Indicii BVB au avut evolutii mixte

Indicii BVB au avut evolutii mixteValoarea totala tranzactionata a crescut cu 57,85%, fiind de 121,17 milioane lei, din care doar 5% reprezinta tranzactii cu obligatiuni.

Lichiditatea la BVB a fost sustinuta de titlurile SIF Oltenia si SIF Moldova, acestea acumuland 29% si, respectiv, 17% din valoarea totala tranzactionata. Sectorul financiar—bancar a insumat 77% din totalul schimburilor de la BVB, iar sectorul petrolier a reprezentat 6% din valoarea totala a tranzactiilor.

In aceasta saptamana s-au inregistrat tranzactii cu obligatiuni in valoare de 6,37 milioane lei.

Indicii bursieri au inregistrat evolutii mixte, cuprinse intre –0,81% pe indicele ROTX, valoarea la inchidere a acestuia fiind de 10.025,78 puncte indice, si 2,35% pe indicele BET-FI, valoarea la inchidere a acestuia in puncte indice fiind de 23.362,15.

“Cresterile din primele zile ale saptamanii ca urmare a trecerii primului tur de scrutin cat si a evolutiilor bune de pe pietele straine, insa minitrendul de crestere a fost intrerupt brusc joi in contextual dominat de temerile privind intrarea emiratului Dubai in incapacitate de plata, numai in aceasta zi BET-FI pierzand aproape 1.000 de puncte fata de inchiderea de miercuri”, se arata intr-un raport Prime Transaction.

Insa la finalul sedintei de vineri BET-FI a urcat usor, pentru a inchide saptamana cu un plus de 2,35% la 23.362,10 puncte pe o piata care a coborat cu jumatate de punct procentual. Indicele BET termina si el saptamana tot pe scadere, la 4817,99 puncte (-0,55%), in scadere usoara fata de nivelul de vinerea trecuta.


Cele mai mari aprecieri in saptamana curenta au fost consemnate de actiunile Carbochim (CBC), care au urcat cu 31,92%, urmate de cele ale Teraplast (TRP), care s-au apreciat cu 10,71%, si de cele ale Condmag (COMI), acestea inregistrand o crestere de 6,40%.

Saptamana trecuta cel mai mult s-au depreciat titlurile Bermas Suceava (BRM), care au scazut cu 12%, urmate de titlurile Flamingo (FLA) si Sinteza (STZ), acestea inregistrand scaderi de 11,67% si, respectiv, 10%.


Lichiditatea totala a crescut vizibil

Lichiditatea totala a crescut vizibil“Saptamana agitata la BVB cu evolutii contradictorii ale cotatiilor pe fondul unor valori ale tranzactiilor si volatilitati in crestere. Astfel, daca pana miercuri am putut consemna o dinamica pozitiva la nivelul tuturor indicilor si majoritatii companiilor, incepand de joi, odata cu semnalele negative si accentele de panica survenite la nivelul pietelor de capital internationale, am inregistrat si pe bursa noastra scaderi insemnate de cotatii, exceptand BET-FI ceilalti indici incheind saptamana pe minus”, informeaza un raport de analiza al Intercapital Invest.


BET-FI a inchis saptamana cu un plus de 2,35% fata de cea precedenta, reusind sa pastreze o parte din avansul obtinut in primele trei zile ale saptamanii.

Cel mai afectat de corectiile din cea de-a doua parte a saptamanii a fost BET-NG, care a inregistrat o scadere saptamanala de 2,26%, pe fondul scaderii puternice din aceasta saptamana a titlurilor Rompetrol Rafinare, compania detinand in indice o pondere de aproape 30%.


Lichiditatea pietei a crescut semnificativ in saptamana curenta fata de precedenta, volatilitatea cotatiilor determinand speculatorii sa devina mai activi.

“ Din punct de vedere tehnic, exceptand BET-FI, ceilalti indici au incercat depasirea maximelor din acest an, dupa mai multe saptamani de evolutii preponderent laterale, insa au dat mai degraba senzatia a unui false break. Elementul decisiv care a stopat spargerea rezistentelor in sus a fost panica resimtita in ultimile doua zile ale saptamanii pe pietele externe, atunci cand stirea ca cel mai mare dezvoltator imobiliar din Dubai, cu datorii de peste 60 miliarde dolari, a solicitat creditorilor o amanare a platilor, a speriat investitorii de pe pietele internationale, readucand in actualitate intrebarea daca intradevar criza globala a luat sfarsit”, au explicat specialistii Intercapital.

