Cel mai optimist broker, pe cea mai verde piata

Cel mai optimist broker, pe cea mai verde piataDe mai bine de un an, piata de capital traverseaza o perioada in care volatilitatea este la cote maxime, increderea investitorilor scade proportional cu cotatiile actiunilor si lichiditatea este anemica. Brokerii s-au vazut nevoiti sa isi reorienteze afacerile spre domenii care sa ii mentina pe linia de plutire. Tendinta generala a fost de pozitionare pe pietele externe, ca o alternativa matura si lichida pentru investitori.

In acest context, Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust, cunoscut ca unul din cei mai optimisti brokeri romani, a gasit o piata in care imbina pasiunea pentru trading cu grija pentru mediu.

Astfel, el este singurul broker roman prezent cu drepturi depline pe cea mai verde piata din lume: Bluenext, bursa de mediu dezvoltata in 2007 de NYSE Euronext si grupul bancar francez de stat Caisse des Depots.

Pe bursa de la Bluenext se tranzactioneaza certificate de emisii de dioxid de carbon, de gaze cu efect de sera, investitorii avand acces la spot, derivate si indici.

Simionescu povesteste, intr-un interviu exclusiv acordat Wall-Street, ca procesul de admitere a inceput in prima parte a anului 2008. Motivul acestei reorientari: starea pietei financiare romanesti.

“Lipsa culturii financiare se face simtita si progresele vizibile in zona financiara intarzie sa apara. In primul trimestru al anului trecut am inceput demersurile de a accede pietele dezvoltate. Accesul e dificil, jucatorii sunt de talie imensa si isi permit sa mentina un nivel foarte ridicat al conditiilor de acces, de la resursele financiare si umane pana la cele organizatorice si de studii”, explica managerul.

In acest demers, compania a mers pe trei cai: membru cu drepturi depline la Euronext, introducing broker la una din marile case de brokeraj deja prezente acolo sau prezenta prin intermediul unor membri deja existenti.

“Am avut succes in a fi admisi cu drepturi depline, avem acces la toate pietele financiare si oferim servicii similare celor din vest clientilor din Romania. Printre toate pietele administrate de Euronext este si Bluenext, cea mai mare bursa de mediu din lume”, explica Simionescu.

Aceasta piata numara, in prezent, 104 membri activi, nume de talie internationala, precum Barclays, Citigroup, Deutsche Bank, E.On Energy Trading, Gazprom, Fortis, JP Morgan, Merril Lynch, Nomura, Morgan Stanley sau Royal Bank of Scotland.


Romania, atractiva pentru investitorii in energia regenerabila

Romania, atractiva pentru investitorii in energia regenerabilaAdrian Simionescu spune ca se numara printre adeptii curentului de stopare a incalzirii globale, schimbarea climatica facandu-se simtita din ce in ce mai mult.

Dupa ce Vienna Investment Trust a devenit membru cu drepturi depline la Bluenext, a intrat in contact cu marile companii energetice si banci de investitii, mai ales ca sunt singurii din Romania.

“Zona Europei Centrale si de Est si Romania li se pare atractiva, cu atat mai mult cu cat ultimele sondaje spun ca regiunea are un foarte mare potential in energia regenerabila. Pe de o parte, ECE are o traditie in productia de energie si indeplineste conditiile de amplasare a acestor investitii, dar si din cauza faptului ca cea mai mare parte a instalatiilor sunt invechite si eforturile autoritatilor in ideea reducerii poluarii si producerii de energie verde sunt foarte mici”, explica Simionescu.

Mai mult, in plina criza de lichiditati, marii giganti energetici dispun de resurse de ordinul miliardelor de euro, destinate exclusiv investitiilor in energie alternativa.

Managerul Vienna Investment spune ca a inceput o campanie in tara, de educare a producatorilor de energie a celorlalte categorii de poluatori din industria siderurgica, ciment, var.

“Este o piata noua, un domeniu inca necunoscut, cu atat mai mult cu cat tara noastra a fost mai mult spectatoare si impinsa de la spate de Comisia Europeana”.

