Intercapital, partenerul de anvergura al Investica Asset Management

Intercapital, partenerul de anvergura al Investica Asset ManagementSocietatea de brokeraj a anuntat ieri ca va cumpara 99,99% din actiunile Investica Asset Management, detinuta de senatorul UDMR Verestoy Attila, dupa incheierea unui acord cu actionarii societatii de administrare a investitiilor (SAI), conditionat de obtinerea tuturor aprobarilor necesare.

Tranzactia vine intr-un moment in care piata de brokeraj nu sta tocmai bine, din cauza reducerii semnificative a rulajului la Bursa de Valori Bucuresti si, implicit, erodarea veniturilor obtinute de SSIF-uri. Si daca cei mai pesimisti prevedeau o disparitie dramatica a jucatorilor din piata, iata ca regula nu este general valabila.

Miscarea nu face parte dintr-un plan mai vechi al brokerului, ci a venit ca urmare a deciziei actionarilor Investica de a-si face exit-ul din business, transformata intr-o oportunitate pentru Intercapital.

“Aceasta tranzactie a venit ca urmare a experientei pe care o avem in fonduri, mai ales ca am lucrat cu multi administratori in diverse proiecte, studiem si analizam piata, avem un indice al fondurilor mutuale (IFM - singurul instrument de analiza a fondurilor deschise de investitii din Romania, n.r.) si rapoarte de analiza. De-a lungul timpului am facut pasi importanti in aceasta directie si acum a venit aceasta oportunitate, legata de achizitia Investica. Ei au cautat un partener care sa le asigure o anvergura mai mare, lucru ce s-a legat foarte bine cu experienta noastra pe piata fondurilor”, a declarat Razvan Pasol (foto), directorul general al Intercapital, intr-un interviu acordat Wall-Street.

Discutiile au durat circa patru luni si negocierile au mers foarte bine, spun reprezenantii, dar procesul de achizitie a fost destul de riguros.

“Ca la carte”, spune Pasol, mai ales ca rigurozitatea e o caracteristica atat a echipei sale, cat si a actionarului majoritar, fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), ce detine 58% din actiunile companiei si care a fost si consultantul acestui deal.

De cealalta parte a parteneriatului, Leonard Visan, directorul Investica Asset Management, detinuta de senatorul UDMR Verestoy Attila, spune ca Intercapital este cel mai bun partener al acestui business. Visan va ramane in continuare director general al SAI-ului.

“Decizia de a vinde firma a venit la inceputul anului, cand actionarii au hotarat sa isi faca exit-ul din business. Am negociat cam sase luni cu diversi jucatori, am avut si alte oferte, dar am considerat ca cei de la Intercapital sunt cei mai calificati pentru a continua planurile noastre. Am pus la punct o strategie si cel mai important aspect care a contat in decizia noastra este ca planurile noastre au concis si ei au echipa foarte buna, capacitatea si logistica necesara”, a declarat Visan, pentru Wall-Street.

Investica Asset Management detinea 0,1% din piata de fonduri in luna august, cu active totale de aproximativ 3 milioane de lei, din care 1,1 milioane ale fondului deschis Altius.



Sinergia dintre broker si SAI

Sinergia dintre broker si SAIChiar daca in piata sunt cativa jucatori care au si asset management si intermediere financiara, acestia fie fac parte din grupuri bancare mari, fie au fost infiintate de la zero.

Intercapital isi cumpara divizie de asset management, iar sinergia dintre cele doua entitati devine marea provocare.

Activitatile sunt complementare si strategia vizeaza stapanul investitor. De acum, cand un investitor va merge la Intercapital, acestia ii vor pune la dispozitie si un alt instrument, in afara de cele clasice de brokeraj.

Mai mult, privind in urma, vedem o ampla experienta a SSIF-ului in zona de fonduri, prin parteneriatul cu Certinvest, pana in 2007 cand a fost cumparat de Aviva sau prin proiectul OTP Wise Ro.

“Noi mai faceam distributie pentru fonduri, nu este ceva nou, dar acum se integreaza mai multe produse sub aceeasi umbrella. Avem experienta noastra si a lor, avem resure, o baza de clienti si o reputatie buna in piata, factori pe care ii vom folosi la maxim”, spune Pasol.

In plus, directorul adjunct al firmei, Adi Lupsan (foto), explica un alt aspect al acestei tranzactii: potentialul ridicat al pietei romanesti de asset management.

“In Romania, industria fondurilor mutuale este extreme de redusa si cred ca este extrem de important sa urmarim acest domeniu, cu potential de crestere foarte mare si sa il fructificam. La un moment dat, criza se va termina dar potentialul ramane in continuare, mai ales pe o astfel de piata subdimendionata”, motiveaza el inclinarea spre un SAI.

In privinta proiectelor de viitor, Pasol este secretos, spunand ca prefera sa le anunte in momentul concretizarii, decat sa le anticipeze. Cu siguranta, vom vedea surprize si o strategie treptata de crestere.

Conncret, echipa Investica va ramane in aceeasi formula, Visan va fi director general dar se ba schimba consiliul de administratie si vor imparti acelasi sediu.