Corectiile severe ale pietelor europene si asiatice de joi si din prima parte a zilei de vineri au afectat si indicele BET-FI, acesta nereusind sa depaseasca nivelul de rezistenta de la 24.000 puncte.

Redeschiderea discutiilor cu privire la o posibila aprobare in Camera Deputatilor a proiectului de lege pentru modificarea pragului la SIFuri a reprezentat probabil pentru investitori un factor motivator important care, coroborat cu o prezenta mai activa a speculatorilor, a avut ca efect o crestere a valorii tranzactiilor pe acest segment, ponderea in total tranzactii BVB depasind 60%.

“Societatile care au adus aportul cel mai important la cresterea valorii indicelui si de asemenea a tranzactiilor din ultima perioada sunt SIF Oltenia si SIF Moldova, ambele preferate ale speculatorilor”.

Volatilitatea va continua pe toate pietele

Volatilitatea va continua pe toate pietelePentru prima parte a saptamanii urmatoare, analistii Intercapital se asteapta atat pentru pietele internationale cat si pentru cea autohtona la o continuare a volatilitatilor ridicate si la conturarea unei directii de evolutie.

“In ceea ce priveste pietele externe trebuie sa avem in vedere ca acestea vin dupa o perioada de aproape cinci luni fara sa inregistreze corectii importante, crescand posibilitatea aparitiei unei ajustari negative mai consistente”.

Pe de alta parte, stirea cu privire la dezvoltatorul imobiliar din Dubai poate reprezenta scanteia care sa declanseze o astfel de ajustare, chiar daca amploarea acestui evenment pare a nu fi atat de mare pentru a pune sub semnul intrebarii redresarea din acest moment a principalelor economii la nivel global.

“Asa cum am putut constata si pe finalul acestei saptamani, evolutia pietelor externe va reprezenta reperul fundamental in functie de care va gravita si miscarea pietei locale, insa un input important poate fi reprezentat si de asteptata solutionare a crizei politice odata cu desfasurarea turului doi al alegerilor prezidentiale”, se mai arata in raportul Intercapital Invest.

De asemenea, pe segmental SIF-urilor, deadline-ul fixat pentru 8 decembrie, pentru discutarea in comisiile din camera Deputatilor a proiectului de act normativ de ridicare a pragului de detinere, poate reactiva in a doua parte a saptamanii prezenta mai agresiva a speculatorilor, au conchis analistii citati.



Titlurile Bancii Transilvania si-au continuat avantul

Titlurile Bancii Transilvania si-au continuat avantulCa urmare a evolutiilor inregistrate pe plan international de sectorul bancar, si bancile listate la BVB au scazut in aceasta saptamana, exceptie facand, ca si saptamana trecuta, Banca Transilvania a carui curs a castigat peste 4 procente.

Titlurile bancare au atras schimburi de 20,66 milioane lei in ultima saptamana, adica doar 18% din valoarea tranzactiilor cu actiuni la BVB.

Actiunile Erste Bank (EBS) au fost cele mai lichide din acest sector, cu un rulaj de 7,41 milioane lei, si s-au ieftinit puternic - cu 4,39% - pana la 119,90 lei, in timp ce titlurile Banca Transilvania (TLV) au incheiat saptamana cu o crestere de 4,25%, la 2,21 lei, pe o lichiditate de 7,27 milioane lei.

Pe de alta parte actiunile BRD SocGen (BRD) au pierdut 1,46%, ajungand la cotatia de 13,50 lei, valoarea tranzactiilor fiind de 5,98 milioane lei.

Actiunile Rompetrol Rafinare isi incheie seria de cresteri, dupa o corectie de 8%
Pe sectorul energetic s-au remarcat actiunile Petrom (SNP), cu cel mai mare rulaj din segmentul lor, de 3,59 milioane lei, si s-au depreciat cu 0,77%, la un curs de 0,2570 lei/actiune.

Pe de alta parte, schimburile cu titluri Rompetrol Rafinare (RRC) au insumat 3,29 milioane lei, iar actiunile au suferit o corectie puternica, incheiind sedinta de vineri la un pret de 0,0648 lei, cu 8,09% mai mic fata de inchiderea saptamanii precedente.

In schimb, actiunile Condmag (COMI) au avut o evolutie puternic ascendenta, cu un castig de 6,40%, ajungand la 0,6650 lei, pe o lichiditate de 1,96 milioane lei, in vreme ce titlurile Dafora (DAFR) s-au depreciat cu 2,91%, la 0,10 lei, in urma unor tranzactii de 1,83 milioane lei.