Lipsa dividendelor inlatura SIF-urile

Lipsa dividendelor inlatura SIF-urileFlorian Buzatu, membru in Consiliul de Administratie si director in cadrul SIF Oltenia (SIF5), a declarat ca decizia de iesire din actionariatului Bancpost a fost determinata in principal de faptul ca, in ultimii ani, banca nu a distribuit dividende, potrivit NewsIn.

SIF5 a cedat in urma tranzactiei cele 57,76 milioane de titluri existente, aferente detinerii de 3,49% din capitalul social al bancii, si un pachet de 18,65 milioane actiuni in proces de a fi emise, avand ca sursa capitalizarea primelor de emisiune.

Astfel, pretul platit de EGF Eurobank pentru o actiune de catre SIF Oltenia a fost de 0,16 euro/actiune. Pretul actual al actiunilor Bancpost este aproape de doua ori mai mare decat valoarea nominala a titlurilor, de 0,40 lei (0,09 euro).

SIF Oltenia va incasa valoare participatiei in doua transe: va primi 9 milioane euro in maximum trei zile de la semnarea contractului de vanzare-cumparare, diferenta urmand sa fie virata pana cel tarziu in 15 septembrie.

[Vezi si cum se intersecteaza bursa cu piata de M&A in Romania]


Noua structura a actionariatului Bancpost
Actionar Detinere
EFG Eurobank Ergasias 88,2%
SIF Banat-Crisana 3,48%
SIF Moldova 3,47%
SIF Transilvania 3,48%
Alti actionari 1,32%

SIF Moldova si Transilvania vor un pret mai mare pentru detinerile lor

SIF Moldova si Transilvania vor un pret mai mare pentru detinerile lorPresedintele SIF Transilvania (SIF3), Mihai Fercala, a anuntat ca societatea pe care o conduce si SIF Moldova (SIF3) negociaza cu EFG Eurobank vanzarea pachetelor de actiuni pe care le detin la Bancpost.

"Momentan suntem in negocieri si asteptam conditii mult mai favorabile pentru a obtine un pret mult mai bun decat a obtinut SIF Oltenia", a precizat Fercala.

In luna martie, actionarii Bancpost au aprobat majorarea de capital social cu 55 milioane euro, insa nici una dintre societatile de investitii financiare (SIF) nu au participat, astfel diluandu-si detinerile cu aproape 1%.

La acel moment, Fercala punea problema rentabilitatii investitiei in Bancpost avand in vedere ca banca nu a acordat dividende.

In 2003, Bancpost a acordat un dividend de 0,08 lei/actiune si a oferit SIF-urilor venituri de 3,2 milioane lei.

SIF2 detine 3,47% din Bancpost, in timp ce SIF3 are 3,48%, iar daca schimbul se va realiza la acelasi pret vor primi 12,11 milioane euro, respectiv 12,15 milioane euro.

In actionariatul Bancpost se mai afla si SIF Banat-Crisana (SIF1) care detine 3,48%, dar, momentan, nu si-a anuntat intentia de a-si vinde participatia.

Pierderi de 4,1 mil. euro in T1 pentru Bancpost

Pierderi de 4,1 mil. euro in T1 pentru BancpostEFG a preluat in iulie 2006 participatiile detinute de Banca Europeana de Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si International Finance Corporation (IFC), ce prezentau 14,48% din capitalul Bancpost, majorandu-si participatia la 77,5%. Acum grupul elen a ajuns sa detina 88,2% din Bancpost.

Bancpost a inregistrat pierderi nete de 4,1 milioane euro in primul trimestru al anului, fata de profitul inainte de taxe si dobanzi de 10,6 milioane euro in aceeasi perioada a anului trecut.

In randul celor sapte piete est-europene pe care opereaza, EFG Eurobank a afisat pierderi in primul trimestru in trei - Romania, Polonia (11,1 milioane euro) si Ucraina (18 milioane euro). Grupul elen a obtinut, in schimb, profit in Bulgaria, Serbia, Cipru si Turcia.

Veniturile operationale ale EFG in Romania au crescut cu 7% in primul trimestru, pana la 79,1 milioane euro, comparativ cu rezultatul din acelasi interval din anul precedent, de 73,9 milioane euro.

Activele totale gestionate de grup in Romania se ridicau la sfarsitul primului trimestru din acest an la 6,066 miliarde euro, in crestere cu 35% fata de 31 martie 2008, cand se situau la 4,491 miliarde euro.