Sacul de bani pentru turism a ajuns la fund

Sacul de bani pentru turism a ajuns la fundCriza economica a afectat puternic turismul, deoarece este un sector mult mai sensibil decat alte domenii de activitate productive.

Daca in 2008, SIF Transilvania dorea sa mai achizitioneze hoteluri din tara, criza a determinat societatea sa-si regandeasca strategia si sa renunte la aceste planuri. “Totusi, vom continua sa reabilitam hotelurile din portofoliu si vom moderniza toate activele care merita sa fie valorificate”, a declarat Mihai Fercala (foto), presedintele SIF Transilvania.

Seful societatii a afirmat ca nicio companie din portofoliul sau nu a afisat pierderi in acest an, insa profiturile sunt la nivele de 15% fata de rezultatele din 2008.

“Cele mai afectate au fost hotelurile de 3 si 4 stele, care au suferit o reducere semnificativa a gradului de ocupare la 40-50%”, a precizat Fercala.

Presedintele companiei a mai afirmat ca din 2010, SIF Transilvania nu va mai oferi finantare companiilor din turism cuprinse in portofoliu, decat in situatii critice.

“Avem banii necesari, dar ii vom folosi pe piata de capital in investitii in sectorul financiar-bancar si industrial. Astfel, ne vom consolida participatiile pentru a reduce riscul investitional”, a subliniat Mihai Fercala.

Fercala: Daca nu l-as fi avut in portofoliu, nu as fi investit niciodata in turism

Fercala: Daca nu l-as fi avut in portofoliu, nu as fi investit niciodata in turismDesi societatea are in derulare investitii de 75 milioane euro in turism, presedintele SIF3 a afirmat ca daca acest sector nu i-ar fi fost repartizat in portofoliul nu ar fi investit niciodata in el, declarandu-se nemultumit de standardele si de personalul care lucreaza in companii.

“Societatile de turism din portofoliul SIF-ului nu se ridica inca la asteptarile noastre, fiind un sector dificil, unde personalul nu este bine pregatit”, sustine Fercala.

El a mai declarat ca societatea incearca de cativa ani sa creeze principiile necesare pentru o scoala de turism, care ar putea fi amplasata in Brasov, pentru pregatirea personalului de orice tip din aceast sector de activitate.

Companiile de turism se afla pe cel de-al treilea loc privind generarea de profit in cadrul SIF Transilvania, dupa industrie si sectorul financiar-bancar.

Desi SIF-ul nu va face investitii noi pana la terminarea crizei, Fercala subliniaza faptul ca trebuie finalizate modernizarile incepute. Planul de investitii al societatii vizeaza pe termen lung modernizarea a peste 50 de hoteluri din diverse segmente turistice: Litoral, Balneo, statiuni montane si locatii de business.

Astfel, in perioada imediat urmatoare se vor finaliza investitiile in hotelul Olt din Baile Tusnad si reabilitatea complexului Tusnad. De asemenea, in acest an se va finaliza o parte din hotel Buzias, pentru ca in 2010 sa se incheie modernizarile.

De asemenea, SIF Transilvania are in derulare o investitie de 22-24 milioane euro in cadrul complexului Turism Lotus Felix, infiintata de catre Turism Felix (TUFE).

Tot in 2010, in prima jumatate se va da in functionare hotel Orizont din Predeal, pentru ca la finalul anului viitor sa se finalizeze si salile de conferinte si de divertisment ale complexului, in timp ce pe Litoral se vor incheia modernizarile hotelului Narcis din Saturn.

Seful SIF-ului vrea sa scape de hotelurile mici de pe Litoral

Seful SIF-ului vrea sa scape de hotelurile mici de pe LitoralSingurele active pe care SIF Transilvania vrea sa le scoata la vanzare sunt hotelurile de 1 si 2 stele de pe Litoral. Pe malul marii, societate detine peste 20 de astfel de hoteluri.

“Vrem sa scapam de hotelurile de 1 si 2 stele de pe Litoral si sa ne concentram pe cele mai bune hoteluri. In restul tarii ne propunem sa nu mai oferim servicii de 2 stele, poate vom investiti in hotelurile din orasele de tranzit pentru a le moderniza la 2 stele plus”, a declarat presedintele SIF3.

El a mai afirmat, in privinta tarifelor hotelurilor pe care le detine pe Litoral, ca preturile vor fi adaptate la situatia actuala si nu se va repeta eroarea din acest an.

Societatea de investitii are in plan modernizarea hotelului Orizont din Predeal la 4 stele. “Vrem sa-l facem unul dintre cele mai bune hoteluri de pe Valea Prahovei si ne asteptam sa ne recuperam investitia intr-un timp mai scurt decat in cazul celorlalte investitii”, sustine Fercala.