Structura finala a portofoliului primul pas

Aproape doi ani de cautari, amanari, aprobari si selectii au dus catre alegerea firmei americane Franklin Templeton Investments pentru administrarea averii controversatului fond, asteptat de piata de capital.

Cu toate acestea, dupa alegerea administratorului, aprobarea sa de catre actionari a fost amanata, din cauza lipsei de cvorum, la jumatatea lunii iulie.

Alegerea unui administrator de talie internationala ar putea insemna un pas important in “normalizarea” fondului, dar trebuie tinut cont si de faptul ca statul este, in continuare, actionarul majoritar, avand si cea mai mare putere de decizie.

Rares Nilas (foto), directorul BT Securities, spera ca odata cu acest pas, Fondul Proprietatea va intra in normalitate, cu o administrare profesionista, listarea la Bursa fiind mai aproape.

“In primul rand, este nevoie de o evaluare oficiala a participatiilor, din care sa rezulte valoarea reala intrinseca a Fondului. E foarte greu sa facem noi recomandari de vanzare sau cumparare. Pana acum s-a mentinut un status-quo de la Guvern, de acum ar trebui sa fie o administare profesionista. Cred ca experienta Franklin Templeton va aduce un plus de valoare, este un pas inainte”, sustine Nilas.

Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville, spune ca primul si cel mai important pas trebuie sa fie finalizarea structurii portofoliului fondului, care este destul de neclara.

“Apoi ar trebui sa urmeze procesul de alocare de la stat catre despagubiti, astfel incat acesta sa nu aiba o detinere mai mare de 30%”, spune Ciubotaru, pentru Wall-Street.

In sedinta de ieri, actionarii FP au votat toate punctele de pe ordinea de zi a adunarii generale ordinare, cu voturile a 99% din actionarii prezenti in sala.

"Ministerul de Finante a avut cateva obiectii, in legatura cu contractul, insa acestea s-au referit la anumite formulari tehnice, si nu de fond", a declarat un actionar al Fondului, citat de NewsIn.

Printre companiile interesate de administarea Fondului se regaseau firme precum JP Morgan, Goldman Sachs Asset Management (GSAM), Deutsche Bank, Raiffeisen Capital Management sau Morgan Stanley Investment Management. Procesul de selectie a durat mai bine de un an.

Listarea la Bursa, aproape de concretizare?

Listarea la Bursa, aproape de concretizare?Promisiunile de listare la Bursa dateaza de mai multi ani. De fiecare data, procesul era amanat, fiind invocate motive diverse. Acum, alegerea administratorului oficial ar putea fi un semnal ca in curand, actiunile Fondului se vor putea tranzactiona la Bursa.

Ieri, reprezenantii Fondului au declarat ca, odata cu aprobarea contractului de administrare, actiunile Fondului Proprietatea vor fi listate pe Bursa in aproximativ un an.

Rares Nilas sustine ca administratorul privat este nevoit sa urmeze un calendar, deci listarea este tot mai aproape.

Pe de alta parte, Andrei Ciubotaru atrage atentia asupra faptului ca statul detine controlul.

“Listarea la Bursa depinde de actionari, unde statul are cea mai mare participatie. Daca ei nu vor, nu va fi nicio listare”, afirma el.

La sfarsitul lunii iulie, Mark Mobius (foto), presedintele companiei de investitii care va administra averea Fondului Proprietatea, spunea ca listarea este unul din obiectivele principale.

Mobius a mai afirmat ca una dintre principalele obiective ale Franklin Templeton este sa se concentreze asupra cresterii valorii titlurilor FP detinute de catre actionari si sa le creeze lichiditate. El a adaugat ca deciziile in privinta administrarii FP ii apartin, in prezent, guvernului.

In aprilie, Mircea Ursache, membru in consiliul de supraveghere al Fondului si presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) declara ca Fondul Proprietatea va fi listat la BVB pana la sfarsitul lui 2009.

Cine este Franklin Templeton?

Cine este Franklin Templeton?Franklin Templeton Investments este o firma de investitii americana fondata in 1947 la New York. Din 1973, sediul principal al companiei este in San Mateo, California.

Compania ofera servicii financiare, axandu-se in principal pe fonduri mutuale si scheme de pensie. Franklin Templeton Investments are 8.680 de angajati si in 2007 a avut un profit de 1,77 miliarde dolari. Compania are sucursale in 29 de tari si ofera solutii in peste 150 de tari.

Franklin Templeton este prezenta in Romania de 12 ani, avand investitii directe de 15 milioane dolari, dar si investitii indirecte prin detinerile de actiuni la companiile straine din regiune prezente si pe piata romaneasca, a declarat Mobius.

In Romania, au vizat in special doua tipuri de actiuni: ale companiilor producatoare de marfuri si ale celor axate pe bunuri si servicii de consum.

Fondul Proprietatea a fost creat in 2005, ca solutie pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, carora nu li se mai pot restitui in natura averile confiscate. Fondul are participatii la 88 de companii, cele mai multe din sectorul energetic.

Fondul Proprietatea are un capital social de 14,24 miliarde lei, impartit in 14,24 miliarde actiuni nominative, ordinare, cu o valoare de 1 leu fiecare. Capitalul social subscris si varsat este in valoare de 13,680 miliarde lei, fiind indisponibilizate la Depozitarul Central peste 560 milioane de actiuni actiuni ale statului roman.