Ce este OTP Green Energy

Ce este OTP Green EnergyOTP Green Energy este un nou produs care va oferi investitorilor romani posibilitatea sa beneficieze de performanta si perspectivele sectorului energiei regenerabile, investitia in unitatile acestui fond reprezentand astfel o expunere pe companii europene importante din domeniu, care au la randul lor investitii in plan global si chiar in Romania.

"Un asemenea sector nu este reprezentat in prezent pe Bursa de la Bucresti si, plecand de la ideea ca investitorul roman nu are acces la acest domeniu, ne-am gandit sa oferim un produs de investitii care sa le permita investitorilor sa beneficieze de potentialul acestui domeniu", a spus Dan Popovici, directorul de investitii al OTP AM.

El apreciaza ca performanta acestui sector este sustinuta de interesul la nivel mondial pentru acest tip de energie, fiind tari care si-au propus ca pana in 2020 sa produca 30% din energia consumata din surse regenerabile.

"Impreuna cu OTP Asset Management Romania, am deschis sectorul produselor structurate la Bursa de Valori Bucuresti. Prin OTP Green Energy, vom face un nou pas important in directia consolidarii acestor instrumente atat de necesare investitorilor in perioada de criza. In plus ma bucur ca fondul este legat de evolutia unui sector cu perspective foarte mari de crestere in contextul atual", a declarat Razvan Pasol (foto), presedintele Intercapital Invest, intermediarul ofertei.

Pe langa garantarea capitalului initial, investitorii beneficiaza si de un randament minim garantat de 12% indiferent de evolutia fondului.

Oferta primara a fondului OTP Green Energy a inceput de astazi, investitorii putand achizitiona pana la 40.000 de unitati de fond la un pret de 202 lei.

Fondul va reflecta performanta indicelui ERIXP (European Renewable Energy Index Price return), care este calculat pe baza pretului actiunilor celor mai importante companii europene din sectorul energiei regenerabile: energia geotermala, biomasa, energia valurilor, energia solara, cea hidro si cea eoliana.

Fiecare componenta va avea o pondere de cel putin 5% in cosul indicelui, iar ponderea va fi stabilita conform capitalizarii bursiere. Indicele este revizuit trimestrial din punct de vedere al ponderilor companiilor existente, si semestrial va fi revizuita componenta indicelui.

Reprezentantii OTP AM au explicat ca 70-80% din activele fondului vor fi investite in instrumente cu venit fix, iar cu restul de 20% se vor cumpara optiuni pe indicele ERIXP.


Fond plus depozit. Caracteristici

Fond plus depozit. CaracteristiciPana pe 2 decembrie, investitorii pot alege un pachet OTP, care sa includa minim 50% unitati de fond si maxim 50% din suma in depozit cu dobanda promotionala.

Dobanda de pana la 11,75% pentru depozitele in RON si de pana la 5% pentru cele in EUR; data fixa de scadenta (02.02.2010) si maturitate flexibila in functie de momentul constituirii (intre 60 si 90 de zile).

Perioada de derulare a ofertei primare, intermediata de catre Intercapital Invest, este de 4 noiembrie – 2 decembrie. Investitorii vor putea cumpara in cadrul ofertei minimum o unitate, maturitatea fondului fiind de 42 de luni si zece zile lucratoare de la data emisiunii.

OTP Asset Management ofera spre vanzare 40.000 de unitati de fond, care vor putea fi subscrise la un pret de 202 lei, 200 lei fiind valoarea nominala a unei unitati de fond, iar 2 lei este comisionul de subscriere perceput de administratorul fondului.

In cazul in care cele 40.000 de titluri vor fi subscrise, OTP AM are posibilitatea sa majoreze oferta la 85.000 unitati, valoarea totala a IPO-ului putand ajunge astfel la 17 milioane lei.

Oferta se va incheia cu succes daca vor fi subscrise minim 30.000 de unitati de fond OTP Green Energy.

Fondul va urmari evolutia indicelui ERIXP (European Renewable Energy Index Price return) dezvoltat de catre Societe Generale, care are o limita superioara de variatie lunara cuprinsa intre 4 si 5,5%.

Valoarea limitei superioare de variatie lunara este determinata de tranzactia de cumparare a unei optiuni in numele si pe contul fondul OTP Green Energy, avand contraparte Societe Generale Corporate&Investment Banking.

Energia regenerabila, o piata cu potential

Energia regenerabila, o piata cu potentialOficialii OTP Asset Management sustin ca potentialul pietei energiei regenerabile este demonstrat si de faptul ca, in perioada 2004-2008 pe plan mondial, capacitatile instalate de energie fotovoltaica au inregistrat o crestere de sase ori, pana la 16 GW, capacitatile de energie eoliana au crescut in aceeasi perioada cu 250%, pana la 121GW, iar productia de biodisel a inregistrat o crestere de 100% in ultimii trei ani.

“In ultimii ani interesul aratat pe de o parte in problematica schimbarilor climaterice si a protejarii mediului, iar, pe de alta parte, in ceea ce priveste cresterea independentei energetice a tarilor lumii a condus la o crestere spectaculoasa a industriei energiei regenerabile”, a declarat Catalin Iancu (foto), presedinte OTP Asset Management Romania.

Dezvoltarea productiei de energie regenerabila este considerata generatoare de noi locuri de munca. Astfel, se estimeaza ca la nivel global numarul locurilor de munca in domeniul energiei regenerabile va creste de la 604.341, cat se inregistreaza in prezent, la 2.657.292 locuri de munca, in anul 2018.

Oficialii OTP AM au mai spus ca, intr-un raport al Uniunii Europene publicat in toamna anului 2009, se arata ca in urmatorii 10 ani va trebui sa se realizeze investitii in valoare de minim 50 miliarde euro in dezvoltarea de tehnologii energetice cu emisii scazute de carbon.