1 / 4

PER-ul BVB este unul bun raportat la regiune

Anul curent a inceput sub auspiciile scaderilor dure ce au avut loc in 2008, cand indicii BET si BET-C ai pietei reglementate a Bursei de Valori Bucuresti s-au depreciat cu 70%, in timp ce indicele celor cinci Societati de Investitii Financiare (SIF) a pierdut 83%.

La inceputul anului trecut, indicatorul PER la nivelul pietei se afla in jurul valorii de 19, in timp ce la inceperea tranzactiilor din 2009, multiplul era cu 77% mai redus, pana la 4,21. In aceeasi perioada, de suferit a avut si capitalizarea Bursei, care s-a injumatatit la 11,8 miliarde euro, de la 23,6 miliarde euro.

Dupa primele doua luni si jumatate ale anului, perioada in care indicii inregistrau deprecieri constante, iar lichiditatea se mentinea la cote de avarie, rally-ul inceput in martie a ridicat atat volumele si valoarea tranzactiilor, cat si increderea investitorilor.

Astfel, la inceputul lunii iunie, multiplii de profit ai companiilor listate la BVB se aflau in jurul valorii de 8,81, in crestere cu 47%.

“Raportat la bursele din regiune, BVB are un PER bun. Raportat la valorile din anii anteriori, stam la fel de bine, datorita deprecierii agresive a cotatiilor am ajuns sa vedem valori ale PER de neinchipuit in urma cu cativa ani”, a declarat, pentru Wall Street, Paul Brendea, analist la casa de brokeraj Prime Transaction.

Conform statisticilor Bursei de la finalul saptamanii trecute, 26 de companii aveau multipli de profit negativi, societati printre care se afla si Rompetrol Rafinare (RRC), Banca Comerciala Carpatica (BCC), Broker Cluj (BRK), Flamingo International (FLA), Amonil (AMO) si Azomures (AZO).

Indicatorul PER sau P/E este urmarit de majoritatea investitorilor cand doresc sa aleaga o actiune sau mai multe actiuni.
Indicatorul arata relatia dintre pretul actiunii si profiturile emitentului, adica el exprima durata de recuperare a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de emitent. Spre exemplu, daca profitul net pe actiune este de 5 lei, iar pretul actiunii este de 20 lei, atunci PER-ul este egal cu 4.

Printre companiile cu cele mai reduse PER-uri si, astfel, cei mai buni multipli de profit se afla SIF-urile, Banca Transilvania (TLV), Banca BRD SOCGen (BRD), transportatorul de gaze naturale Transgaz (TGN) si gigantul din industria aluminiului Alumil Rom Industry (ALU).

Daca 26 de societati se tranzactioneaza la multipli negativi de profit, cinci din totalul companiilor de pe piata reglementata a Bursei se tranzactioneaza la cele mai ridicate PER-uri: Bermas (BRM), Comelf (CMF), Transelectrica (TEL), Sinteza (STZ) si UAMT Resita (UAM) cu 1.072,99.

Cele mai bune PER-uri ale companiilor de la BVB*
Simbol Companie PER Simbol Companie PER
COS Mechel Targoviste 1,63 SIF5 SIF Oltenia 5,00
TLV Banca Transilvania 3,62 SIF3 SIF Transilvania 5,17
SNO Santierul Naval Orsova 3,99 TRP Teraplast 5,51
COMI Condmag 4,07 ARS Aerostar 5,53
SIF2 SIF Moldova 4,18 SCP Socep 5,96
COTR Transilvania Constructii 4,23 TGN Transgaz 6,08
PTR Rompetrol Well Services 4,3 EFO THR Marea Neagra 6,59
BRD BRD - Groupe Societe Generale 4,41 APC VAE Apacarom 6,69
ALU Alumil Rom Industry 4,63 SIF4 SIF Muntenia 6,85
SIF1 SIF Banat-Crisana 4,89 CMCM COMCM Constanta 6,9

* Valori stabilite la finalul sedintei de tranzactionare din 19 iunie


Sursa: Bursa de Valori Bucuresti



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri