1 / 4

O zi verde pe toate bursele

Ziua de ieri a fost marcata de stirea ca economia Statelor Unite a inregistrat in al treilea trimestru o crestere de 3,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste asteptari, dupa patru trimestre la rand de contractie.

Efectele au fost vizibile in toate pietele lumii. Futures-ul american a deschis pe plus, Europa a inchis cu aprecieri semnificative, iar Bursa din Bucuresti a urmat aceeasi tendinta, mai ales dupa corectiile din ultimele saptamani.

Indicele BET, care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 2,20%, iar indicele compozit BET-C a urcat cu 2,60%.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare (SIF), a castigat 3,60%, in timp ce ROTX, jucat la Bursa din Viena, a crescut cu 1,83%.

In acelasi timp, indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 2,59%, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a crescut cu 2,62 de procente.

Cresterea suplimentara a futures-ului american, provocata de datele despre economie, a dus la o amplificare a cresterilor in a doua parte a sedintei.

“Acest PIB se datoreaza injectiilor de lichiditate ale FED si impulsionarii consumului de catre administratia americana. In urmatoarele 3-6 luni, aceste masuri nu vor avea acelasi impact, pentru ca programul bancii centrale se va termina. In lipsa unui avant al sectorului privat, cresterile din economie se vor sfarsi si pietele financiare vor scadea”, a explicat Andrei Ciubotaru, senior broker la Tradeville.

Schimburile realizate pe piata de actiuni a BVB s-au cifrat la 39,48 milioane lei (9,16 milioane euro), in crestere cu 28% fata de nivelul din ziua precedenta, de 30,74 milioane lei. Totodata, pe piata de obligatiuni a fost transferat un pachet cu titluri de stat, pentru suma de 4,9 milioane lei.

Pe sectorul bancar, pretul actiunilor Bancii Transilvania (TLV) a coborat cu 1,14%, pana la 1,74 lei, in urma unor tranzactii de 3,26 milioane lei, in timp ce titlurile BRD SocGen (BRD) s-au apreciat cu 5,13%, la 12,30 lei, pe suportul unui rulaj de 1,64 milioane lei. Actiunile Erste Bank (EBS) s-au scumpit cu 1,82%, pana la 117,80 lei, pe o lichiditate de 1,86 milioane lei.

Schimburile cu actiuni Petrom (SNP) au insumat 2,67 milioane lei, iar titlurile s-au mentinut la 0,265 lei, in vreme ce titlurile Dafora Medias (DAFR) au castigat 5,88%, pana la 0,108 lei, in urma unor tranzactii de 585.600 lei.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri