1 / 4

Propunerea ar putea fi discutata in Parlament abia in septembrie

Propunerea a fost initiata de mai multi senatori si deputati din cadrul mai multor partide politice si vizeaza eliminarea pragului de detinere de 1% din capitalul social al societatilor de investitii financiare (SIF).

Desi initiativa este un salutara, proiectul ar putea fi discutat in plenul Parlamentului in septembrie, dupa vacanta parlamentara.

"Am adunat semnaturi din tot spectrul politic, ceea ce inseamna ca se doreste o revigorare a pietei de capital, pentru ca eliminarea pragului de detinere va permite actionarilor sa beneficieze la modul serios de banii pe care i-au investit", a declarat senatorul PD-L Ovidiu Marian (foto), unul din initiatorii propunerii, citat de NewsIn.

Parlamentarii au explicat in textul propunerii legislative ca pragul de 1% prejudiciaza drepturile corporative ale actionarilor, facand imposibila exercitarea dreptului de a completa ordinea de zi in cadrul AGA, de a convoca AGA, de a cere instantei desemnarea unor experti in scopul analizarii operatiunilor din gestiunea societatii sau dreptul de a alege administratorii prin metoda dreptului cumulativ.

"Astfel, cum se poate observa din cele de mai sus, cele mai importante drepturi corporative pot fi exercitate doar de actionarii care detin minim 5%, respectiv 10% din capitalul social, limita de detinere de 1% facand imposibila participarea reala a actionarilor la viata corporativa a societatii", potrivit propunerii legislative.

Existenta acestui proiect a dus la o suspendare timp de o jumatate de ora a actiunilor SIF in cadrul sedintei de tranzactionare de ieri, fiind reluate la ora 10.30. Imediat dupa reluarea tranzactiilor indicele BET-FI, ce urmareste evolutia celor cinci societatii de investii, crestea cu aproape 14%, pentru ca sectorul sa incheie ziua cu 11,15% mai sus decat ziua precedenta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri