Rezultatele ar putea fi mai bune raportat la T2

Rezultatele ar putea fi mai bune raportat la T2Producatorul de piese pentru avioane Aerostar Bacau (ARS) va fi prima companie care isi va face publice rezultatele financiare, dupa care vor urma cele mai importante societati de la Bursa.

Analistii consultati au afirmat ca, pe ansamblu, societatile vor afisa scaderi ale rezultatelor pe fondul scaderii cererii, dar raportat la primele trimestre ale anului politica de reducere a costurilor se va vedea prin afisarea de profit.

“Companiile care vor raporta profituri pentru trimestrul al treilea o vor face datorita masurilor de reducere a costurilor, nu datorita majorarii veniturilor. Intr-un scenariu optimist, ma astept sa vad date financiare mai bune decat in T2, totusi ma astept sa domine rezultatele proaste”, a declarat pentru Wall-Street Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction.

Andrei Radulescu, analist la Target Capital, se asteapta ca societatile sa performeze decent, comparativ cu rezultatele din primul si al doilea trimestru, si la o stabilizare fata de perioada mai-iunie.

El vede rezultate bune pentru companiile din industria prelucratoare, cele care produc echipamente electrice, gen Iproeb (IPRU), si cele care au reluat exporturile de materii, un exemplu fiind Azomures (AZO).

“Ma astept ca BRD sa afiseze rezultate foarte bune fata de primele trimestre. De asemenea, vad date financiare bune la Condmag (COMI), Prospectiuni (PRSN) si am putea suprize bune la Alro Slatina (ALR), Alumil (ALU), TMK Artrom (ART) si Santierul Naval Orsova (SNO)”, afirma Andrei Radulescu.

De asemenea, analistul estimeaza ca sectorul avicol sa afiseze rezultate decente sau bune, ca urmare ca orientarii populatiei spre consumul de carne mai ieftina, cea de pui.

Bursa s-a decorelat de pietele externe

Bursa s-a decorelat de pietele externeIndicii Bursei de la Bucuresti au incheiat sedinta de ieri in scadere, sectorul societatilor de investitii financiare (SIF) fiind cel mai afectat, decorelandu-se de evolutiile pozitive din partea burselor din Europa si SUA.

Lichiditate Bursei a urcat la 32,2 milioane lei (7,5 milioane euro), ca urmare a cinci tranzactii cu titluri de stat in valoare de 19,3 milioane lei (4,5 milioane euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a scazut cu 0,71%, pana la 4.642,78 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a coborat cu 1,27%, pana la 2.786,31 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci SIF-uri, a pierdut 2,27%, pana la 22.841,98 puncte, cea mai mare scadere dintre indici.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a pierdut 1,37%, pana la 454,44 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,96%, pana la 616,70 puncte.

“Se poate vorbi de o decorelare de pietele externe, determinata de riscul politic care opereaza asupra finantelor publice si a imprumuturilor pe care trebuie sa le primim de la Comisia Europeana si Fondul Monetar International”, este de parere reprezentantul Target Capital.

El sustine ca aceasta decorelare nu poate dura cateva zile, Bursa urmand a fi influentata de pietele externe pe termen mediu si lung, dupa ce conflictele politice se vor incheia.

Paul Brendea ne-a explicat ca nu a existat o forta de crestere si nicio determinare atat din partea cumparatorilor, cat si din partea vanzarilor, investitorii fiind in expectativa.

Actiunile SIF Oltenia (SIF5) au fost cele mai lichide din piata, cu un rulaj de 4,36 milioane lei, si s-au depreciat cu 2,59%, la 1,13 lei, fiind urmate de titlurile SIF Moldova (SIF2) cu un declin de 2,83%, pana la 1,03 lei, pe o lichiditate de 2,61 milioane lei.

Din sectorul bancar, actiunile Bancii Transilvania (TLV) s-au mentinut la 1,80 lei, in urma unor tranzactii de 1,39 milioane lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) au generat tranzactii de doar 350.600 lei si au stagnat la cotatia de 13 lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 518.400 lei, iar titlurile au pierdut 2,74%, pana la 0,284 lei, in timp ce actiunile Transgaz Medias (TGN) s-au depreciat cu 1,34%, la 154,40 lei, in urma unor tranzactii de 188.900 lei.

Radulescu: Pietele externe ar putea intra intr-un bear market

Radulescu: Pietele externe ar putea intra intr-un bear market“Pe termen scurt, pe pietele externe planeaza incertitudinea, investitorii sunt dezamagiti de mersul economiei mondiale, desi unii indicatori au afisat date peste estimari”, declara Radulescu.

El este de parere ca daca nu ar fi rezultatele bune ale unor companii internationale am fi asistat la corectii mult mai devreme. “Dupa finalizarea perioadei de raportari am putea asista chiar la un bear-market pe pietele internationale”, concluzioneaza Andrei Radulescu (foto).

La inceputul sedintei de tranzactionare bursele din Statele Unite se apreciau, evolutie regasita si pe pietele din Europa, ca urmare a rezultatelor financiare ale Microsoft. Insa pe parcurs, pietele internationale au trecut pe scaderi, iar bursele europene au inchis pe pierderi.

Indicele FTSE 100, al Bursei din Londra, a inchis in scadere cu 0,97%, pana la 5.191,47 puncte, indicele DAX, al pietei din Frankfurt, a pierdut 1,71%, pana la 5.642,16 puncte.

Indicele celor mai solide 40 de actiuni de la Bursa din Paris, CAC40, a coborat cu 1,68% pana la 3.744,45 puncte.

Indicii burselor americane inregistrau scaderi de sub un procent in jurul orei 19.00, ora Romaniei, cea mai mare pierdere fiind inregistrata de indicele Dow Jones, de 0,74%, pana la 9.898,49 puncte.

Indicele Standard & Poor’s 500 scadea cu 0,69%, pana la 1.072,19 puncte, in timp ce Nasdaq se deprecia cu 0,28% la 2.148,47 puncte.