Scaderea totala a profiturilor emitentilor BVB 58,65%

La sfarsitul lunii octombrie, cand incepea sezonul raportarilor la Bursa, analistii nu se asteptau la mari surprize din partea emitentilor.

Practic, trendul general a fost de scadere a cifrelor de afacere si inrautatirea rezultatelor financiare. Nimic surprinzator, in conditiile in care criza economica a facut ravagii in majoritatea business-urilor.

Au existat si companii ce au afisat cresteri de profit, in general datorita reducerii cheltuielilor, dar si pe baza cresterii afacerii, in situatii de exceptie, explica Paul Brendea (foto), analist la Prime Transaction, mentionand ca tendinta generala este de inrautatire a situatiei financiare.

Luand in calcul 40 de companii listate la Bursa de Valori Bucuresti (adica pe cele care au raportat pana in data de 12 noiembrie), veniturile totale ale acestora in trimestrul al treilea 2009 au inregistrat o scadere de 26,09%, evolutia fiind relativ similara cu cea inregistrata la semestru si usor mai accentuata fata de evolutia consemnata de acest indicator in primul trimestru al anului, explica Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

“Contabilizand pe primele noua luni ale anului scaderea veniturilor totale este de 27,19%. O evolutie interesanta poate fi observata in cazul profiturilor raportate de companii. Astfel, per total acestea au inregistrat o scadere de 58,65% in trimestrul al treilea 2009, amplificand negativ evolutia acestui indicator in primele noua luni ale anului cu pana la -41,10%, in conditiile in care scaderea profiturilor in primele sase luni era de 33,10%”, a mai spus analistul Intercapital.

Mai mult, daca am exclude insa din calcul bancile listate, scaderea profiturilor dupa primele noua luni ar fi de 34,22% si de doar 11,50% strict in trimestrul al treilea 2009.

Andrei Radulescu, analist financiar la Target Capital, apreciaza rezultatele raportate de emitenti drept “decente”, raportat la contextual macroeconomic (economia interna a trecut brusc de la o faza de crestere la o faza de contractie): PIB-ul a crescut in 2008 la un ritm de peste 7%, in timp ce in 2009 se va contracta probabil cu aproximativ 7-8% (vorbim de o amplitudine de aproximativ 14-15 p.p.), in opinia sa.

“Aceasta decenta reflecta capacitatea companiilor de a se adapta la modificarea brusca si severa a climatului macroeconomic. Desigur, rezultatele la 9 luni s-au situat in declin comparativ cu aceeasi perioada din 2008, in principal ca urmare a contractiei generalizate a vanzari, in contextul scaderilor inregistrate atat de cererea externa dar si de cererea interna”, explica Radulescu.

Cu toate acestea, daca ne uitam in termeni trimestriali (q/q), analistul spune ca se poate vorbi de o stabilizare (de depasirea bottom-ului), existand premise de relansarea graduala a rezultatelor companiilor in trimestrele urmatoare.

”Sunt si exceptii de la aceasta tendinta, as mentiona companii din sectorul avicol si anumite companii din sectorul energetic, ale caror rezultate au confirmat scenariul de resilience la modificarea climatului macroeconomic”, a continuat analistul Target.

Performerii Bursei - Companiile cu management eficient de criza

Performerii Bursei - Companiile cu management eficient de crizaAsadar, daca am exclude din calcul sectorul bancar, per total se poate observa ca lucrurile tind sa se stabilizeze atat daca privim tendinta de restrangere a afacerilor companiilor listate, cat si marjele de profitabilitate, observa Andreea Gheorghe (foto).

“Companiile au trecut deja printr-o perioada de restructurare si si-au ajustat costurile in mod potrivit pentru situatia economica actuala, scaderea profiturilor in ultimul trimestru de raportare justificand acest lucru. Nimeni nu a mai investit in dezvoltare, majoritatea companiilor preferand o strategie de conservare a afacerilor”, a mai spus ea.

Daca in anii trecuti erau catalogate ca performante companiile ce se diferentiau printr-o dinamica pozitiva constanta, in prezent sunt considerate performante cele care s-au remarcat printr-un management eficient de criza si si-au organizat in mod corespunzator activitatea.

“Acest lucru se poate vedea printr-un management bun al riscului valutar, majoritatea companiilor avand exprimate in valuta partial sau in totalitate datoriile, veniturile, cheltuielile, etc; prin puterea de anticipare a evenimentelor si tendintelor, acest lucru fiind vizibil mai ales in bugetele de venituri si cheltuieli; mentinerea sau imbunatatirea cotei de piata ce se traduce de fapt prin capacitatea unei companii de a-si conserva businessul, si in acelasi timp a-si putea permite sa se detaseze de concurenta prin mentinerea calitatii serviciilor si produselor realizate”, sustine analistul Intercapital.

Cu atat mai mult cu cat, pe bursa putine companii s-au remarcat printr-un management eficient. Companiile au un istoric scurt in ceea ce priveste desfasurarea activitatii intr-un mediu de afaceri capitalist si cu atat mai putin experienta unui management de criza, sustine Andreea Gheorghe.

