Lichiditatea a scazut cu 15 mil. euro fata de saptamana anterioara

Lichiditatea a scazut cu 15 mil. euro fata de saptamana anterioaraLichiditatea pietei de actiuni s-a comprimat semnificativ in saptamana 31 august - 4 septembrie, cu 37%, pana la 100,71 milioane lei (23,79 milioane euro), dupa ce in saptamana precedenta schimburile insumasera 160,97 milioane lei (38,18 milioane euro).

In schimb, Bursa a fost animata in ultima saptamana de tranzactiile cu instrumente financiare cu venit fix, care au insumat 90,13 milioane lei, cel mai mare rulaj fiind realizat cu titlurile de stat.

Capitalizarea pietei reglementate a BVB a coborat cu 4% in ultima saptamana, la 74,87 miliarde lei (17,64 miliarde euro), de la 78 miliarde lei (18,5 miliarde euro) la finalul saptamanii anterioare.

"Bursa a inceput saptamana cu cateva sedinte de corectii, induse de un sentiment general in piata ca dupa sase luni de aprecieri puternice este normala si o scurta perioada de scaderi, fara un flux de stiri negativ insa, bursele si-au revenit usor pe final de saptamana", arata raportul. saptamanal de analiza al casei de brokeraj Intercapital Invest.

Totodata, analistii Intercapital considera ca revenirea din a doua parte a saptamanii poate fi pusa pe seama unei prudente mai mari la vanzare, in conditiile in care investitorii isi pastreaza optimismul in privinta mentinerii unei ponderi mai mari de actiuni in portofoliu.

Pe de alta parte, analistii de la Prime Transaction sustin ca actualul context din pietele internationale este unul de asteptare, in conditiile in care "opinia care se bucura de cea mai mare raspandire este aceea ca este posibil ca avansul puternic inregistrat de burse din luna martie si pana acum sa nu mai fie acoperit de potentialul de revenire a economiei".



Marcarile de profit coboara indicii Bursei

Marcarile de profit coboara indicii BurseiIndicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri (blue-chips) listate la BVB, a scazut cu 3,33% in ultima saptamana, ajungand la 4.201,28 puncte, in vreme ce indicele compozit al pietei, BET-C, care reflecta evolutia actiunilor listate la primele doua categorii ale Bursei cu exceptia SIF-urilor, a pierdut 3,72%, pana la 2.474,65 puncte.

Pe de alta parte, BET-FI, care arata evolutia celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a incheiat sedinta de vineri la nivelul de 21.422,55 puncte, inregistrand la nivel saptamanal cea mai mare scadere dintre indici, de 4,28%.

Totodata, indicele ROTX, jucat la Bursa din Viena, care reflecta evolutia a 15 dintre cele mai tranzactionate companii de la BVB, a coborat cu 3,54%, in intervalul 31 august - 4 septembrie, pana la 8.887,14 puncte.

O evolutie descendenta a inregistrat si indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, cu un declin de 3,46%, la 410,47 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a 10 titluri din sectorul energetic de la Bursa, a scazut cu 2,49%, pana la nivelul de 535,96 puncte.

Titlurile celor cinci societati de investitii financiare (SIF) au atras schimburi totale de 50,17 milioane lei, adica jumatate din lichiditatea totala a pietei de actiuni

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai cautate din piata in ultima saptamana, cu schimburi totale de 21,47 milioane lei, iar cotatia lor a coborat cu 5,93%, la 1,11 lei/actiune, in vreme ce titlurile SIF Transilvania (SIF3) au pierdut 3,10%, la 0,6250 lei, pe un rulaj de 10,64 milioane lei.

De asemenea, actiunile SIF Moldova (SIF2) au inregistrat o depreciere de 2,97%, la 0,98 lei/actiune, iar schimburile au totalizat in ultima saptamana 10,36 milioane lei.

