Evolutia Bursei, corelata cu pietele mature

Evolutia Bursei, corelata cu pietele matureIeri, Institutul National de Statistica a anuntat o contractie a economiei romanesti de 8,8% din Produsul Intern Brut in trimestrul al doilea din 2009, comparativ cu perioada similara de anul trecut, cand Romania inregistra o crestere economica record de 9,3%.

Evolutia Bursei de Valori nu a fost deloc afectata de aceasta stiri, toti indicii inregistrand cresteri. Astfel, BET a urcat cu 1,79%, BET-C cu 1,90% si BET-FI cu 3,06 procente. Indicele ROTX a crescut cu 3,31%, BET-XT cu 2,20% iar BET-NG cu 1,22 procente. Brokerii spun ca preturile include deja aceasta contractie a economiei.

“Nu ma asteptam la efecte ale acestei contractii pe piata de capital pentru ca stirea era deja asimilata de piata. Cei care urmaresc evolutiile macroeconomice se asteptau deja la o scadere mare. Un aspect important este ca in 2007-2008, cand economia romaneasca mergea foarte bine, bursa scadea dramatic si scaderile nu erau justificate macroeconomic. Acum asistam la reversul medaliei: economia da semnale foarte proaste iar bursa creste considerabil”, a declarat Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, pentru Wall-Street.

El a mai spus ca BVB are un grad de volatilitate ridicat si gradul de corelare cu bursele mature este foarte important.

Aceeasi ipoteza o sustine si Georgiana Pacesila, asset manager la Confident Invest.

“Bursa nu a reactionat la aceasta stire, cred ca era demult inclusa in preturi, si a continuat sa urmareasca si astazi pietele externe. Sa spunem ca era ceva previzibil, din moment ce datele macro la nivel european au aratat ceva mai bine de la un trimestru la altul, iar investitorii au gasit inca un motiv de care sa se agate pentru continuarea trendului ascendent”, a declarat ea.

Asa cum s-a vazut si la concluziile delegatiei FMI in Romania, bursa nu mai tine cont de astfel de stiri. “Dupa cum am observat in ultima perioada nu mai raspunde la stimuli si indicatori economici interni”, sustine Rares Sofariu, portofolio manager la KD Capital Management.

"Evolutia bursei este undeva inainte cu 6-9 luni fata de evolutia economiei. Ne aducem aminte cand economia avea cresteri record, iar bursele scadeau continu. Prima reactie la aflarea stirii a fost una de vanzare, dar indicatorii macroeconomici din Europa au reusit sa mentina optimismul si pe piata locala. Directia pietei noastre este data in proportie de 80% de evolutiile burselor dezvoltate si nu de evenimentele interne", a declarat Gabriel Necula, broker la Prime Transaction.





Contractie de doua cifre in urmatoarele trimestre?

Contractie de doua cifre in urmatoarele trimestre?Specialistii estimeaza ca trimestrele urmatoare ar putea fi mai grele decat acesta, in conditiile in care scaderea de peste 8% nu a surprins pe nimeni, fiind anticipate si de ministrul finantelor si de misiunea FMI in Romania.

"Scaderea economica a Romaniei din al doilea trimestru era pe undeva asteptata sa se situeze in jur de -9%, lucru luat in calcul si de evolutia pietei desi bursa a crescut constant in ultima luna", a spus Necula.

Georgiana Pacesila spune ca se astepta la aceasta contractie, mai ales ca nimeni nu anticipa vremuri mai bune.

“Nu ma astept la o scadere a PIB-ului de 2 cifre in urmatoarele trimestre. In cazul in care s-ar intampla asa, cel putin ar fi destula adrenalina pentru BVB. Insa desi bursa mai are momente in care se decupleaza de ceea se intampla pe plan intern si urmareste pietele internationale, pe termen mediu si lung e firesc sa ne uitam tot in gradina noastra pentru ca de aici vin rezultatele emitentilor BVB”, spune asset manager-ul Confident Invest.

Pe de alta parte, Adi Lupsan ia in calcul si o contractie de doua cifre. “Ma asteptam la o contractie atat de mare si estimez ca pe tot anul economia va scadea cu 8-10 procente. Economia Romaniei a inregistrat printre cele mai mari scaderi din Europa si daca ne amimtim, acum cateva luni, oficialii tarii spuneau ca nu vom avea o contractie severa a PIB-ului”, a declarat el.

Lupsan estimeaza o scadere mare si in urmatoarele trimestre, cu efecte in cursul valutar, preturi si cresterea costurilor.

Gabriel Necula se abtine de la prognoze, dar se asteapta ca economia sa aiba si mai mult de suferit in a doua parte a acestui an.

"Totul depinde de multi factori si de masurile pe care le va guvernul. O imbunatatire in zona europeana va oferi si economiei romanesti o perspectiva mai buna, datorita dependentei acesteia de contextul extern, dar reactia bursei va fi in anticiparea trendului economic si nu in conformitate cu realizarile actuale", explica brokerul Prime Transaction.

Ce urmeaza pentru Bursa?

Ce urmeaza pentru Bursa?Daca bursa se va corela pe viitor cu evolutia economiei romanesti, este posibil sa asitam la corectii.

