1 / 5

Miza pe retail, online si piete internationale

In spatele potentialului urias pe care il vad brokerii in micul investitor sta criza. Actorii pietei anticipau inca de anul trecut ca scaderea volumului de tranzactionare va duce la o regandire a afacerilor de la bursa. Si cum un bun manager vede potential in vremuri tulburi, brokerii institutionali de altadata isi indreapta atentia spre o zona subdezvoltata, dar cu potential pe termen lung.

In ultima saptamana, Credite Europe Bank, KBC Securities si Alpha Finance au anuntat lansarea unor platforme online destinate investitorilor de retail, cu expuneri pe pietele internationale.

Tinand cont de conjunctura politica si economica instabila, ce va continua sa influenteze piata de capital romaneasca, mai degraba in sensul incertitudinii, pasul expunerii pe alte piete este firesc. Dar si mult mai dificil, crede Mihail Ion (foto), presedintele Raiffeisen Asset Management.

“Este nevoie de multa expertiza. Daca pana acum, in Romania, ne-am bazat pe firmele de brokeraj care faceau analize ale emitentilor, acum vorbim de nume mari si de rapoarte ample de research. Pe termen lung, este un pas important. Este o diversificare a business-ului, o evolutie in contextul in care universul investitional local este ingust”, explica seful RAM.

Presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache, spune ca aceasta tendinta de extindere spre servicii online, globale era conturata de mai mult timp, fiind fireasca.

“Perioada pe care o traversam a accelerat acest proces, brokerii nu mai sunt atat de presati si se pot concentra pe acest aspect. Este o perioada propice pentru societatile care au resurse sa isi dezvolte accesibilitatea si deschiderea catre mai multe piete”, a declarat Farmache, pentru Wall-Street.

Asadar, este vorba de o repozitionare, intr-un context deloc favorabil.

Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, spune ca brokerii incearca orice ca sa faca bani, in conditiile in care o buna parte din clientii actuali nu mai tranzactioneaza si, implicit, veniturile din comisioane sunt in scadere.

“Companiile mizeaza pe bursele straine pentru ca vin cu know-how-ul, platforma le este servita de grupul financiar din care fac parte si incearca aceasta abordare si in Romania”, explica Paul.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri