1 / 7

O piata mica, bantuita de fantomele trecutului?

In luna septembrie erau 140.487 de investitori in fondurile deschise de investitii din Romania, generand active de 2,5 miliarde de lei.

Din 19 administratori de fonduri deschise, primii 7 dupa active si cota de piata sunt diviziile de asset management ale bancilor. Cumulat, fondurile administrate de primii 5 jucatori, Erste, BRD, OTP, Raiffeisen si Banca Transilvania, insumeaza peste 90% din cota toala.

Restul activelor, mai putin de 10%, se impart intre 12 SAI-uri independente, care au luat startul fara avantajul unei sustineri financiare si de renume, de la brandul-mama.

Raportat la tarile vecine, ponderea pietei fondurilor mutuale in PIB sau in optiunile de investitie este extrem de mica.

Mai mult, industria este inca bantuita de “fantoma” FNI-ului si Caritas-ului, pe care romanii cu greu o pot scoate din mentalul lor investitional. Sunt oare diviziile de asset management ocolite de aceasta prejudecata?

Mihail Ion, presedintele Raiffeisen Asset Management, considera ca fondurile de investitii recupereaza credibilitatea pierduta pricinuita de scandalurile mentionate, ca urmare a doi factori importanti: alinierea la standardele europene a legislatiei care guverneaza piata fondurilor, protectia investitorului fiind pe primul plan, si intrarea in piata de profil a bancilor importante din Romania (si Europa Centrala si de Est) prin propriile divizii de asset management si accentul pus de acestea pe informarea clientilor.

“Ambii factori influenteaza pozitiv intreaga piata, insa e posibil ca fondurile administrate de societati apartinand grupurilor bancare mentionate, care au o existenta de peste un secol, sa fie considerate de unii clienti mai solide”, explica el.

In acelasi timp, Dragos Neacsu, CEO Erste Asset Management, spune ca piata fondurilor din Romania este acum intr-o cu totul alta faza a evolutiei, comparativ cu anii de inceput, marcati de acele “fantome”.

“In primul rand, evolutiile au fost spre profesionalizarea administratorilor de fonduri, a departamentelor de depozitare si custodie ale bancilor depozitare si, desigur, si in privinta activitatilor de reglementare si supraveghere la nivelul autoritatilor de reglementare”, spune Neacsu.

Dincolo de mentalul colectiv, si el intr-o evolutie continua, operatiunile prin care sunt procesate subscrierile la nivelul administratorului de fond, care au ajuns sa fie de ordinul sutelor sau chiar sa depaseasca o mie intr-o singura zi, au necesitat eforturi substantiale atat in ce priveste infrastructura informatica, formularea procedurilor de lucru, a mecanismelor de control si, nu in ultimul rand, trainingul personalului din front-officeul retelelor bancare si al administratorului de fonduri, continua el.

Radu Hanga, seful BT Asset Management, sustine ideea ca fondurile de investitii administrate de societati membre a unor grupuri financiar-bancare sunt mult favorizate de aceasta apartenenta.

Increderea de care se bucura bancile in randul clientilor si siguranta plasamentelor favorizeaza increderea in reteaua de distributie bancara”, explica Hanga.

Mai mult, in opinia sa, fantomele gen “FNI” si “Caritas” nu ar trebui sa mai existe ca un contra-argument al fondurilor, insa ceea ce este cu adevarat important este numarul de clienti, activele sub administrare si, nu in ultimul rand, transparenta.

“Clientii pot apela oricand la o agentie a bancii a carei program il cunosc, iar operatiunile sunt mult simplificate prin aceasta interfata”, a continuat directorul BT AM.

Oficialii OTP considera ca industria administrarii de active a trecut peste aceste episoade, dovada ca primii jucatori din piata sunt reprezentati de mari grupuri financiar bancare. Un alt semnal pozitiv il reprezinta faptul ca piata fondurilor mutuale urmeaza un trend crescator atat in privinta numarului de investitori, cat si a activelor atrase de la acestia.

Faptul ca in decembrie 2008 activele totale erau de 1.044 milioane lei de la 183.899 investitori, iar pana la nivelul lunii septembrie inclusiv acestea au ajuns la 2.634 milioane lei de la 231.276 investitori arata clar interesul crescut al clientilor, care se orienteaza spre a-si diversifica economiile/ investitiile.

O crestere de 150% in active in aceasta perioada este fara precedent in industria fondurilor de investitii. Topul administratorilor de fonduri este clar dominat de marile grupuri financiar bancare prezente in Romania si este natural sa fie asa, mai ales datorita puterii acestora de distributie, care numara sute de unitati teritoriale”, a declarat Catalin Iancu, presedinte OTP Asset Management Romania.

Dan Nicu, managing director Al BRD AM, crede ca reluarea trecutului acestei industrii trebuie evitata, pentru ca atunci erau alte conditii si, mai ales, o lipsa acuta de reglementari.

“Industria OPCVM a fost relansata incepand cu anii 2003-2004 si putem spune ca a decolat cu adevarat in 2009”, explica el.

Cotele de piata ale societatilor de administrare a investitiilor la 30 Septembrie 2009, dupa activele administrate:



Sursa tabel: Asociatia Administratorilor de Fonduri (AAF).

Cum s-a schimbat strategia fondurilor de investitii in primul an de criza

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri