Cum arata bursa?

Cum arata bursa?Dupa un an de volatilitati si extreme, piata de capital pare sa fi intrat intr-o zona apatica. Lichiditatea depaseste cu greu 5 milioane de euro pe zi, evolutiile cotatiilor nu sunt deloc spectaculoase, iar lipsa vestilor sau a interesului se face simtita.

“Lichiditatea este foarte scazuta, iar volatilitatea este mai redusa. Din aceste cauze, vestile atat pozitive, cat si negative au avut un impact mai usor decat eram obisnuiti pe piata noastra”, spune Adrian Duna, analist la Kd Capital Management.

Daca luam in considerare ultimii doi ani, cand verile au adus extreme ale cotatiilor, putem spune ca aceasta perioada este una atipica.

“O diminuare a volumului, a numarului de tranzactii, este normala pentru aceasta perioada, dar totusi valoarea tranzactionata, mai ales daca luam in considerare doar actiunile, este foarte scazuta, iar acest lucru este usor atipic. Situatia este foarte neclara, iar investitorii nu ar vrea nici sa vanda, dar nici nu au incredere pe termen scurt sa intre imediat la cumparare”, a mai spus analistul.

Si perioada de vara este o explicatie, dar si lipsa de interes si nesiguranta privind starea economica au efecte. “Desi la nivel mondial lucrurile par a se fi imbunatit, la nivel local si chiar regional inca este greu sa vorbim de mai bine”, explica Duna.

Practic, sedintele foarte slabe din punct de vedere al lichiditatii denota o lipsa de interes a investitorilor mari, jocul bursier fiind lasat pe seama celor mici.

“Nu stiu daca e bine zis atmosfera de vacanta, cat mai degraba lipsa de interes. In ultimii ani stim ca perioada verii nu a adus atmosfera de vacanta pe BVB. Atat timp cat nu vor reveni jucatori mai mari, cum si-au facut simtita prezenta in perioada martie-iunie, care sa imprime o miscare ceva mai clara (pozitiva sau negativa), nu cred ca vom scapa de acest gen de sedinte”, a declarat Adrian Barbulescu, analist la Prime Transaction.

El considera evolutia atipica pentru ultimii ani, cand vara a adus surprize, dar in normalul anilor de pana in 2004.

Bursa a crescut ieri pe rulaje reduse

Bursa a crescut ieri pe rulaje reduseO serie de rezultate financiare peste estimari raportate de mari corporatii din Statele Unite au readus optimismul in piete, contaminand si Bursa de la Bucuresti, care a incheiat sedinta in crestere cu 2%, sustinuta de aprecierile puternice din sectorul energetic si bancar.

Lichiditatea Bursei de Valori s-a cifrat la 14 mlioane lei (3,33 milioane euro), fiind generata in proportie de 58% de tranzactiile cu obligatiuni IBRD si titluri de stat.

Astfel, pe piata obligatiunilor a fost vandut un pachet de obligatiuni emise de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (IBRD09) pentru suma de 426.000 lei, informeaza NewsIn.

Cele mai consistente tranzactii, in valoare totala de 7,12 milioane lei, au fost realizate cu 722 titluri de stat, seria B1010A.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,32%, pana la 3.415,67 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 2,02%, pana la 2.088,67 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 2,04%, pana la 15.994,50 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 2,87%, ajungand la 6.836,41 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,31%, pana la 324,27 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,28%, pana la 497,82 puncte.

Pe sectorul bancar, schimburile cu actiuni Erste Bank (EBS) au insumat 904.950 lei, iar titlurile s-au scumpit cu 4,23%, la 81,30 lei, in timp ce actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 2,83%, la 1,09 lei, pe suportul unui rulaj de 478.300 lei.

Actiunile Transgaz Medias (TGN) au fost cele mai cautate din piata, generand o lichiditate de 640.500 lei si s-au scumpit cu 1,7%, la 149,70 lei, in vreme ce titlurile Rompetrol Rafinare (RRC) s-au apreciat cu 0,22%, la 0,0452 lei, in urma unor schimburi de 214.200 lei.

Pretul actiunilor SIF Transilvania (SIF3) a urcat cu 2,72%, la 0,415 lei, pe o lichiditate de 478.300 lei, iar titlurile SIF Oltenia (SIF5) au avansat cu 2,52%, la 0,815 lei, pe fondul unor tranzactii de 422.800 lei.

Actiunile Amonil (AMO) au avut un declin de 0,78%, la 0,0256 lei, pe schimburi de 394.200 lei, in vreme ce titlurile Petrom (SNP) s-au scumpit cu 5,26%, la 0,24 lei, pe o lichiditate de 227.800 lei.

Ce ar putea tulbura linistea bursei?

Ce ar putea tulbura linistea bursei?Decizia Curtii Constitutionale privind pastrarea pragului de 1% la SIF-uri nu a avut o influenta deosebita asupra acestor titluri.

“Atat timp cat nu se va aplica legislatia in vigoare legata de SIF-uri sau aparitia unor noi informatii pe acest capitol vom avea parte de volume mici si evolutii dictate de evolutiile externe, dar la un tempo mai redus”, sustine Adrian Barbulescu.

In acelasi timp, Adrian Duna sustine ca initiativa grupului de parlamentari de a lua in discutie pragul este mai importanta si mai asteptata pentru investitori.

“Acestia reprezinta organul legislativ si pot schimba legea pe care se bazeaza existenta pragului”, explica analistul.

El nu se asteapta la o evolutie spectaculoasa pana la sfarsitul acestei luni.

“Rezultatele financiare ale marilor companii listate ce se publica in aceasta perioada vor imprima o directie pietelor internationale si probabil acest lucru se va resfrange partial si asupra pietei noastre, la nivel sectorial companiile cu rezultate bune putand ridica companiile ce activeaza in domenii similare si sunt listate la BVB. Pentru ceva spectaculos insa cred ca sunt putine sanse”, conchide analistul.

Pe de alta parte, Adrian Barbulescu se asteapta la orice, dat fiind perioada de criza, care poate genera evenimente capabile sa rastoarne orice asteptari cu privire la evolutii.

BVB - O vara agitata sau atmosfera de vacanta?