TLV a ridicat piata

TLV a ridicat piataEvolutia pietei in sedinta de ieri a fost dominata de titlurile Bancii Transilvania care a fost si cel mai lichid emitent al sedintei, rulajul pe titlurile bancii reprezentand peste 36% din totalul schimburilor cu actiuni BVB.

“Evolutia indicelui BET (care a crescut cu 3,02%) a fost infuentata in mare masura de volatilitatea titlurilor bancare. Banca Transilvania si BRD au avut cresteri insemnate pe parcursul sedintei, cresteri care au fost erodate pe finalul zilei datorita marcarilor de profituri. Dupa cresteri de peste 35% pe titlurile TLV si 20% pe BRD in ultimele doua saptamani speculatorii au fost probabil tentati sa vanda o parte din detineri”, a declarat, pentru Wall-Street, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

In ultimele zile au aparut tot felul de speculatii legate de o posibila preluare a Bancii Transilvania. Potrivit unor relatari din presa elena, aparute la finalul saptamanii trecute, National Bank of Greece ar fi interesata de preluarea bancii.

Insa, pana la momentul confirmarii oficiale, informatia ramane la stadiul de zvon.

“In momentul de fata cred ca ar trebui sa le calificam strict ca ceea se sunt, doar simple zvonuri. Sa ne amintim ca au mai fost scenarii similare si pentru BCC cu 2-3 zile de euforie si apoi o perioada de liniste”, explica Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

In acelasi timp, Grigoras considera ca aprecierile din ultimele saptamani nu se bazeaza doar pe aceste zvonuri, ci poate fi explicate si prin evolutia cotatiilor bancilor pe bursele externe.

“Majoritatea bancilor americane care au fost atinse puternic de criza financiara au raportat rezultate financiare semestriale foarte bune. Rezultatele peste asteptarile analistilor au dus la aprecieri importante pentru cotatiile bancilor pe majoritatea burselor”, a explicat brokerul.


Marcarile de profit au taiat avansul din debutul sedintei

Marcarile de profit au taiat avansul din debutul sedinteiSchimburile realizate la Bursa de Valori Bucuresti au totalizat 26,76 milioane lei (6,36 milioane euro), dominate in mare parte de actiunile Bancii Transilvania. Transferul unui pachet cu titluri de stat a contribuit cu 5,28 milioane lei la rulajul total.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 3,02%, pana la 3.854,89 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a urcat cu 2,06%, pana la 2.287,89 puncte, nivel nemaiatins de la sfarsitul lui octombrie 2008.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a trecut pe rosu in a doua jumatate a sedintei bursiere, afisand o pierdere de 0,65%, pana la 17.710,73 puncte, iar indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,29%, ajungand la 7.769,00 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,94%, pana la 364,41 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 0,84%, pana la 523,43 puncte.

Pe parcursul sedintei, indicii au atins niveluri mult mai ridicate, dar spre final s-a vazut o marcare de profituri, ce au mai redus din cresteri.

“Cred ca piata de la Bucuresti a incercat sa tina pasul indeaproape cu pietele externe, ca si in cursul saptamanii trecute. Am asistat la unele miscari de amploare chiar, insa fiind in continuare o perioada sensibila la orice fel de stire, era si firesc ca multi investitori sa marcheze castiguri pana la finalul sedintei”, explica Pacesila.

Ea sustine ca este posibil sa mai asistam la marcari de profit, mai ales ca in ultimele zile s-au facut randamente frumoase.

In acelasi timp, vanzarile de pe final ar fi putut fi generate si de o pre-deschidere deloc optimista a pietei americane.

“Vanzarile pe final au fost determinate de evolutiile indicilor externi care dupa cresterile din prima parte a zilei au inceput sa se corecteze. Dupa doua saptamani de aprecieri consistente determinate de rezultatele financiare pozitive indicii externi pot avea cateva sedinte de stationare sau chiar de corectie. In aceste conditii la primele semnale de scadere pe pietele externe investitorii autohtoni actioneaza in consecinta”, a explicat si Nicu Grigoras.



Rezultatele financiare vor trasa directia pietei

Rezultatele financiare vor trasa directia pieteiLa sfarsitul acestei saptamani vor incepe sa se afiseze rezultatele financiare aferente primul semestru al acestui an.

“Acestea vor avea o influenta doar pe termen scurt asupra cotatiilor, trendul pe termen mediu fiind dat in continuare de evolutia indicilor pietelor dezvoltate”, sustine Nicu Grigoras.

In lipsa unor informatii noi, cu impact puternic, bursa va tine cont de rezultatele semestriale, atat de la BVB cat si externe, desi e posibil sa existe si evolutii distincte.

“Putem asista si la scurte momente de decuplare a BVB de pietele externe si in functie de rezultatele misiunii FMI de la Bucuresti”, a mai spus Georgiana Pacesila.

Maine soseste in tara prima misiune a Fondului Monetar International (FMI), condusa de Jeffrey Franks, care va evalua modul de indeplinire de catre Romania a angajamentelor asumate prin acordul semnat in martie cu FMI.

In sedinta de ieri, pe segmentul bancar, actiunile BRD SocGen (BRD) au urcat cu 4,28%, pana la 9,75 lei, pe tranzactii de 2,54 milioane lei, in vreme ce titlurile Erste Bank (EBS) au castigat 1,1%, la 91,70 lei, pe un rulaj de 685.500 lei.

Pe segmentul SIF, schimburile cu actiuni SIF Oltenia (SIF5) au totalizat 3,38 milioane lei, iar titlurile s-au mentinut la cotatia de 0,905 lei, in timp ce titlurile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 0,64%, pana la 0,78 lei, pe fondul unor tranzactii de 1,48 milioane lei.

Actiunile Petrom (SNP) au castigat 1,19%, pana la 0,255 lei, pe suportul unui rulaj de 660.900 lei, iar titlurile Alro Slatina (ALR) au stagnat la 1,60 lei, pe o lichiditate de 161.130 lei.