Miza pe retail, dupa plecarea institutionalilor

Miza pe retail, dupa plecarea institutionalilorMigrarea investitorilor internationali de calibru de pe piata de capital romaneasca a afectat vizibil lichiditatea si cotatiile titlurilor listate. Aceasta tendinta din ultimele luni a avut efecte negative si asupra brokerilor, care au fost fortate sa isi regandeasca strategia.

De aproape doi ani, divizia locala de brokeraj a grupului belgian de servicii financiare KBC Securities a fost unul dintre cele mai active SSIF-uri de la Bursa de Valori Bucuresti, avand rulaje semnificative si mizand, in majoritate, pe investitorii institutionali.

Charlotte Van den Abeele (foto), director general adjunct al KBC Securities, spune ca s-au orientat, intr-o prima faza, pe zona institutionala, aceasta fiind cea mai importanta” si pe corporate finance, dar pregatirile pentru expunerea pe retail au inceput de cativa ani.

“Investitorii institutionali au suferit foarte mult din cauza crizei si, pentru a ne diversifica business-ul, am decis sa intram pe segmentul clientilor de retail, in care vedem potential”, a declarat Charlotte Van den Abeele.

Compania a lansat platforma online u-Trade care permite investitorilor sa tranzactioneze pe mai mult de 20 de piete de capital din intreaga lume.

Oficialul KBC sustine ca pregatirea platformei de tranzactionare a inceput in urma cu cativa ani. “Ne-a luat mai mult timp, pentru ca am vrut sa fie totul pus la punct cand o dam spre folosire. Sistemul a fost inspirat de unul activ de 10 ani in Belgia si Polonia, dar refacut si adaptat pietei romanesti”, a mai spus managerul.

In prezent, divizia de brokeraj online a KBC are doar “cateva sute” de investitori, pentru ca, pana acum, miza companie a fost pe clientii “high net worth” (institutionali).


Platforma online din Romania un proiect din 2007

Sistemul de tranzactionare u-Trade este activ in pietele din Belgia si Polonia de 10 ani, fiind refacut pentru a raspunde cerintelor locale.

Patrick Vande Kerckhove (foto), seful diviziei de brokeraj de retail KBC Securities, a explicat ca proiectul pentru Romania a inceput in 2007, cand au inceput studiile de piata, concurenta si nevoile locale.

“Dupa Belgia si Polonia, Romania are un potential foarte mare, care trebuie fructificat. Mai mult, competitia stransa din brokeraj ne-a aratat ca piata se maturizeaza si merita sa te dezvolti”, a declarat Kerckhove.

Prin sistemul U-trade investitorii pot accesa 20 de piete de pe un singur cont online. Platforma ofera servicii de brokeraj, custodie si analiza pe pietele americane, din grupul Euronext si bursele din Europa Centrala si de Est.

“Suntem convinsi ca segmentele de piata de retail din Romania are inca potential, succesul aplicatiei este garantat de faptul ca acesta a fost special adaptata particularitatilor pietei de capital autohtone combinand reglementarile locale cu cele mai bune practici internationale”, a declarat Sorin Apostol, director general KBC Securities Romania.

Comisioanele de tranzactionare variaza intre 0,5% si 0,7% in functie de rulaje. Taxa lunara de utilizare a aplicatiei este de 50 lei, iar pachetele de date in timp real pentru bursele internationale variaza intre 10 si 30 lei.

Ce ofera sistemul u-Trade

Ce ofera sistemul u-TradeInstrumentul pus la dispozitie de KBC Securities Romania ofera acces in timp real pe pietele americane (NYSE Euronext, Nasdaq), pe cele europene (Euronext Amsterdam, Bruxelles, Paris, Lisabona), dar si pe cele din Europa Centrala (Budapesta, Praga, Varsovia), cu posibilitatea de a primi, contra cost, date in timp real.

De asemenea, mai sunt disponibile si alte burse - Toronto, Londra, Frankfurt, Madrid, Milano, Zurich - dar datele sub obtinute cu o intarziere de aproximativ 15 minute.

uTrade ofera date standard in timp real pentru Bursa de Valori Bucuresti. In prezent, piata Sibex este vizibila doar in sistem, pana la actualizarea platformei sibiene.

Securitatea ordinelor este asigurata de utilizarea unui dispozitiv ce ofera un nivel de securitatea mai mare decat o parola obisnuita. Sistemul este disponibil non-stop, investitorul avand posibilitate sa introduca ordine chiar si in afara orelor de program ale burselor.

Pentru piata din Romania, comisioanele variaza intre 0,5 - 0,7%, in functie de volumele de activitate. Taxa lunara de utilizare a aplicatiei este de 50 de lei, iar pachetele de date in timp real pot fi configurate modular in functie de cerintele clientului, variind intre 10 si 30 de lei pe luna.

In afara de aplicatiile de stiri si analiza pentru peste 200 de companii, partea de analiza tehnica este inca doar la stadiul de notiuni elementare, compania avand in plan un proiect de dezvoltare a acestui segment.

In ultimii trei ani, KBC Securities a avut o cota de piata medie de 10,70%, maximul fiind atins in 2007, cand detinea 11,39%, cu o valoare a tranzactiilor de 4,3 miliarde de lei. Acum doi ani, activitatea din total a institutionalilor era a fost de 89%.

Rulajele anuale au scazut dramatic, la 1,9 miliarde anul trecut si doar 688 de milioane in primele 9 luni ale actestui an, cand institutionali au avut un procent de 65% din total, fata de 88% anul trecut.