Cei doi reprezentanti ai Intercapital Invest povestesc la in urma cu doi ani a existat o idee de a face un fond propriu, cand toata lumea isi infiinta fonduri de investitii. “Dinamica fondurilor mutuale era foarte mare atunci, dar ne-am gandit mai bine si am lasat-o la stadiul de idee”, spune Lupsan.

Mai mult, pana la preluarea SAI Certinvest de catre Aviva, in septembrie 2007, parteneriatul intre fond si Intercapital impiedica orice intentie de preluare a unei astfel de firme.

Insa, in final, Pasol spune ca este mult mai eficient sa preiei un mecanism care deja functioneaza. “Un fond de investitii are nevoie de un soft, de aprobari, avize, proceduri specifice. Cu siguranta se poate face si de la zero, dar eforturile sunt mult mai mari”.


Pretul de criza - jumatate de milion de euro?

Pretul de criza - jumatate de milion de euro?Valoarea tranzactiilor nu a fost dezvaluita de cele doua parti implicate, dar specialistii in fuziuni si achizitii (M&A) au facut cateva estimari.

In primul semestru al anului, cele doua fonduri administrate de Investica detineau active de 3 milioane lei (710 mii euro), cu o cota de piata de 0,1%, respectiv 0,2% pe piata de organismele de plasament deschise si inchise de investitii.

Consultantii in M&A contactati de Wall-Street estimeaza valoarea acestei tranzactii la 4-5 sute de mii de euro, un pret foarte bun tinand cont de valoarea activelor afisate pe primul semestru.

Reprezentantii Intercapital Invest au declarat ca achizitia a fost facuta din capitalurile proprii ale firmei, care la finalul anului trecut erau de peste 2,5 milioane de euro.

“In perioade de variatii extreme se pot detasa anumiti jucatori, care au lichiditati pentru achizitii. Cand ai resurse proprii imobilizate in piata si te prind niste caderi masive, esti nevoit sa astepti vremuri mai bune”, crede Adi Lupsan.

Marian Tescaru (foto), managing partner al firmei de consultanta in M&A Altria Capital, este de parere ca aceasta tranzactie este, practic, esenta naturala a businessului din brokeraj, este cea mai la indemana forma prin care un SSIF se poate dezvolta.

“Intercapital are chiar posibilitatea de a se transforma intr-o banca de investitii, cu activitate in brokeraj, asset management, private banking, consultanta si alte activitati conexe. In opinia mea, este o miscare foarte buna pentru un broker care are bani si care nu a preferat sa astepte sa treaca criza pentru a se dezvolta”, a explicat Tescaru, pentru Wall-Street.

Mihai Pop, partener in cadrul firmei de consultanta Osprey Partners, a declarat ca in acest moment, pe piata romaneasca sunt scoase la vanzare foarte multe Societati de Administrare a Investitiilor, dar finalizarea tranzactilor depinde de existenta cumparatorilor si de conditiile de negociere.


In vreme de criza, Intercapital vine cu surprize si premiere in piata

In vreme de criza, Intercapital vine cu surprize si premiere in piataDaca pana anul trecut, Intercapital era cea mai mare casa de brokeraj, orientata pe partea de retail si se mentinea in topul intermediarilor, in 2009 SSIF-ul se detaseaza, cu o serie de surprize si premiere.

Oficialii spun ca face parte din strategia business-ului, de a fi inovativi si de a fructifica oportunitatile crizei si ca lucrurile nu se vor opri aici.

“Mai avem surprize, chiar in acest an. Dintotdeauna am avut o strategie inovatoare si am decis sa nu o inghetam pe timp de criza. Vrem sa facem lucruri interesante, pentru ca acum e momentul sa pregatesti cresterea viitoare. Daca aceasta criza ar dura 3 ani si am sta doar sa ne plangem de pierderi, lumea ne va uita. Chiar daca dimensiunea pietei de capital este mai redusa in prezent, venim cu lucruri noi, in sprijinul investitorilor”, conchide Razvan Pasol.

In luna iunie, Intercapital a lansat, in parteneriat cu OTP Asset Management, primul fond de investitii cu capital garantat, care va fi listat la bursa in saptamanile urmatoare.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a avizat prospectul de oferta si urmeaza ca pana la finalul lunii, sa primeasca si avizul Comisiei de admitere la tranzactionare si Consiliului Bursei de Valori Bucuresti, pentru a fi listat.

Produsul este primul de acest gen pe piata de capital romaneasca si a atras interesul investitorilor, in perioada de subscrieri, datorita componentei de criza.

Intercapital Invest are un capital social de 6,7 milioane de lei. Actionarul majoritar al companiei este Fondul Romano-American pentru Investitii (RAEF), ce detine 58% din actiunile companiei.

RAEF este specializat pe sectorul serviciilor financiare si a avut investitii in Banca Agricola, Banca Romaneasca, Certinvest, Motoractive, Domenia Credit si Estima Finance (ultimele trei vandute in 2006 catre grupul General Electric, iar Certinvest vanduta catre grupul Aviva).

In afara detinerii RAEF de 58% din capitalul social, 22% din actiuni sunt detinute de Domnul Eugen Voicu, fostul actionar majoritar al companiei inainte de preluarea de catre RAEF. Restul actiunilor Intercapital Invest sunt detinute de persoane fizice si juridice romane, conform informatiilor publicate pe site-ul SSIF-ului.