1 / 4

Piata de capital este ca un microb

Povestea lui Vergil Popescu (foto) incepe in 1984, cand a reusit sa "fuga" de regimul comunist, ca delegat in Statele Unite, din partea firmei unde lucra la acel moment. Dupa un schimb de experienta acolo, a urmat stabilirea definitiva.

Oficial, era un emigrant politic, o fatada de conjunctura ce ascundea dorinta unui tanar de a evada dintr-o tara limitata, intr-o lume noua si promitatoare.

Printre meseriile unui emigrant, in acea perioada, erau si cele de broker sau investor adviser (consultant de investitii). Asa ca Popescu a inceput la o banca de investitii, la front office, investor adviser, ajungand al treilea om in firma, pe pozitia de vicepresedinte.

In primii ani dupa revolutie, USAID (United States Agency for International Development - Agentia Nationala a Statelor Unite pentru Dezvoltare internationala) a batut palma cu Guvernul Romaniei pentru a constitui piata de capital, oferind gratuit softul Nasdaq din anii '70 si traininguri.

In acest parteneriat, Popescu a venit ca delegat la prima conferinta de colaborare intre Romania si SUA, trimis de partea americana, pentru a contribui la infiintarea unei burse moderne, unde i s-a cerut sa scrie un abecedar de investitii.

Cartea insemna prima scriere ce avea sa stea la baza infiintarii pietei de capital si educarii tinerilor romani. Era un domeniu nou, ambiguu intr-un tanar stat democratic, aflat inca in tranzitia de la totalitarism la capitalism.

“Am facut abecedarul, apoi un dictionar si m-am prezentat sa fac cursurile, platite de americani la acel moment. Tot venind in tara de mai multe ori pe an, m-am insurat si am ramas aici”, povesteste Popescu.

Desi aportul sau la infiintarea bursei moderne este esential, profesorul brokerilor din Romania prefera sa nu se numeasca fondator. “Foarte multi isi acorda acest atribut. Eu am sapat doar groapa pentru fundatia pietei de capital. Din pacate, sunt cam ultimul Mohican, cei care au participat la acel moment nu si-au mai continuat activitatea si s-au apucat de altele. Asa ca eu am ramas cel mai batran si ultimul din ierarhie”, mai spus Popescu.

CV-ul sau este impresionant. Inainte de a pleca din tara a lucrat in comert exterior, control trafic aerian. Dupa 1995, printre orele de la Asociatia Brokerilor si cariera de profesor universitar, Popescu a fost si consultant national cu programul PHARE si presedintele ANSVM (Asociatia Nationala a Societatilor de Valori Mobiliare).

Mai mult, el este doctor in economie, membru al academiei Romano-Americane si ofera consultanta in investitii. "Imi ajut prietentii si pe toti cei care imi cer sfatul in acest sens", explica el, fara a completa cu clienti sau persoane importante. In prezent, este vicepresedintele Asociatiei Brokerilor.

Chiar daca de-a lungul timpului a testat mai multe meserii care ii lipsesc si acum, bursa a devenit un viciu.

“Piata de capital este ca un microb. Asa cum echipele de fotbal au suporteri pana la moarte, si in piata de capital este acelasi sentiment. Odata ce lucrezi, intelegi mai multe, traiesti cu aceasta piata, stii mai multe si devii dependent".



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri