ultima perioada, cred ca bursa poate sa aiba un moment de respiro in aceasta vara. O stare de asteptare a viitorului trend pentru sfarsitul anului cred ca se poate instaura in urmatoarele luni”, explica Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.


Raportarile macro si evolutiile externe ar putea schimba traiectoria pietei

Raportarile macro si evolutiile externe ar putea schimba traiectoria pieteiPana acum, traiectoria pietei de capital locale a fost determinata de trendul general al burselor mondiale si regionale, si chiar daca exista uneori abateri, ele sunt rapid corectate.

Nicolae Ghergus (foto)
, directorul firmei de brokeraj Confident Invest, crede ca cea mai mare influenta o va avea scaderea dobanzilor, care va canaliza o parte din economii catre piata de capital.

“Nu este de neglijat nici faptul ca vara exista o inapetenta naturala a investitorilor, nici bugetele ajustate semnificativ ale emitentilor, elemente care, cumulat, ma impiedica sa fac o prognoza clara pentru sfarsitul verii, desi sunt usor optimist in privinta evolutiei”, a declarat Ghergus.

Adrian Duna este de parere ca vestile dinspre piata imobiliara americana, sanatatea bancilor din tarile mature si chiar emergente, problema creditarii, masurile de politica monetara si publicarea evolutiei PIB-ului pentru trimestrul al doilea sunt evenimente capabile sa influenteze evolutia BVB.

Pe de alta parte, raportarile macroeconomice sunt importante si asteptate de investitori, in special datele cu privire la somaj si comunicatele bancilor centrale, sustine Iulian Panait.

„Pe plan intern, asteptam infatisarea de la Curtea Constitutionala din 16 iunie legata de contestatia de neconstitutionalitate a pragului de detinere la SIF-uri. De asemenea, este de vazut ce se mai intampla la SIF1, avand in vedere ca la ultima AGA un grup foarte important de actionari a dorit schimbarea conducerii, dar acest lucru deocamdata nu a putut fi realizat”, a mai spus el.

Ridicarea pragului la SIF-uri ar putea anima acesti emitenti

Ridicarea pragului la SIF-uri ar putea anima acesti emitentiTotusi, se anunta o vara interesanta: problema ridicarii pragului la SIF-uri, initiativa de a ridica limita de variatie la companiile din BET, apropierea momentului alegerii directorului general al Bursei sunt evenimente asteptate in urmatoarele luni.

Gabriel Necula (foto) crede ca discutia legata de pragul de detinere al societatilor de investitii financiare este un element special care poate influenta semnificativ piata, dar este foarte posibil sa se tergiverseze lucrurile pana in toamna, crede el.

„Putem vedea evenimente care pot influenta evolutia pietei in aceasta vara, dar ele vor fi strans legate de companiile listate si evolutia macroeconomica, si nu de situatiile si deciziile interne ale BVB. In acest moment, Bursa incearca sa se alinieze la standardele celorlalte piete, dar e nevoie si de o rezolvare a fondului problemei, nu numai a formei”, a mai spus brokerul Prime Transaction.

Adrian Duna sustine ca aceste evenimente ar putea avea un impact asupra bursei, dar nu toate vor influenta intreaga piata. In opinia sa, indiciile pietei imobiliare, situatia somajului, a consumului si alti indicatori macroeconomici vor fi urmariti si vor oferi zile mai animate investitorilor activi pe BVB.

“Nu cred ca evenimentele corporative ale Bursei au o asa mare influenta asupra volumului tranzactiilor, si cu atat mai putin modificarile tehnice aduse sistemelor de tranzactionare. Cea mai mare influenta o au evolutiile macroeconomice, internationale care tin de finalitatea crizei economice, si interne, care tin de guvernul actual, care ne va mai pregati multe surprize in continuare”, a declarat directorul Confident Invest.

El completeaza ca ridicarea pragului SIF-urilor ar fi o tema care poate modifica major lichiditatea si valoarea cotatiilor acestor actiuni, dar nu crede ca va avea o finalitate recenta.

In mod normal, o decizie favorabila in problema pragurilor poate determina volatilitati insemnate, insa, daca nu se va da o decizie favorabila in zilele urmatoare, subiectul va fi redeschis abia in toamna, crede Gabriel Aldea.

Cum vor sta indicii BVB la sfarsitul verii?

Cum vor sta indicii BVB la sfarsitul verii?Dupa aprecierile din ultimele luni si corectiile firesti, vara ar putea fi decisiva pentru determinarea trendului BVB pe termen mediu si lung.

Brokerii sunt sceptici in a estima nivelurile la care se vor situa preturile, dar optimismul este mai greu de regasit in declaratiilor lor.

„Parerea mea este ca la finalul verii indicii burselor vor fi cel mult la nivelul la care se gasesc acum. Cel mai probabil mi se pare sa fie sub aceste niveluri”, a declarat Iulian Panait (foto).

El nu crede ca va fi o vara apatica, dar nici nu se ateapta ca aceste cresteri din ultima perioada sa continue, cel putin nu in aceeasi maniera, ci mult mai lent.

„Pentru mine, scenariul cel mai plauzibil este acela al unei evolutii in tunel orizontal, insa cu fluctuatii semnificative de pret de la o perioada la alta”, a conchis analistul.

Practic, pentru aceasta vara se contureaza doua scenarii: daca datele economice vor confirma o revenire, vom putea vedea indici mai sus decat acum, iar daca problemele se adancesc este posibil ca titlurile sa scada, sustine Necula.

”Cred ca o evolutie oscilanta si volatila este foarte probabila in urmatoarele luni, dar lichiditatea se va mentine destul de redusa”, crede brokerul Prime Transaction.

Adrian Duna crede ca la sfarsitul verii indicii se vor afla in jurul valorilor actuale, esentiala fiind situatia economiei mondiale.

„Companiile din BET-XT si BET-FI ar putea avea o evolutie volatila atat timp cat pretul barilului de petrol va ramane intens speculat, de asemenea pentru companiile din BET-FI ce vor fi foarte sensibile la problema pragului”, a mai spus el.