“Dar dupa cum stim Bursa anticipeaza evolutiile economice viitoare, deci este posibil ca atunci cand si-a atins minimele sa fi anticipat evolutia de acum a economiei, astfel acum pe termen lung anticipeaza o evolutie pozitiva a economiei romanesti”, a declarat Sofariu.

El spune ca, intr-un final, bursa va trebui sa urmeze o traiectorie comuna si spera ca acest moment va fi cand economia va creste.

Pe de alta parte, Pacesila considera ingrijoratoarea vanzarile cu amanuntul din SUA, fiind posibil ca stirea sa fi venit ca un dus rece, dupa surescitarea investitorilor din ultimele zile.

“Nu spun ca economiile nu se afla pe drumul cel bun, dar conteaza viteza pe care o au bursele in momentul in care incep sa reactioneze. De aceea ma astept la niste marcari de profituri in perioada urmatoare, mai ales ca pe plan intern ne apropiem de o perioada foarte sensibila. Nu se putea un moment mai prost pentru alegerile prezidentiale iar masurile anticriza ale Guvernului inca reprezinta o gluma in ochii mediului privat”, a explicat ea.

Necula spune ca daca vom vedea corectii la bursa, ele cel mai probabil se vor datora corectiilor de pe pietele externe, care se afla la intr-o zona de rezistenta si nu datorita indicatorilor macroeconomici. "Datorita faptului ca investitorii straini nu mai sunt prezenti decat intr-o proportie de aprox 20% din totalul tranzactiilor pe piata noastra, investitorii autohtoni reactioneaza la evolutiile externe si doar intr-o proportie foarte scazuta la datele din tara noastra", sustine el.

Adi Lupsan se asteapta la corectii la BVB spre sfarsitul anului, daca vor scadea si marile burse. “Cred ca acest trend ascendent isi va epuiza resursele si vom vedea scaderi importante”, a conchis el.


Cresterile de ieri, temperate pe finalul sedintei

Cresterile de ieri, temperate pe finalul sedinteiIndicii Bursei de la Bucuresti au incheiat sedinta de ieri in crestere puternica, sectorul SIF avansand cu 3%, dar castigurile s-au temperat semnificativ in ultima ora de tranzactionare, in contextul publicarii unor statistici negative din economia Statelor Unite.

"Pe termen mediu si lung, evolutia macroeconomica determina trendul bursier. Pe termen scurt bursa poate suferi derapaje care sa nu corespunda cu realitatea economica. In momentul de fata isi cauta trendul major si cauta confirmarile din partea economiei", a mai spus Necula.

Schimburile realizate la Bursa de Valori Bucuresti s-au cifrat la 34,64 milioane lei (8,22 milioane euro) in sedinta de joi, in urcare cu 44% fata de nivelul din ziua precedenta, de 24,09 milioane lei (5,7 milioane euro).

Vanzarile cu amanuntul in Statele Unite au scazut cu 0,1% in iulie, desi analistii se asteptau la o crestere cu 0,7-0,8%, in contextul programului guvernamental de innoire a parcului auto, care incearca sa resusciteze vanzarile marilor giganti auto.

De asemenea, bursele europene au reactionat la datele din economia SUA, temperandu-si avansul, dupa ce au urcat in cursul sedintei la maximele ultimelor noua luni.

Astfel, indicele reprezentativ pentru cele mai importante 100 de actiuni listate pe bursa londoneza, FTSE, crestea cu 0,93%, pana la 4.760,76 puncte, iar indicele pietei din Frankfurt, DAX, urca cu 1,08%, pana la 5.407,79 puncte.Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, crestea cu 0,64%, pana la 3.529,62 puncte.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 9,41 milioane lei si s-au scumpit cu 1,77%, la 1,15 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2), cu o lichiditate de 3,49 milioane lei si un avans de 2,6%, pana la 0,985 lei.

Pretul actiunilor SIF Banat-Crisana (SIF1) a urcat cu 5,05%, la 1,04 lei, pe suportul unor tranzactii de 2,7 milioane lei, in vreme ce titlurile SIF Muntenia (SIF4) s-au apreciat cu 1,49%, la 0,68 lei, pe o lichiditate de 2,34 milioane lei.

Pe sectorul bancar, schimburile cu actiuni BRD SocGen (BRD) au totalizat 2 milioane lei, iar titlurile s-au scumpit cu 2,61%, la 11,80 lei, in timp ce actiunile Erste Bank (EBS) au castigat 8,43%, ajungand la 117,10 lei, pe fondul unui rulaj de 2,52 milioane lei. Titlurile Bancii Transilvania (TLV) au avansat 1,42%, pana la 1,43 lei, pe o lichiditate de 1,31 milioane lei.

La segmentul titlurilor energetice, actiunile Dafora Medias (DAFR) s-au scumpit cu 7,44%, la 0,065 lei, in urma unor tranzactii de 1,29 milioane lei, in vreme ce actiunile Condmag (COMI) s-au apreciat cu 6,41%, la pretul de 0,3820 lei, pe un rulaj de 949.141 lei.