In schimb, presiunea la vanzare s-a resimtit cel mai mult pe titlurile SIF Muntenia (SIF 4), care s-au ieftinit cu 6,38%, ultimul pret fiind de 0,66 lei, iar rulajul saptamanal s-a cifrat la 4,33 milioane lei. O evolutie negativa au avut si actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1), dar pretul acestora a scazut cel mai putin din sector, cu 2,86%, la 1,02 lei.


Bancile si petrolul, in atentia investitorilor

Bancile si petrolul, in atentia investitorilorTitlurile bancare au atras schimburi de 28 milioane lei in ultima saptamana, adica 28% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile BRD SocGen (BRD) au inregistrat cea mai mare lichiditate din acest sector, de 13,28 milioane lei, si s-au ieftinit puternic - cu 5,47%, - pana la cotatia de 12,10 lei.

De asemenea, titlurile Banca Transilvania (TLV) au incheiat saptamana in scadere, dar mult mai usoara, de 0,63%, ultimul pret din sedinta de vineri fiind de 1,58 lei, iar tranzactiile saptamanale au insumat 11,23 milioane lei.

O tendinta similara s-a remarcat si pe singurul emitent international de la BVB, Erste Bank (EBS), actiunii bancii austriece pierzand 4,57% din valoare, la cursul de 121,20 lei, pe fondul unor schimburi de 3,25 milioane lei.

Si actiunile Rompetrol Rafinare (RRC) au ramas in atentia investitorilor in ultima saptamana, in contextul in care este asteptata oferta de preluare din partea companiei mama, The Rompetrol Group, controlata KazMunaiGaz. Astfel, schimburile cu actiuni RRC s-au ridicat la 5 milioane lei, dar cotatia nu a reusit sa reziste tendintei generale a pietei si a coborat cu 0,98%, la 0,0507 lei.

Grupul Rompetrol trebuie sa lanseze pana in 9 octombrie oferte de preluare la cele doua companii de pe Bursa pe care le controleaza (Rompetrol Rafinare si Rompetrol Well Services), dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a prelungit cu 30 de zile termenul pana la care sa intocmeasca rapoartele de evaluare pe baza carora sa anunte pretul de oferta.

Pe de alta parte, actiunile Petrom (SNP) au suferit in ultima saptamana o depreciere de 1,92%, la pretul de 0,2550 lei, pe un rulaj de 4,49 milioane lei.

Pe sectorul utilitatilor, actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au ieftinit semnificativ - cu 5,50% - pana la pretul de 151,10 lei, in urma unor schimburi de 1,32 milioane lei, iar titlurile Transelectrica (TEL) au afisat o scadere de 2,96%, la 13,10 lei, pe suportul unei lichiditati de 1,16 milioane lei.


Stiri asteptate in urmatoarele zile

Stiri asteptate in urmatoarele zileIn prima zi a saptamanii sunt asteptati indicii valorici ai cifrei de afaceri din industrie, ai comenzilor noi si indicatorii de risc bancar, alaturi de centrala riscurilor bancare (credite acordate si angajamente asumate, pondere sue restante in total sume datorate) in Romania.

Marti, alaturi de productie industriala din Uniunea Europeana, se vor afla si indicii productiei industriale si cifra de afaceri in comert si servicii din tara noastra.

Pe 9 septembrie, miercuri, pe plan local se va afisa comertul international cu bunuri al Romaniei, alaturi de increderea consumatorilor din Marea Britanie. In aceeasi zi, Fed va publica sumarul comentariilor asupra conditiilor economice actuale.

Ultimele doua zile ale saptamani vor fi mai plina in evenimente si stiri. Astfel, pe langa indicele preturilor de consum in Romania, joi va avea loc sedinta de politica monetara a Bancii Angliei, buletinul lunar al Bancii Centrale Europene si se va afla deficitul commercial al Statelor Unite ale Americii.

Vineri, 11 septembrie, va aduce balanta de placi a Romaniei, datele finale despre PIB-ul Japoniei, productia industriala,i preturilor de consum, indicele preturilor de productie, vanzarile cu amanuntul in China dar si sentimentul consumatorilor in SUA, date preliminare de la Universitatea din Michigan.