Dintre surprizele placute ale acestui sezon si putinele companii unde cresterea profitului s-a bazat pe aceeasi tendinta a afacerilor, Paul Brendea aminteste Albalact si Prospectiuni.

“Si mai sunt societati la care cresterea profitului fata de 2008, desi consistenta, are la baza scaderea cheltuielilor (deci diminuarea afacerii): VAE Apcarom si Bermas”, a mai spus el.

Dintre companiile analizate de Target Capital, la capitorul surprize pozitive se inscriu companii din sectorul energetic (Petrom, Prospectiuni, Condmag, UPET - revenire pe profit in T3), cele din sectorul avicol (Avicola Brasov) si Prebet (din sectorul constructiilor publice, unde profitul pe T3 a crescut cu peste 100% raportat la T3 2008).

“Printre alte companii care au inregistrat evolutii ale rezultatelor (care pot fi considerate bune) in T3: Iproeb, Aerostar”, a explicat Andrei Radulescu.


Surprize negative de la emitenti

Surprize negative de la emitentiChiar daca analistii se asteptau la scaderi generalizate ale afacerilor si profiturilor companiilor, au existat si o serie de emitenti unde amplitudinea aprecierilor a surprins chiar si cele mai pesimiste estimari.

Astfel, Radulescu (foto) spune ca sectorul financiar - bancar a surprins neplacut, pentru ca desi marja de dobanda a inregistrat un nivel record in T3, rezultatele companiilor au fost puternic afectate de provizioanele pe care le-au constituit.

“De asemenea, ma asteptam la o evolutie mai buna in T3 pentru Albalact, Azomures, precum si la companiile din sectorul farmaceutic”, a mai spus analistul.

Si Paul Brendea mentioneaza Azomures la companiile cu diferente mari in sens negative fata de anul trecut si depreciere mai puternica fata de primul semestru, alaturi de Impact sau Zentiva.

“La acestea se adauga cazurile de societati care la jumatatea anului erau pe profit si acum au trecut pe pierdere, ca Transilvania Constructii si Turbomecanica. De asemenea, au continuat rezultatele proaste vizibile si la jumatatea anului, la societati ca Artrom, Compa, Dafora sau Socep”, a mai spus analistul Prime Transaction.

Daca in anii anteriori, rezultatele financiare ale emitentilor BVB aveau influente semnificative asupra evolutiei titlurilor, in acest sezon, pietele internationale si anumite stiri interne au fost contat cel mai mult in determinarea tendintei pietei de capital.

Nu prea au contat, in continuare evolutiile straine sunt de departe principalul factor dupa care se iau investitorii romani. Si, mai nou, pragul la SIF-uri.

Astfel, Paul Brendea spune ca, in continuare, evolutiile straine sunt de departe principalul factor dupa care merg investitorii romani. Dintre stirile interne, problema pragului la SIF-uri este de departe una importanta.

Si Radulescu sustine ca piata de capital este dependenta in exclusivitate de sentimentul de pe pietele internationale.

“Cu toate acestea, exista si anuminte aspecte specifice pietei interne de capital: celebrul „prag la SIF-uri”, sau criza politica (care a determinat o crestere a perceptiei de risc). Trebuie insa mentionat faptul ca titlurile AZO s-au depreciat puternic dupa rezultate”, explica el.


Ce urmeaza in T4?

Ce urmeaza in T4?Parerile analistilor despre evolutia viitoare a Bursei, tinand cont de raportarile pe T3, sunt impartite.

Paul Brendea se aseapta la rezultate si mai proaste in ultimul trimestru al anului, din cauza scaderii cererii agregate, atat pe piata interna cat si la exporturi (adica mentinerea motivului scaderilor de pana acum, chiar cu o usoara agravare).

“Un alt factor determinat este si factorul contabil, care cuprinde o serie de ajustari pe care le fac companiile la finalul anului: reevaluarea datoriilor in valuta, constituirea de provizioane (aici vor fi afectate in special bancile, care de altfel inregistreaza provizioane si trimestrial)”, a explicat Brendea.

Pe de alta parte, analistul Target Capital considera ca in majoritatea cazurilor am asistat la o stabilizare a evolutiei rezultatelor in T3 (iar la anumite companii, chiar la accelerare a rezultatelor comparativ cu trimestrele anterioare).

“Totodata, tinand cont si de semnalele de stabilizare a economiei interne si de iesire din recesiune in ultimele luni din acest an, consider ca am putea asista in T4 la o ameliorare a rezultatelor companiilor in raport cu cele inregistrate in trimestrul III”, a mai spus Radulescu.

Mai mult, el mentioneaza si faptul ca vom asista in trimestrele urmatoare la resimtirea masurilor de reducere de costuri adoptate si implementate de companii pe parcursul ultimelor trimestre (accelerare a factorului productivitate).

“Ma astept in primul rand ca acest scenariu sa fie confirmat de companiile care exporta”, a conchis analistul.