Proiect de educare a clasei politice

Proiect de educare a clasei politiceUn raport Footsie recent a impartit bursele din Europa in patru categorii: piete dezvoltate, emergente avansate, emergente medii si de frontiera, incadrand aici si Romania, spune Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, in cadrul forumului “Piata de capital”, organizat de Finmedia.

El i-a provocat pe reprezentantii fondurilor de investitii si ai caselor de brokeraj sa prezinte cateva din solutiile de crestere a lichiditatii la BVB, motivul principal al incradrarii pietei romanesti in ultima categorie.

Eugen Voicu (foto), CEO Aviva Investors Romania, crede ca nu s-a facut simtita prezenta fondurilor de investitii si investitorilor institutionali in piata.

“Din discutiile cu colegii, se pare ca acesti investitori se vor indrepta spre piata de actiuni atunci cand vom vedea mai multe IPO-uri, iar semnalele de criza politica si economica vor avea un final previzibil”, a declarat Voicu.

Mai mult, el propune un proiect comun al brokerilor, bursei si administratorilor de fonduri de educare a mediului politic.

“Momentul relationarii cu politicul nu este ratat in totalitate, se pot face noi produse folosind bursa”, sustine el.

Astfel, Voicu si Dragos Neacsu, vicepresedintele Asociatiei Administratorilor de Fonduri s-au angajat sa fie initiatorii acestui proiect educativ.

Neacsu: Erste AM: Putem beneficia de experienta tarilor vecine

Neacsu: Erste AM: Putem beneficia de experienta tarilor vecineDragos Neacsu (foto), directorul Erste Asset Management, spune ca ar trebui sa invatam sa beneficiem de faptul ca suntem o piata de frontiera si sa folosim experienta tarilor din jurul nostru.

“Avem nevoie de mai multi emitenti, de mai multa predibictilitate a urmatoarelor expercitii de IPO, care ar trebui sa fie de dimensiuni consistente si consecvente. Din punct de vedere al administratorului de fond, cred ca este nevoie de piete reglementate, lichiditate, reprezentari sectoriale care sa reflecte cat mai bine economia, pentru a putea beneficia de investitile fondurilor de pensii si a investitorilor institutionali”, explica Neacus.

Pe langa blue-chips-uri si sectoare bine definite la bursa, este nevoie si de mecanisme de tip OTC.

Mai mult, seful Erste Asset Management spune ca statul ar trebui sa fie market-maker la bursa, mai ales ca multe companii importante din economie sunt inca in patrimoniul statului.

“Aceste IPO-uri ar avea rolul sa consolideze si componenta locala, sa atraga acei investitori institutionali si sa schimbe forma dominant speculativa a bursei”, a mai spus Dragos Neacsu.

De asemenea, Neacsu crede ca si componenta de obligatiuni a bursei este de parte de nivelul unei piete emergente.

Lupsan: Mi-e teama ca peste un an vom discuta acelasi lucru

Lupsan: Mi-e teama ca peste un an vom discuta acelasi lucruAdi Lupsan (foto), directorul adjunct al Intercapital Invest, sustine ca si brokerii au o parte din vina, mai ales ca nu sunt listate nici multe companii de stat.

“Banii investitorilor se vor duce spre alte piete, care au produse accesibile. Cateodata cred ca noi, comunitatea brokerilor, nu suntem in stare sa trecem peste un prag si vom ramane mult timp cu o piata foarte mica. Mi-e teama ca peste un an, vom sta la aceeasi masa si vom discuta despre faptul ca nu s-a facut nimic”, a declarat Lupsan.

Daniel Stifter, managing director la Eurobank EFG Mutual Funds crede ca avem o institutie bursiera functionala, vizibilitate si reputatie buna la nivel international si mecanismele legale.

El propune, pentru cresterea lichiditatii, atragerea clientilor de retail intr-o maniera prietenoasa. “Cred ca ar trebui initiat un act normativ prin care 5% din impozitul pe venit sa fie directionat spre piata de capital si industria fondurilor, In acest fel, s-ar crea o masa critica de investitori, din care o buna parte ar ramane in piata”.

Mai mult, aceasta ar fi o masura a vointei politice iar logistica nu ar fi o mare problema, mai ales ca este creat precedentul redirectionarii la 2% din impozit.

Ilie, ING: Romania este o tara de private placement

Ilie, ING: Romania este o tara de private placementFlorin Ilie (foto), seful diviziei de securities din cadrul ING Bank spune ca piata are trei directii generale care trebuie imbunatatite constant: cadrul de tranzactionare, vanzatorii – cumparatorii si actiunile, marfa.

“In 20 de ani de capitalism, statul roman nu a dezvoltat piata de capital, care a fost doar un subiect de discutie din 4 in 4 ani. Marile privatizari trebuiau sa fie facute prin bursa, sau macar sa puna o conditie de listare imediata. Acum e tarziu”, spune Ilie.

Ca solutii, seful diviziei de brokeraj din ING, vede stimulente fiscale pentru banii din piata de capital si IPO-uri private, desi acest aspect e mai greu de realizat, tinand cont de faptul ca ”suntem o tara de IMM-uri”.

Mai mult, faptul ca in Romania nu exista o abordare bugetara multianuala duce la lipsa de titluri de trezorerie pe termen lung. “Marele pacat este ca Romania e o tara de private placement si nu una de trading bursier”, a mai spus el.