Dupa integrarea in Uniunea Europeana, Romania se supune acelorasi reguli ale comunitatii, de reducere cu 8% a emisiilor de gaze cu efect de sera, conform protocolului de la Kyoto, un acord international privind mediul, la care au aderat 160 de tari, din 1997 pana in prezent.

Protocolul de la Kyoto obliga tarile semnatare la reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera cu cel putin 5% sub nivelul emisiilor din 1990, in perioada 2008-2012, iar Uniunea Europeana s-a angajat sa reduca un procent de 8%. Reducerile se refera la trei dintre cele mai importante gaze: dioxid de carbon (CO2), metan (CH4) si oxizi de azot (N2O) - care se vor masura comparativ cu anul de baza 1990.

Pentru Romania, dupa interventiile suplimentare ale unor specialisti, anul 2000 a fost luat ca referinta, pentru ca alocarile ar fi fost prea mari daca s-ar fi luat in 1990.

Scopul alocarii certificatelor de emisii de gaze prin acest tratat a fost sa le dea posibilitatea producatorilor, practic a poluatorilor, sa valorifice certificatele si banii, sa ii investeasca in tehnologii de reducere a emisiilor de noxe pentru care primesc un alt tip certificat, pentru a stimula reducerea poluarii si cresterea ponderii de energie verde, a mai explicat Simionescu.

In luna aprilie, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a stabilit ca certificatele de emisii de gaze cu efect de sera (CO2) sunt valori mobiliare si sunt incidente prevederilor aplicabile legislatiei pietei de capital din Romania, pe fondul hotararii Bursei din Sibiu de a constitui si administra un sistem alternativ de tranzactionare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de sera.

Avantajele certificatelor de emisii de CO2

Avantajele certificatelor de emisii de CO2La pretul de piata din prezent, se pot crea resurse financiare de ordinul a circa 3 miliarde de euro anual, din 2008 pana in 2012, cand trebuie reduse emisiile de gaze cu 8 procente.

In caz contrar, Romania va fi penalizata cu 100 de euro pe tona de dioxid de carbon emisa peste noxele admise si obligatia de a cumpara certificatul (ce echivaleaza cu o tona de CO2), pentru a putea continua activitatea.

Simionescu spune ca studiile de piata arata ca, desi o serie de producatori si-au oprit activitatea din cauza crizei, deficitele tarii in acest sens s-au adancit si Romania se va vedea nevoita sa cumpere certificatele, pentru a face fata exigentelor protocolului de la Kyoto.

”Grupul Vienna s-a angajat foarte puternic in aceasta directie, acordam consultanta, asiguram financiar din surse bancare, europene sau private. Sunt foarte multi dezvoltatori de proiecte care pot beneficia de implementarea in comun (permite investitorilor privati sa se alature proiectelor de reducere a emisiilor de gaze). Comisia Europeana aloca un alt tip de certificate, care se tranzactioneaza pe piata de mediu si sunt avantajoase din punct de vedere al rentabilitatii”, sustine Simionescu.

In aceasta directie, in tara noastra sunt cateva centrale eoliene construite si cateva centrale termice, precum cele de la Craiova, Turceni, Rovinari sau Deva care au astfel de proiecte intr-o faza avansata si pot beneficia de resurse financiare consistente.

Pe de alta parte, producatori precum Sidex, Alro, Alum Tulcea sau Rafo Onesti au inchis productia si au ramas cu surplus de certificate, de sute de milioane de euro.

“O parte au ales sa le vanda, iar altii au venit la Guvern sa planga dupa ajutoare de stat. Trebuie sa existe si intelepciune politica si sa ajute companiile in impas, dar ei inca nu inteleg bine fenomenul. Mi-e ciuda cand vad ca nu facem nimic. Tarile din jurul nostru se misca si noi suntem ultimii. Multi nu inteleg ce fluxuri financiare genereaza, dar nici beneficiile pe care le aduce. Cel ce investeste poate obtine randamente ridicate, mai ales ca pretul certificatelor creste spre maturitate, iar cel care vinde obtine resurse financiare, dezvolta si reduce noxele de poluare”, a mai spus managerul Vienna Investment.

