Pana la o confirmare oficiala, totul ramane la stadiul de zvon

Pana la o confirmare oficiala, totul ramane la stadiul de zvonZvonurile privind o potentiala tranzactie cu Banca Transilvania au inceput de la sfarsitul anului trecut, cand oficialii au infirmat afirmatiile aparute in presa legate de negocierea vanzarii bancii si au precizat ca o astfel de decizie se poate lua numai cu acordul actionarilor, in cadrul unei adunari generale.

In sedinta de ieri a Bursei de Valori a avut loc un schimb de pachete pe piata “Deal”, cu 2,4% din capitalul TLV. Cele 24,3 milioane de actiuni au fost cedate in 5 tranzactii. Ultimul pret la care s-au realizat tranzactiile a fost de 1,62 lei/actiune, valoarea schimbului fiind de 39,36 milioane lei (9,33 milioane euro).

Claudiu Silaghi, membru in Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV), a vandut
un pachet de 13,06 milioane de actiuni, mai exact 1,2% din capitalul bancii. Astfel, Silaghi a incasat 21,15 milioane lei (aproximativ 5 milioane euro).

Brokerii consultati de Wall-Street sustin ca sansele ca Banca Transilvania sa fie vanduta in urmatorul an sunt minime din doua motive: tranzactiile cu banci, in special din Europa de Est, sunt foarte rare, mai ales in aceasta perioada de criza si, in plus, trebuie urmati toti pasii pentru a cumpara o companie listata pe bursa.

In acelasi timp, in ultimele luni, tranzactiile au fost aproape inexistente, piata de fuziuni si achizitii scazand pana la nivele din 2004. Specialistii spun ca toti potentialii cumparatori sunt mult mai reticenti si mai atenti in analize, iar tranzactiile cu banci sunt o raritate, in special in Europa de Est.

Cea mai recenta miscare de acest gen a fost in urma cu cateva saptamani, cand Royal Bank of Scotland si-a vandut filialele din Asia.

Andrei Ciubotaru a declarat, pentru Wall-Street, ca a analizat tranzactia cu filialele RBS si a aplicat aceleasi formule pentru Banca Transilvania, rezultand un pret cuprins intre 1,45 si 1,50 lei.

In aceasta situatie, pretul actiunilor Bancii Transilvania ar fi supraevaluate, luand in calcul cotatia din sedinta BVB de ieri, de 1,61 lei.


Deal-urile de ieri, simple schimburi de pachete?

Deal-urile de ieri, simple schimburi de pachete?Robert Rekkers (foto), directorul general al Bancii Transilvania, a declarat, pentru Wall-Street, ca nu a fost implicat in niciun fel in tranzactiile de ieri, nu a vandut si nici nu a cumparat.

In urma cu doua saptamani, Rekkers a cumparat un pachet de 15.000 de actiuni emise de institutia de credit, in valoare totala 5.000 de euro.

Cele 15.000 de titluri TLV au fost achizitionate la un pret mediu de 1,43 lei/actiune, iar in total au costat 21.450 de lei sau aproximativ 5.000 de euro. Robert Rekkers a mai cumparat un pachet de 42.650 de actiuni TLV recent, pe data de 28 mai, dar la un pret mai mic, de 1,0517 lei/actiune.

Brokerii spun ca tranzactiile au fost, cel mai probabil, simple schimburi de pachete intre actionari, miscare intalnita si in cazul altor companii listate.

“Pentru ca Banca Transilvania este in vizorul tuturor dupa zvonurile unei posibile vanzari, orice tranzactie da nastere la speculatii. Cred ca piata este blocata in acest moment si sansele unei tranzactii in viitorul apropiat sunt foarte mici. Cumparatorii sunt reticenti, mai ales in cazul bancilor”, spun surse din piata.

Si alti brokeri au confirmat ipoteaza ca aceste tranzactii constituie schimburi de pachete, mai ales ca au fost in numar de cinci.

“Cine ar vrea sa plateasca suprapret pentru o banca ce ar putea avea probleme ascunse in bilant, mai ales ca sistemul bancar nu sta prea bine. Este posibil sa fi fost un interes la un moment dat, dar de aici pana la o intelegere este cale lunga”, a mai spus un broker, pentru Wall-Street.

Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest Focsani, spune ca nu cunoaste nicio oferta, ci doar zvonuri care persista de cateva luni.

