Evolutia BVB intre bursele externe si factorii interni

Aproximativ 96% din investitorii chestionati in sondajul AdHoc, realizat de Prognosis.ro, considera ca situatia economico-financiara va continua sa influenteze Bursa din Bucuresti si in urmatoarele 6 luni.

“Primii trei factori macro interni sunt politicile economice, climatul politic si evolutia PIB - aproximativ 50% din investitori considera ca acestia vor avea o influenta mare in urmatoarea jumatate de an (in crestere cu 10-15% fata de masuratorile din august). Rata somajului pare, ca si in 2008, cel mai putin corelata cu evolutia bursiera, insa fata de anul trecut inregistreaza o crestere semnificativa (32 3 % fata de 8%) 32,3 8%)”, scriu specialistii Prognosis in raportul de analiza.





Vestile bune vor veni de afara

Vestile bune vor veni de afaraDesi puterea de impact a factorilor mentionati nu s-a modificat semnificativ fata de anul precedent, in opinia respondentilor, in ceea ce priveste modul in care fiecare din acesti factori vor in influenta bursa de la Bucuresti, perceptia investitorilor sufera cateva schimbari notabile.

“Daca anul trecut 63% dintre respondenti vedeau un impact negativ al situatiei economico-financiare mondiale, in acest an doar 30% mai cred in acest scenariu. Mai mult, majoritatea (56,3%) asteapta , in urmatoarele 6 luni, un impact pozitiv asupra Bursei din Romania ca urmare a relansarii economiei mondiale”, informeaza raportul.

In compensatie, daca anul trecut, 60% dintre investitori vedeau in cresterea economica a Romaniei principalul argument in sustinerea unor cresteri la bursa, in prezent numarul celor care asteapta mai asteapta vesti bune de la evolutia PIB-ului a scazut la 11%, iar mai mult de jumatate (55%) il considera un factor cu influenta negativa.

“Politicile economice si climatul politic general sunt, in opinia investitorilor, factori care vor impacta negativ Bursa de Valori (valori de negativitate de 56% respectiv 64% - in crestere cu peste 20 de procente fata de anul anterior)”.



Investitorii cred in puterea bursei de a anticipa mersul economiei

Investitorii cred in puterea bursei de a anticipa mersul economieiBursa a anticipat scaderea economica si recesiunea. Anul trecut, cand din punct de vedere macroeconomic, cifrele aratau foarte bine, piata de capital scadea ingrijorator, chiar imposibil de explicat pentru multi specialistii. Mai tarziu, s-a dovedit ca deprecierile anticipau o scadere a economiei, in ansamblu.

Prognosis.ro a investigat daca investitorii asteapta o echivalenta in parcurgerea aceluiasi drum in sens invers invers.

“73% din cei intervievati cred ca bursa va anticipa iesirea economiei din recesiune prin cresterea cotatiilor. Cand sfarsitul actualei crize va fi consemnat oficial prin cifre statistice macroeconomice, preturile actiunilor vor fi crescut deja consistent anticipand acest epilog”, se mai scrie in raportul AdHoc.