Un alt aspect pe care compania il sustine este taxarea cetateanului pentru poluarea pe care o face. Simionescu sustine ca grupul Vienna crede ca este cazul ca fiecare sa se gandeasca la aspectele de mediu.

“Trebuie sa luam in serios aceasta problema, daca vrem ca urmasii nostri sa aiba posibilitatea sa traiasca intr-un mediu comparabil cu cel in care traim noi. Altfel, ultimele studii arata ca viata pe Terra va disparea dupa anul 2050, daca ritmul de poluare ramane la fel. Este unul din motivele pentru care ma implic atat de mult”, explica Adrian Simionescu.

Pasiunea pentru trading si grija pentru mediu

Pasiunea pentru trading si grija pentru mediuVienna Investment Trust a decis reorientarea business-ului dintr-un motiv simplu: piata romaneasca nu mai era atractiva.

Simionescu spune ca Romania trebuia sa fie parte la acest proces si romanii trebuie sa aiba acces la astfel de produse, mai ales ca ultimele studii arata ca peste jumatate din populatia tarii este constienta de efectele incalzirii globale.

“Asa cum in piata de capital am pionieri, suntem si in domeniul mediului si energia regenerabila. Suntem prima companie de brokeraj romaneasca membra a unei astfel de burse si ne implicam activ. Astfel, 80 de procente din resursele grupului sunt destinate productiei de energie verde si proiectelor de reducere a poluarii”, explica Simionescu.

In plus, toata experienta din pietele financiare ii este de folos in acest context, unde majoritatea participantilor sunt mai degraba foarte buni tehnicieni.

Brokerul spune cu entuziasm ca pe langa proiectul cu energie verde, grupul are in plan lansarea de produse financiare structurate, asigurarea de finantari si deschiderea acestui domeniu catre romani, mai ales ca sunt multi investitori precum Gazprom, ce au in plan lansarea barilului de petrol cu dreptul de poluare inclus.

“Este un mediu nou ce evolueaza cu o viteza fantastica, zilnic apar produse noi si sofisticate, instrumente financiare. Este o piata ca oricare alta, dar cu produse specializate de mediu. In acest fel, reusesc sa imbin pasiunea pentru trading cu grija pentru mediu, si imi doresc ca tara noastra sa se implice activ, mai ales ca traversam o perioada de entuziasm in domeniu, in intreaga lume”, explica Simionescu.

In ultimii ani, lichiditatea bursei Bluenext a crescut de cateva ori de la an la an, pe fondul constientizarii efectelor incalzirii globale de mai multe state.

Nu aceeasi evolutia a avut-o, insa, pretul certificatelor de CO2, care in prezent este cu 45% mai jos decat maximul de 30 euro/certificate, atins in 2008.

In primavara acestui an, pretul a coborat chiar la 3 euro, pentru ca multi se asteptau ca o mare parte a companiilor din domeniu sa falimenteze din cauza crizei.

Admiterea ca membru in cadul Bluenext nu a fost un pas usor, sunt costuri si cerinte foarte ridicate, dar Simionescu a avut parte si de sustinerea grupului, din punct de vedere al resurselor financiare, umane, infrastructura, dar si lobby.

Investitia depaseste cu mult un million de euro, si va fi recuperata, in cel mai pesimist scenariu, in 7-10 ani.

Desi compania are cativa specialisti pe probleme de mediu, pregatiti la scolile din vest, cerintele de admitere sunt exigente si tin cont de experienta profesionala, studii, atestate pentru engleza si franceza, dar si un depozit consistent la o banca cu rating AAA+ (Caisse des Depots, in cazul Vienna). Astfel, Adrian Simionescu este singurul trader admis pe platforma de tranzactionare.

“Si piata financiara si cea de energie fac parte din mine si eu din ele. Nu pot sa renunt la niciuna. Insa, ma simt frustrat cand vad ce frumos evolueaza pietele straine, ca lichiditate, investitori, maturitate si simt asta mai mult de cand sunt implicat direct pe aceste piete. Eu inca mai cred ca si piata romaneasca are un potential ridicat”, spune brokerul.