“Poate fi vorba de un schimb de pachete. Probabil a fost o negociere directa, prin care s-a stabilit pretul. Sa nu uitam ca o vanzare se poate face numai in piata si trebuie respectate prevederile legale. Tind sa cred ca exista un cumparator interesat, dar oficialii bancii nu au confirmat nimic si trebuie respectata piata si regulile sale. Orice achizitie prin care se depaseste pragul de 5% trebuia aprobata de BNR si nu am auzit nimic in acest sens”, a declarat Murgoci.

Presedintele bancii, Horia Ciorcila, detine 5% din capitalul social, in timp ce Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este actionarul majoritar, cu 17,97%.

Simionescu: Nu trebuie sa excludem varianta vanzarii TLV

Simionescu: Nu trebuie sa excludem varianta vanzarii TLVChiar daca o potentiala tranzactie nu se va realiza curand, nu trebuie sa excludem varianta, mai ales ca TLV este o institutie de credit atractiva si cu o vizibilitate importanta.

Adrian Simionescu (foto), managerul Vienna Investment, spune ca, din punctul de vedere al cumparatorului, este cel mai bun moment, mai ales ca sistemul bancar nu merge bine si tranzactia s-ar realiza, ipotetic, la un pret mai mic decat cel din piata.

“Este cel mai bun moment de cumparare. Daca as fi un investitor cu forta financiara, as alege Banca Transilvania. Insa punctul de vedere al vanzatorilor este mai greu, pentru ca nu cred ca sunt dispusi sa vanda la un pret mic, mai ales ca au fost si vor veni vremuri mai bune”, spune el.

In acelasi timp, sansele sa fie impiedicata o actiune de preluare pe bursa sunt mai mici, pentru ca actionariatul este dispersat, numarul de actiuni este mare si este greu de controlat.

“Nu as abandona ideea vanzarii Bancii Transilvania, chiar daca nu se va concretiza foarte curand. Trecem prin cea mai grea perioada a crizei financiare si este mai putin posibila finalizarea unei tranzactii, dar interes exista”, spune Simionescu.

La sfarsitul lunii iulie, presa internationala scria ca National Bank of Greece ar fi interesata de achizitia TLV, dar directorul financiar al institutiei a negat informatiile.

In perioadele in care zvonurile circulau in media, TLV devenise vedeta bursei, fiind in topul tranzactiilor si al aprecierilor. Ieri, insa, titlurile au stagnat la cotatia de 1,61 lei, fiind tranzactionate 2,7 milioane de actiuni, cu o valoare totala de 4,3 milioane euro, pe piata Regular.







Cum se cumpara o companie listata pe bursa?

Cum se cumpara o companie listata pe bursa?Reglementarea in domeniul pietei de capital prevede obligativitatea derularii unei oferte publice de cumparare/preluare, in conditiile legii, daca un investitor intentioneaza sa dobandeasca un anumit pachet de actiuni depasind 33%, respectiv 50% ("pozitii de control") din capitalul social al emitentului.

Avand in vedere ca o astfel de pozitie se dobandeste o singura data, respectiv la momentul atingerii pragului, obligativitatea derularii ofertei publice exista doar la respectivul moment, nu si ulterior, se arata pe site-ul avocatnet.ro.

In cazul unei oferte publice de cumparare, Societatea de Servicii de Investitii Financiare va redacta prospectul de oferta publica, va realiza centralizarea subscrierilor si va gestiona legatura cu Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare in vederea avizarii ofertei.

Oferta publica de preluare este operatiunea prin care o persoana fizica sau juridica isi manifesta interesul de a cumpara toate actiunile detinute de alti actionari la societatea respectiva.

Un impact legislativ asupra reglementarii ofertei publice de preluare obligatorie este Instructiunea nr. 3/2009 privind detinerile directe si indirecte, adoptata de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si publicata in Monitorul Oficial nr. 442 din 29.06.2009, care stabileste modalitatea de determinare a detinerilor directe, respectiv indirecte in vederea calcularii pragului de 33% amintit mai sus, prag ce va atrage obligativitatea lansarii ofertei publice de preluare, noteaza sursa citat.

Fata de proiectul initial al Instructiunii CNVM, textul adoptat introduce o noua notiune - lant de detineri; astfel, daca la fiecare nivel al lantului de detineri exista posibilitatea de a influenta, direct sau indirect, modalitatea de exercitare a majoritatii drepturilor de vot, atunci aceste detineri se considera indirecte si se vor adauga la calculul procentului de 33%, atragand astfel obligativitatea lansarii ofertei publice de preluare.