Noutati de la Vienna Investment Trust

Noutati de la Vienna Investment TrustCa planuri de viitor, Simionescu anunta intentia de a lansa un fond de investitii in energie regenerabila, partenerii din vest fiind interesati de un astfel de proiect.

“Vrem sa gasim modalitatea prin care fondul respectiv sa faca investitii directe si nu doar de a achizitiona participatii la companii care dezvolta initiative in energie verde, desi si acestea sunt profitabile, precum si cele in certificate de reducere a emisiilor de gaze cu efecte de sera”, explica Simionescu.

Pe partea de brokeraj, in perioada imediat urmatoare, va fi lansata o plaforma proprie, la care se lucreaza de mai bine de 2 ani, cu acces integrat in pietele financiare romanesti si externe, dar care, deocamdata, este in teste.

“Eu unul sunt inca adeptul contactului direct intre broker si client. Cred ca investitorii romani nu au suficiente informatii financiare incat sa tranzactioneze singuri, astfel incat au nevoie de asistenta pentru a lua cea mai buna decizie. Dand acces online, incurajam speculatiile si noi preferam sa pastram legatura cu toti clientii”, a mai spus dirtectorul Vienna Investment Trust.

Compania nu a fost nicidoata interesata de cota de piata, de rulajele zilnice si s-a luptat pentru primele locuri in top.

De curand, este primul broker care are implementat un sistem de management al calitatii serviciilor, atestat la nivel european.

“Principalul nostru obiectiv este calitatea serviciilor oferite clientilor, urmat de profit, pentru ca actionarii ne cer rezultate. Am fost intotdeauna printre cele mai profitabile companii de brokeraj si nu ne-au interesat rulajele daca satisfactia clientului este mare”.

Ca numar de clienti, Simionescu spune ca se numara printre primii cinci brokeri, si datorita longevitatii, cu 5.000 de conturi deschise, din care in jur de 100 active lunar si 300 trimestrial.

“Noi mizam pe investitia pe termen lung si nu incurajam speculatiile. Este adevarat ca presupune mai mult studiu, analiza, dar ofera si satisfactii mari. Trebuie sa iti respecti strategia, sa devii un partener la afacerea respectiva si nu doar sa faci speculatii pe actiunile ei”, explica brokerul.


Sunt la fel de optimist, dar criza m-a adus cu picioarele pe pamant

Cunoscut ca unul din cei mai vechi brokeri din piata, un optimist convins si un vesnic sustinator al investitiei pe termen lung, Simionescu spune ca nu va parasi niciodata piata de capital locala, dar, pentru nivelul de dezvoltare al pietei, resursele umane si financiare sunt suficiente.

Desi concedierile din randul SSIF-urilor au fost extrem de numeroase in ultimele luni, Vienna a face angajari, dar pentru pietele externe.

Desi piata nu traverseaza cele mai bune momente, Simionescu a ramas la fel de optimist. Mai mult, el spune ca a avut timp sa faca toate lucrurile pe care in perioadele de boom le lasa pe planul al doilea, precum training-urile cu angajatii si aplecarea catre client.

“Criza m-a adus cu picioarele pe pamant din mai multe puncte de vedere, precum dezvoltarea pietei, numarul de intermediari sau de emitenti, in care eram foarte optimist. Am cautat solutii alternative, am reanalizat strategiile de investitii si am constientizat tot ce am gresit si tot ce am facut bine, lucruri care se transpun si in activitatea companiei”, explica managerul.

In continuare, Simionescu vede viitorul pietei financiare in verde. Culoare care, spune el, il reprezinta. Poate de aceea este si primul broker roman activ cu drepturi depline la cea mai “verde” piata din lume, o bursa a pamantului si a mediului.

Brokerul vesnic optimist incheie cu o previziune increzatoare privind evolutia pietei romanesti. “Cred ca vom incepe cu totii sa lucram la constructia serioasa a bursei. Tot ce vine nou este mai stabil, mai realist si mai transparent si contribuie la o dezvoltare mai sanatoasa a structurii pietei”, conchide Adrian Simionescu.

De la protectorat turcesc, la 'dominatie' austriaca